Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 26.07.2012 14:45

Bocian napisał(a):
zbig99 napisał(a):w sumie to zdzierstwo totalne... za odcinek ok 60km autostrady 130 PLN!!!

Mylisz się. Chyba nie wiesz o czym piszesz. Za 30 euro masz możliwość użytkowania wszystkich autostrad w całej Słowenii przez 30 dni. A to, że ty jedziesz przez 60 km to Słoweńców g... obchodzi.

no może masz rację.. jednak tym tokiem myślenia jeździsz w Austrii czy Słowacji znacznie większą siatką autostrad w sumie za 1/3 ceny...

Tranzytowcy powinni mieć możliwosc kupowania winietek 1-dniowych i byłoby uczciwie i tanio...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.07.2012 14:53

zbig99 napisał(a):byłoby uczciwie

A czy ktoś cię oszukuje? Takie nasze myślenie, jak ci Słoweńcy śmią dbać o własne interesy... Nie po to na styropianie się spało, żeby teraz Słoweniec we własnym kraju ustalał sobie ceny winietek...
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 26.07.2012 14:55

Bocian napisał(a):
zbig99 napisał(a):byłoby uczciwie

A czy ktoś cię oszukuje? Takie nasze myślenie, jak ci Słoweńcy śmią dbać o własne interesy... Nie po to na styropianie się spało, żeby teraz Słoweniec we własnym kraju ustalał sobie ceny winietek...

tego nie wiemy... fakt że 90% turystów przejeżdża przez Słowenię a nie w niej zostaje... stąd te bardzo drogie winietki... gdyby były bramki jak w Chorwacji to ceny za przejazd 60km autostrady kosztowałoby... maks 5 euro. a nie 30 jak kosztuje winietka.... Słoweńcy chcą po prostu zarabiać jak tylko się da na tranzytowcach... tylko uażam, że totalnie przegięli z tą ceną w porównaniu z Austrią czy Słowacją nawet... stąd dla zasady jadę objazdem...
ok 25% Włochów z uwagi na koszmarnie wysokie ceny za paliwo (7,5 PLN /litr przestało kupować w ogóle paliwo.. 8) . może w tym jest metoda..
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.07.2012 15:05

A co ma fakt przejeżdżania czy pozostawania do ceny winietki? W Austrii płacisz 8 euro za 10 dni. Za miesiąc wychodzi 24. To tak bardzo się różni od 30 w Słowenii? Chcą zarabiać i zarabiają. Ich prawo. Zawsze można pojechać przez Węgry. Tylko znowu ci skubańcy zlikwidowali bez pozwolenia Polaków najkrótsza winietę. Przy tej cenie winiety, nawet jak połowa pojedzie objazdem w Słowenii to i tak są do przodu.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 26.07.2012 16:18

r00x napisał(a):Do samej granicy to raczej nie dojeżdżaj bo już wtedy nie będziesz miał wyboru :) Dwie rodziny jednym samochodem ? Czy dwie rodziny dwoma samochodami ?

Tak dwie rodziny jednym autem coą dziwnego?
Więc biore vinete na SLO i do przodu tak jak o BOCIAN pisze
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 26.07.2012 16:21

Bocian, winieta w Austrii to 23,40 EUR ale za 2 miesiące.
Poza tym, jeżeli jedziesz na urlop na tydzień to płacisz tylko 8 EUR, a nie 30 EUR. Dziwne, że nie widzisz różnicy i nie dostrzegasz, że takie stawki są podyktowane chęcią sciągnięcia jak największej kasy od tranzytowych turystów. W innych krajach autostad jest znacznie więcej niż na Słowenii a mimo to są dostępne winiety na krótszy okres, np. 4 czy 7 dni.

Twoim tokiem rozumowania to sytuacja kiedy minimalną winietą była winieta półroczna też była ok. Dodam, że nie tylko Polacy są niezadowoleni z wysokości winiet na Słowenii, na youtubie możesz znaleźć instrukcję jak ominąć autostradę w Słowenii w wielu językach.

Oczywiście jeżeli Tobie to odpowiada to nikomu nic do tego, Twoja kasa - jak to mówią - Twój cyrk, Twoje małpy
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.07.2012 16:35

Lelon napisał(a):Bocian, winieta w Austrii to 23,40 EUR ale za 2 miesiące.
Poza tym, jeżeli jedziesz na urlop na tydzień to płacisz tylko 8 EUR, a nie 30 EUR. Dziwne, że nie widzisz różnicy i nie dostrzegasz, że takie stawki są podyktowane chęcią sciągnięcia jak największej kasy od tranzytowych turystów. W innych krajach autostad jest znacznie więcej niż na Słowenii a mimo to są dostępne winiety na krótszy okres, np. 4 czy 7 dni.

Twoim tokiem rozumowania to sytuacja kiedy minimalną winietą była winieta półroczna też była ok. Dodam, że nie tylko Polacy są niezadowoleni z wysokości winiet na Słowenii, na youtubie możesz znaleźć instrukcję jak ominąć autostradę w Słowenii w wielu językach.

Oczywiście jeżeli Tobie to odpowiada to nikomu nic do tego, Twoja kasa - jak to mówią - Twój cyrk, Twoje małpy

I jak jedziesz do Austrii na 30 dni to kupisz dwumiesieczną? Ja nie jeżdżę na urlop na tydzień do Cro bo to wg mnie całkowicie bez sensu z mojego punktu widzenia. Ty i ja jesteśmy turystami tranzytowymi i dlatego tak na to patrzysz. Słoweńcy nie rozróżniają turystów. Płaci każdy, a, że my nie korzystamy z reszty autostrad to nasza sprawa. Ktoś kto leci do Rijeki, przez Słowenię, już tak nie narzeka.
Jak ktoś jest niezadowolony, to omija, proste. Jakos to nie wpływa na decyzję Słoweńców. Węgrzy tez zlikwidowali najkrótszą winietę. Też nie mieli prawa?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 26.07.2012 17:17

Ludzie, traktujecie objazd jako zło konieczne. Dla większości koszt winiety jest żaden w porównaniu z kosztem ogólnym wyjazdu (dla mnie to były 2 drinki na imprezie na ZRCE). Ja traktuję objazd Słowenii jako odskocznie od monotonnej jazdy autostradą. Te 60 km nie wycieńczy człowieka a pozwoli zobaczyć jak bogato i godnie żyją ludzie w wioskach słoweńskich.
I nie ma sensu debatować, czy jest sens objeżdżać, czy nie bo dla jednego to ma sens a drugi traktuje to za głupotę.
Jeden lubi klapki a drugi jak mu sandały śmierdzą...
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 26.07.2012 17:20

GLOBUS69 napisał(a):Witam
Co do policji na objeździe ,to radze
uważac.Mijałem takowych ok21.30
podczas drogi powrotnej z Cro

A ja powiem wręcz przeciwnie... W drodze powrotnej z Plitvic kolega trochę pofolgował za kierownicą i na podwójnej ciągłej w terenie zabudowanym wyprzedził 2 auta z prędkością ok. 90 km/h. Wystawił się jak na patelni patrolowi policji, który okazało się stał w tym miejscu a Panowie tylko się spojrzeli i na tym skończyła ich rola w całym zdarzeniu...;) W sumie głupi miał więcej szczęścia jak rozumu ale żebyśmy płakali z tego powodu to nie powiem...;)
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 26.07.2012 17:28

Lelon napisał(a):Bocian, winieta w Austrii to 23,40 EUR ale za 2 miesiące.

Mnie to nie dziwi i nie mam do nich pretensji to jest ich sprawa jakie ceny wystawią, jedni zaplaca 30 euro i pojada sobie autostrada inni wybiora obiazd. A mowienie ze maja mniej dróg niz inne panstwo trzeba zobaczyc na powieszchnie slowenii;) Musisz miec na uwadze ze jadacy do Istrii czy na Krk wola pojechac przez słowenie bo wtedy im sie to bardziej oplaca niz jazda przez chorwacje albo na jedno wyjdzie a maja mniej uczestrzane drogi:)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 26.07.2012 18:53

A Niemcy do 3,5t mają za Darmo i nikt tego nie komentuje he he :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.07.2012 20:41

vizila napisał(a):Mnie to nie dziwi i nie mam do nich pretensji to jest ich sprawa jakie ceny wystawią, jedni zaplaca 30 euro i pojada sobie autostrada inni wybiora obiazd. A mowienie ze maja mniej dróg niz inne panstwo trzeba zobaczyc na powieszchnie slowenii;) Musisz miec na uwadze ze jadacy do Istrii czy na Krk wola pojechac przez słowenie bo wtedy im sie to bardziej oplaca niz jazda przez chorwacje albo na jedno wyjdzie a maja mniej uczestrzane drogi:)

A mnie dziwi Twoja polszczyzna 8O
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 27.07.2012 05:54

Janusz Bajcer napisał(a):
vizila napisał(a):Mnie to nie dziwi i nie mam do nich pretensji to jest ich sprawa jakie ceny wystawią, jedni zaplaca 30 euro i pojada sobie autostrada inni wybiora obiazd. A mowienie ze maja mniej dróg niz inne panstwo trzeba zobaczyc na powieszchnie slowenii;) Musisz miec na uwadze ze jadacy do Istrii czy na Krk wola pojechac przez słowenie bo wtedy im sie to bardziej oplaca niz jazda przez chorwacje albo na jedno wyjdzie a maja mniej uczestrzane drogi:)

A mnie dziwi Twoja polszczyzna 8O

Forum to nie jest dzieło literackie, jeśli tak Cie to razi to przenieś sie na forum poprawnej polszczyzny. Wg mnie wazne są tu informacje a nie styl w jakim sie to pisze.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 27.07.2012 07:52

To jak piszesz świadczy o Tobie, mnie również razi niechlujna polszczyzna.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.07.2012 08:04

vizila napisał(a):Forum to nie jest dzieło literackie, jeśli tak Cie to razi to przenieś sie na forum poprawnej polszczyzny. Wg mnie wazne są tu informacje a nie styl w jakim sie to pisze.
A ja Tobie proponuję przeczytanie regulaminu forum "Zasady w skrócie" pkt.4 :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 138
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone