Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gal » 16.07.2012 09:10

Dzięki za info - to mam jasność :)
Zatankowany, uzbrojony w zimne napoje, humor i dużą ilość cierpliwości z dobrą muzyką w tle pozwoli przetrwać kilometrowe korki do granicy ;)
Tyle lat a nic się nie zmieniło... normalnie podróż sentymentalna w czasie ;)

i tak dla odświeżenia z forum najczytelniej:
Objazd Mureck-Lenart-Ptuj
http://withoutvignette.blogspot.com/200 ... nette.html
obrazy fig. 8, 9, 10
pozdrawiam! :)
pietom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietom » 22.07.2012 21:49

Witam
czytałem kilka ostatnich stron tego tematu i chciałbym się dowiedzieć, która z tras jest lepsza wg. was aby ominąć winietę, czy ta którą proponuje Tobiasz

Tobiasz napisał(a):Może ktoś rzucić okiem czy dobrze rozplanowałem trasę i sam objazd słoweńskiej autobany?

trasa

Czy trasa doris_ka

doris_ka napisał(a):Moja trasa całkowita to: Zduńska Wola- Szybenik (Solaris) ( tak naprawdę to zaczynamy ze Zduńskiej Woli ale z postojem 1-2 dniowym pod Głubczycami bo tam mam rodzinę więc ich odwiedzamy dlatego trasa wiedzie przez Głubczyce).
http://goo.gl/maps/fZQA
Proszę może koś zechce o zerknąć, może jakieś ewentualne sugestie korekty trasy od ekspertów :lol:
Pozdrawiam i dziękuję za cenne informacje.
PS.
jak może wyglądać kwestia ew. korka na przejściu SLO/CRO w Maceli późno w nocy w niedzielę (8/9.07)?

Jadę pierwszy raz do cro i nie chciałbym mieś przykrych niespodzianek po drodze w postaci mandatu lub dodatkowych kilkuset kilometrów objazdów. Lub może jest prócz tych tras jakaś inna lepsza?
pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2012 21:58

pietom napisał(a):Witam
czytałem kilka ostatnich stron tego tematu i chciałbym się dowiedzieć, która z tras jest lepsza wg. was aby ominąć winietę, czy ta którą proponuje Tobiasz

Tobiasz napisał(a):Może ktoś rzucić okiem czy dobrze rozplanowałem trasę i sam objazd słoweńskiej autobany?

trasa

Czy trasa doris_ka

doris_ka napisał(a):Moja trasa całkowita to: Zduńska Wola- Szybenik (Solaris) ( tak naprawdę to zaczynamy ze Zduńskiej Woli ale z postojem 1-2 dniowym pod Głubczycami bo tam mam rodzinę więc ich odwiedzamy dlatego trasa wiedzie przez Głubczyce).
Proszę może koś zechce o zerknąć, może jakieś ewentualne sugestie korekty trasy od ekspertów :lol:
PS.
jak może wyglądać kwestia ew. korka na przejściu SLO/CRO w Maceli późno w nocy w niedzielę (8/9.07)?

Jadę pierwszy raz do cro i nie chciałbym mieś przykrych niespodzianek po drodze w postaci mandatu lub dodatkowych kilkuset kilometrów objazdów. Lub może jest prócz tych tras jakaś inna lepsza?
pozdrawiam

Qrcze jest niedziela wieczór i zmęczony nieco jezdem ;) , ale czym różnią się obie te trasy w Słowenii?? Bo ja na obu widzę normalną drogę Mureck - Lenart - Ptuj. Czyli najprostszy i najlepszy objazd Słoweńskich autostrad.
pietom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietom » 22.07.2012 22:07

Dzięki - tyle w temacie. Strzeżonego Pan Bóg strzeże, wolę się 2 razy upewnić
doris_ka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doris_ka » 23.07.2012 19:56

pietom napisał(a):Witam

trasa

Czy trasa doris_ka

PS.

pozdrawiam

Trasa świeżo przetestowana, wszystko w porządku, jechaliśmy od Murecka do Macelij tą trasą w niedziele 08.07.2011 w godzinach ok. 23.00-0.00 (już dokładnie nie pamiętam),zero policji ( to w kontekście wcześniej opisywanego łapania we wsiach na radar), droga pusta, w Ptuju elegancko na nowy most i na rondo - można jechać beż żadnych obaw nie ma żadnych opłat na tej trasie !!! I wróciliśmy tą samą drogą - tak samo tylko w ciągu dnia - więc dodatkowo można pooglądać miłe widoczki.
A-ha ! Na razie nie widać jakichkolwiek oznak przedłużania autostrady z ronda za Ptujem w stronę granicy z Chorwacją:D
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 24.07.2012 10:48

Właśnie wróciłem z Chorwacji. Co do objazdów odcinka Maribor to jest prosty jak cholera. Uważajcie tylko na nawigacje bo przy wyborze trasy optymalnej każe zjechać z autostrady w Austrii jeszcze przed Grazem i jechać w linii prostej na Mureck drogami krajowymi a wręcz tragicznymi!! Po ujechaniu kilku km wolałem nie ryzykować i wróciłem na autobahne bo zakręt za zakrętem prowadziły w pola kukurydzy ;)

P.S. Pozdrawiam Państwa z Mercedesa M Klasse na tabliach KOL ...., którzy w nocy 13/14 robili objazd Słowenii... Nawet nie wiecie ale oszukaliście przeznaczenie ;) Metr za Wami a 2 metry przede mną na jezdnie wylazła piękna sarna...;)

Ponadto kawalkada ok 30-40 aut o 3 w nocy ciągnąca się jeden za drugim przez te mieściny na polskich i czeskich blachach wyglądała pięknie...;)
GLOBUS69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) GLOBUS69 » 25.07.2012 22:31

Witam
Co do policji na objeździe ,to radze
uważac.Mijałem takowych ok21.30
podczas drogi powrotnej z Cro
zmichal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmichal » 26.07.2012 13:46

Tak czytam te wszystkie posty na temat ominięcia autostrady w Słowenii, i zastanawiam się czy o te 130 zł warto tyle zachodu?
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 26.07.2012 13:50

zmichal napisał(a):Tak czytam te wszystkie posty na temat ominięcia autostrady w Słowenii, i zastanawiam się czy o te 130 zł warto tyle zachodu?

Ja to traktuje jako ciekawą odskocznie od autostrady. 60Km po fajnym terenie. It's not about money ;)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 26.07.2012 13:54

zmichal napisał(a):Tak czytam te wszystkie posty na temat ominięcia autostrady w Słowenii, i zastanawiam się czy o te 130 zł warto tyle zachodu?

w sumie to zdzierstwo totalne... za odcinek ok 60km autostrady 130 PLN!!! W sumie Austriacy czy Słowacy mogliby wprowadzić winietki za 100 Euro albo droższe proporcjonalnie do drogiej słoweńskiej...

Realnie winietka powinna przez Słowenię kosztować ok. 7-8 Euro za 14 dni ... może "objazdowcy winiety" zmuszą Słoweńców w końcu do rozsądnych cen? 8)

a na poważnie... czas przejazdu wydłuża się o ok. 0,5 h, jadąc objazdem jednak np tankujesz paliwo w Ptuju gdzie ceny za paliwo są pewnie tańsze niż przy autostradzie słoweńskiej...
Ostatnio edytowano 26.07.2012 14:00 przez zbig99, łącznie edytowano 1 raz
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 26.07.2012 13:59

Właśnie się tak zastanawiam jedziemy na dwie rodziny to po 70 zł wychodzi czy jest sens :?: jak dojadę do granicy SLO to będę dumał, a jak wy myślicie forumowicze
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 26.07.2012 14:13

Do samej granicy to raczej nie dojeżdżaj bo już wtedy nie będziesz miał wyboru :) Dwie rodziny jednym samochodem ? Czy dwie rodziny dwoma samochodami ?
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 26.07.2012 14:22

r00x napisał(a):Do samej granicy to raczej nie dojeżdżaj bo już wtedy nie będziesz miał wyboru :) Dwie rodziny jednym samochodem ? Czy dwie rodziny dwoma samochodami ?

Trzeba zjechać zjazdem nr 226 !!! to ostatni przed Słowenią....
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.07.2012 14:42

zbig99 napisał(a):w sumie to zdzierstwo totalne... za odcinek ok 60km autostrady 130 PLN!!!

Mylisz się. Chyba nie wiesz o czym piszesz. Za 30 euro masz możliwość użytkowania wszystkich autostrad w całej Słowenii przez 30 dni. A to, że ty jedziesz przez 60 km to Słoweńców g... obchodzi.
Ostatnio edytowano 26.07.2012 14:44 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.07.2012 14:43

hrupek666 napisał(a):

Właśnie się tak zastanawiam jedziemy na dwie rodziny to po 70 zł wychodzi czy jest sens :?: jak dojadę do granicy SLO to będę dumał, a jak wy myślicie forumowicze

Moim zdaniem nie ma sensu. To żaden koszt przy ogólnych kosztach wyjazdu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 137
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone