Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2012 10:08

To nie jest ostatni zjazd. Ostatni zjazd przed granicą yo zjazd 228 na Spielfeld
pietom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietom » 31.07.2012 10:14

czyli tak jak mam zaznaczoną trasę w opcji 1 ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2012 10:16

Dokładnie ;) :)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 31.07.2012 10:18

dids76 napisał(a):To nie jest ostatni zjazd. Ostatni zjazd przed granicą yo zjazd 228 na Spielfeld

Sorry, nie wiedziałem... Ale jadąc na Mureck lepiej zjechać zjazdem 226 niż 228?
pietom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietom » 31.07.2012 10:22

jeszcze jedno pytanko, po drodze chciałbym pojechać do plitwickich jezior. Czy lepiej zjechac przed Modrus czy Otocac. I wracając czy kierować się drogą nr 25 na A1 czy 1 przechodząc w 522 na A1?

Mówimy tu o opcji mapy 1, kieruje mnie prosto pod kwaterę w stanici, opcje 2 wziąłem do porównania w słowenii
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 31.07.2012 10:38

zbig99 napisał(a):
jasio napisał(a):
pietom napisał(a):Jeszcze jedno pytanko, odnośnie Ptui

którędy jechać?

opcja 1
http://goo.gl/maps/JtsGw

opcja 2
http://goo.gl/maps/g3Hd

Czy przypadkiem opcja 2 nie jest płatna?

Opcja 2 nie jest płatna :evil:

Potwierdzam że opcja 2 jest bezpłatna ale tylko przez Słowenię.. Przez Austrię trochę mnie zdziwiłeś pokazaną trasą.. Skoro już jedziesz przez Austrię odcinkiem płatnym (A2 i A5) to w sumie po co zjeżdżasz przed Grazem z autostrady i planujesz (dłużej) jechać potem przez góry?

Jechałem tą trasą. Faktycznie góry są, trasa malownicza, polecam w dzień. Wracając w nocy było dużo gorzej. Podejrzewam, że czasowo może nawet wyjść podobnie. Oszczędza się sporo km, a tamtejsze wioski naprawdę są spokojne. Tylko, że ja przekraczałem granice w Gornja Radgona unikając korków w Macelj i myślę, że tylko dlatego ta trasa ma sens. W wypadku jazdy do Mureck polecam autostradę.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2012 10:48

zbig99 napisał(a):
dids76 napisał(a):To nie jest ostatni zjazd. Ostatni zjazd przed granicą yo zjazd 228 na Spielfeld

Sorry, nie wiedziałem... Ale jadąc na Mureck lepiej zjechać zjazdem 226 niż 228?

Oczywiście. Zjazdem 228 można zjechać jeżli ktoś chce jechać na Maribor omijając autostradę.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2012 10:58

pietom napisał(a):jeszcze jedno pytanko, po drodze chciałbym pojechać do plitwickich jezior. Czy lepiej zjechac przed Modrus czy Otocac. I wracając czy kierować się drogą nr 25 na A1 czy 1 przechodząc w 522 na A1?

Mówimy tu o opcji mapy 1, kieruje mnie prosto pod kwaterę w stanici, opcje 2 wziąłem do porównania w słowenii

Mam nadzieję że nie chcesz tego wszystkiego zrobić "na raz", bo na same Plitvice musisz liczyć z 6 godzin. Jeżeli na "luzie" z noclegiem to bym z A1 zjechał na Karlovac i drogą D1 dojechałbym do Plitvic.
Dalej też bym jechał D1 prze Gracac, Knin i Sinj i tam zjechał do Splitu.
Od kilku lat wracam z okolic Trogiru drogą D1 i bardzo fajnie i spokojnie się jedzie.
pietom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietom » 31.07.2012 11:23

planuję postój gdzieś między naszą a czeską granicą, 2 kierowców więc jakoś damy radę. Rzeczywiście droga, którą proponujesz wydaje się rozsądniejsza, a jak z czasem? da sie przejechać ją w miarę szybko? W Plitwicach byłbym ok 7-8 rano, parę godzin na zwiedzanie 12-13 wyjazd do stanici
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 31.07.2012 11:32

pietom napisał(a):planuję postój gdzieś między naszą a czeską granicą, 2 kierowców więc jakoś damy radę. Rzeczywiście droga, którą proponujesz wydaje się rozsądniejsza, a jak z czasem? da sie przejechać ją w miarę szybko? W Plitwicach byłbym ok 7-8 rano, parę godzin na zwiedzanie 12-13 wyjazd do stanici

W sumie podziwiam... Po całonocnej jeździe chcesz zwiedzać kilka godzin Plitvickie J.... ?
Raczej polecalbym Ci dojazd na nocleg w Plitvicach. (na miejscu sporo takich znajdziesz).. Od rana, po przespanej nocy od 08 do 12 spokojne zwiedzanie... i potem o 12-13 wyjazd na docelowe miejsce na które dojedziesz o w miarę sensownej godzinie... 14-16...
Ostatnio edytowano 31.07.2012 11:38 przez zbig99, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2012 11:37

Raczej tam nie poszalejesz ;). Ale jadąc od Trogiru do Karlovaca udaje mi się ośiągnąć śr. prędkość według kompa w aucie w ok. 70 - 75km/h. Czyli musisz liczyć jakieś 4 godziny jazdy.

Polecam, jak kolega Zbig99, nocleg w okolicy Plitvic
doris_ka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doris_ka » 31.07.2012 20:05

którędy jechać?

opcja 1

opcja 2

Opcja 1 - ale do Murecka potem opcja 2 (gwarantowana nie płatna w Słowenii, a Austrii oczywiście tak).
pietom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietom » 31.07.2012 20:26

Ostateczna trasa http://goo.gl/maps/vu1nW
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 31.07.2012 20:26

doris_ka napisał(a):

którędy jechać?

opcja 1

opcja 2

Opcja 1 - ale do Murecka potem opcja 2 (gwarantowana nie płatna w Słowenii, a Austrii oczywiście tak).

Tez czytalem ze najpierw opcja nr 1 czyli przez Mureck i Lenart na Ptuj a potem opcja nr 2 czyli wjazd na A4 (E59) ale nie rozumiem stwierdzenia ze "nie platna w Słowenii a Austrii oczywiscie tak" przeciez to jest Slowenia a nie Austria wiec tak czy inaczej jesli omijam slowenskie autostrady to nie place jadac trasa przez Mureck, Lenart i Ptuj.
doris_ka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doris_ka » 31.07.2012 22:05

biokd napisał(a):
doris_ka napisał(a):

którędy jechać?

opcja 1

opcja 2

Tez czytalem ze najpierw opcja nr 1 czyli przez Mureck i Lenart na Ptuj a potem opcja nr 2 czyli wjazd na A4 (E59) ale nie rozumiem stwierdzenia ze "nie platna w Słowenii a Austrii oczywiscie tak" przeciez to jest Slowenia a nie Austria wiec tak czy inaczej jesli omijam slowenskie autostrady to nie place jadac trasa przez Mureck, Lenart i Ptuj.

Moja odpowiedź dotyczyła całej trasy: czyli początkowo trasa nr 2 czyli z Polski do Murecka (tu płatne oczywiście winiety w Czechach i Austrii) a od Murecka zarówno przedstawiona opcja 1 jak i opcja 2 to są trasy niepłatne ale moim zdaniem lepsza opcja 1(w Ptuju na śmiało nowy most (nocą przepięknie oświetlony) potem na rondo i do granicy)).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 140
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone