Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 27.07.2012 08:07

Bocian napisał(a):A co ma fakt przejeżdżania czy pozostawania do ceny winietki? W Austrii płacisz 8 euro za 10 dni. Za miesiąc wychodzi 24. To tak bardzo się różni od 30 w Słowenii? Chcą zarabiać i zarabiają. Ich prawo. Zawsze można pojechać przez Węgry. Tylko znowu ci skubańcy zlikwidowali bez pozwolenia Polaków najkrótsza winietę. Przy tej cenie winiety, nawet jak połowa pojedzie objazdem w Słowenii to i tak są do przodu.

To błędne liczenie... wiadomo interesuje nas przejaz tylko w ciągu 2 dni a najwyżej 14 dni... przeliczanie na 1 miesiąc absolutnie zaciemnia sprawę....

Policz sobie tak...
Jak najtańsze winietki trzeba kupić i jaki odcinek autostrad nimi przejedziesz...
W Austrii kupujesz 2 sztuki 10 dniowe za 16 Euro . Odcinek Autostrad płatnych w obie strony jadąc wariantem Słowackim do Chorwacji to długość wynosi 594 km co daje koszt przejazdu 0,027 Eur za 1 km (koszt samej winietki)
Na Słowacji kupujesz 1 miesięczną winietkę za cenę 14 Euro . Odcinek Autostrad płatnych w obie strony jadąc wariantem Słowackim do Chorwacji to długość wynosi 422 km co daje koszt przejazdu 0,033 Eur za 1 km.
W Słowenii kupujesz 1 miesięczną winietkę za cenę 30 Euro . Odcinek Autostrad płatnych w obie strony to długość wynosi 90 km co daje koszt przejazdu aż 0,333 Eur za 1 km. Reasumując winietka Słoweńska jest o 10 razy za droga w porównaniu ze Słowacką i 12 razy za droga w porównaniu z Austriacką.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 27.07.2012 08:30

Oczywiście to wyliczenie jeśli chodzi o Słowenię ma sens dla jazdy przez Maribor, Ptuj na Zagrzeb. Gdy jedziemy na Lubljanę zobaczyć np. jaskinie i dalej na Rijekę wyjdzie inaczej.
Jadąc na Zagrzeb sam omijałem autostrady, ale gdy w planie miałem zwiedzanie jaskini w Postojnej, kupiłem winietkę i korzystałem z udogodnień autostradowych.
Pozdrawiam
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 27.07.2012 08:37

Jarek999 napisał(a):Oczywiście to wyliczenie jeśli chodzi o Słowenię ma sens dla jazdy przez Maribor, Ptuj na Zagrzeb. Gdy jedziemy na Lubljanę zobaczyć np. jaskinie i dalej na Rijekę wyjdzie inaczej.
Jadąc na Zagrzeb sam omijałem autostrady, ale gdy w planie miałem zwiedzanie jaskini w Postojnej, kupiłem winietkę i korzystałem z udogodnień autostradowych.
Pozdrawiam

No jasne, jeśli jedziesz na Lubljanę to oczywiście wariant winietki Słoweńskiej jest wtedy jedyny sensowny.. jadąc "obok" autostrad stracisz 2 x na czasie przejazdu...

Obliczenia podawałem dla wariantu, który wybiera ok 80% Polaków jadących na Południową Chorwację.. Polacy, którzy jadą na Istrię wybierają trasę oczywiście przez Lublianę
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2012 08:47

zbig99 napisał(a):
Bocian napisał(a):A co ma fakt przejeżdżania czy pozostawania do ceny winietki? W Austrii płacisz 8 euro za 10 dni. Za miesiąc wychodzi 24. To tak bardzo się różni od 30 w Słowenii? Chcą zarabiać i zarabiają. Ich prawo. Zawsze można pojechać przez Węgry. Tylko znowu ci skubańcy zlikwidowali bez pozwolenia Polaków najkrótsza winietę. Przy tej cenie winiety, nawet jak połowa pojedzie objazdem w Słowenii to i tak są do przodu.

To błędne liczenie... wiadomo interesuje nas przejaz tylko w ciągu 2 dni a najwyżej 14 dni... przeliczanie na 1 miesiąc absolutnie zaciemnia sprawę....

Policz sobie tak...
Jak najtańsze winietki trzeba kupić i jaki odcinek autostrad nimi przejedziesz...
W Austrii kupujesz 2 sztuki 10 dniowe za 16 Euro . Odcinek Autostrad płatnych w obie strony jadąc wariantem Słowackim do Chorwacji to długość wynosi 594 km co daje koszt przejazdu 0,027 Eur za 1 km (koszt samej winietki)
Na Słowacji kupujesz 1 miesięczną winietkę za cenę 14 Euro . Odcinek Autostrad płatnych w obie strony jadąc wariantem Słowackim do Chorwacji to długość wynosi 422 km co daje koszt przejazdu 0,033 Eur za 1 km.
W Słowenii kupujesz 1 miesięczną winietkę za cenę 30 Euro . Odcinek Autostrad płatnych w obie strony to długość wynosi 90 km co daje koszt przejazdu aż 0,333 Eur za 1 km. Reasumując winietka Słoweńska jest o 10 razy za droga w porównaniu ze Słowacką i 12 razy za droga w porównaniu z Austriacką.

Nikt ci nie każe korzystać tylko z tego odcinka. Słoweńcy dają możliwość korzystania z całej sieci przez miesiąc. Jak Czesi zbudują autostradę z Cieszyna do Jablunkov na słowackiej drodze prowadzącej do Żliny, też powinni na ten odcinek wprowadzić winietę jednodniową? Może dwugodzinną?
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 27.07.2012 08:51

Bocian napisał(a):
zbig99 napisał(a):
Bocian napisał(a):Nikt ci nie każe korzystać tylko z tego odcinka. Słoweńcy dają możliwość korzystania z całej sieci przez miesiąc. Jak Czesi zbudują autostradę z Cieszyna do Jablunkov na słowackiej drodze prowadzącej do Żliny, też powinni na ten odcinek wprowadzić winietę jednodniową? Może dwugodzinną?

No nie może zmknijmy ten temat.. Słoweńcy dają możliwość korzystania z autostrad jak Słowacy czy Austriacy to oczywiste przecież... jednak Słoweńcy powinni ustalić cenę na poziomie 10 Euro maks za winietkę 1 miesięczną... bo mają odpowiednio mniejszą siatkę autostrad niż Austriacy np... ale zostawmy już ten temat..
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 27.07.2012 09:47

Zastanawia mnie skąd masz tak dokładne statystyki. Mógłbyś podać źródło ? Piszesz o 80% procent Polaków wybierających podaną przez Ciebie trasę na dojazd do południowej Chorwacji. Wcześniej pisałeś o tym że 95% turystów przejeżdża przez Słowenię tylko tranzytem. Jeśli posiadasz tak dokładne i potwierdzone wyliczenia podaj na forum, może uda się coś z tym zrobić dalej.

Ja sam (i znam jeszcze co najmniej 4 rodziny które jadą ta sama trasą) od kilku już lat jeżdżę do południowej Chorwacji przez 80-kilometrowy odcinek Słowacji (od autostrady z Brna do autostrady na Rajkę) czyli w 2 strony daje to 160km a biorąc 14 EUR za miesięczną winietę i Twój system obliczeń daje to 0,08 EUR/km. A nie tyle co Ty wyliczyłeś. I co teraz wszyscy mamy krzyczeć: o rety, rety... jacy z tych Słowaków kradzieje? taką drogą winietę maja a my tylko 80km jedziemy ?

Bez sensu...
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 27.07.2012 10:04

Mosqito napisał(a):I co teraz wszyscy mamy krzyczeć: o rety, rety... jacy z tych Słowaków kradzieje?
Bez sensu...

Spokojnie.. na forum podajemy co uważamy i myślimy w każdym temacie.. decyzja ostateczna jak jechać i tak należy potem do każdego z Was...
Ja podałem 1 pkt widzenia, wiem ze podziela go sporo forumowiczów i turystów z innych kajów, których widdziałem na trasie Ptuj-Lenart-Mureck...

Mam znajomego który nie patrzy na koszty.. co roku kupuje o 40% droższe winiety (niż kosztują w rzeczywistości) w PZM-cie.. ma komplet winiet już jak wsiada do samochodu w Polsce... potem je posiłki w retauracjach Chorwackich: śniadania i obiady , nie przygotowuje sam jedzenia... potem suma wydatków na 2 tygodnie przekracza mu zwykle 12 tys. PLN ale się tym zupełnie nie przejmuje..
doris_ka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doris_ka » 27.07.2012 20:44

vizila napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
vizila napisał(a):Mnie to nie dziwi i nie mam do nich pretensji to jest ich sprawa jakie ceny wystawią, jedni zaplaca 30 euro i pojada sobie autostrada inni wybiora obiazd. A mowienie ze maja mniej dróg niz inne panstwo trzeba zobaczyc na powieszchnie slowenii;) Musisz miec na uwadze ze jadacy do Istrii czy na Krk wola pojechac przez słowenie bo wtedy im sie to bardziej oplaca niz jazda przez chorwacje albo na jedno wyjdzie a maja mniej uczestrzane drogi:)

A mnie dziwi Twoja polszczyzna 8O

Forum to nie jest dzieło literackie, jeśli tak Cie to razi to przenieś sie na forum poprawnej polszczyzny. Wg mnie wazne są tu informacje a nie styl w jakim sie to pisze.

uuuuu, nieładnie i to do pana Janusza 8O
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2012 21:24

Bocian napisał(a):Jak Czesi zbudują autostradę z Cieszyna do Jablunkov na słowackiej drodze prowadzącej do Żliny

Weź to czym prędzej usuń, bo jeszcze jakiś Pepik przeczyta i mu się pomysł spodoba! :wink: :wink:

A tak poważnie, to miejmy nadzieję, że Słowacy dosyć szybko podciągną swoją D3 do Skalitego (plany na 2017 r., ale marne są na to szanse), a nasi ekspresówkę do Zwardonia - i mało kto przez Cieszyn będzie jeździł.

A co do Słowenii, to dziwię się im, że nie wprowadzą jakiś specjalnych ulgowych opłat za ten odcinek (przecież bramki i tak zostały - można ich użyć). Nie wierzę, że mieszkańcy Ptuja czy Lenart nie protestują, jak im całe tabuny aut jeżdżą przez środek miast, a autostrada Maribor - Ptuj świeci pustkami. Gdyby wprowadzili np. jednorazową oplatę 5 euro za przejazd tym odcinkiem - wszyscy byliby szczęśliwi i chyba nikt by objazdami nie kombinował.
pietom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietom » 30.07.2012 17:58

Jeszcze jedno pytanko, odnośnie Ptui

którędy jechać?

opcja 1
http://goo.gl/maps/JtsGw

opcja 2
http://goo.gl/maps/g3Hd

Czy przypadkiem opcja 2 nie jest płatna?
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 30.07.2012 18:03

pietom napisał(a):Jeszcze jedno pytanko, odnośnie Ptui

którędy jechać?

opcja 1

opcja 2

Opcja 2 nie jest płatna :evil:
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 31.07.2012 08:30

jasio napisał(a):
pietom napisał(a):Jeszcze jedno pytanko, odnośnie Ptui

którędy jechać?

opcja 1

opcja 2

Opcja 2 nie jest płatna :evil:

Potwierdzam że opcja 2 jest bezpłatna ale tylko przez Słowenię.. Przez Austrię trochę mnie zdziwiłeś pokazaną trasą.. Skoro już jedziesz przez Austrię odcinkiem płatnym (A2 i A5) to w sumie po co zjeżdżasz przed Grazem z autostrady i planujesz (dłużej) jechać potem przez góry?
pietom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietom » 31.07.2012 09:56

jak proponujesz abym zjechał?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2012 10:03

Ja jeżdżę A2 do Graz, tam na A9 kier Słowenia i zjazdem 226 na drogę B69 kierunek Mureck.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 31.07.2012 10:05

dids76 napisał(a):Ja jeżdżę A2 do Graz, tam na A9 kier Słowenia i zjazdem 226 na drogę B69 kierunek Mureck.

tak dokładnie nr 226 to ostatni zjazd... jak go "prześpisz" to możesz mieć problem ze słoweńskimi policjantami z lornetkami, ponoć tacy wypatrują winiet słoweńskich na szybach samochodowych. 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 139
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone