Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 20.06.2012 07:30

Tobiasz napisał(a):Może ktoś rzucić okiem czy dobrze rozplanowałem trasę i sam objazd słoweńskiej autobany?

trasa

Rzuciłem, objazd słoweńskiej autostrady OK, reszta wiadomo.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 20.06.2012 07:39

Tobiasz napisał(a):Może ktoś rzucić okiem czy dobrze rozplanowałem trasę i sam objazd słoweńskiej autobany?

trasa

tak dokładnie najlepiej ominąć "zdzierczą słoweńską winietę". 8)

Jechałem tą trasą 4 razy przez Słowenię ale wcześniej przez Słowację (Katowice-Żory-Cz. Cieszyn-Cadca-Żylina-Obw. Płd. Wiednia-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj-Podlehnik). W najlepszym wypadku przejazd przez Słowenię zabrało mi 50 minut. Z tankowaniem na stacji w Ptuju 1h....
Ostatnio edytowano 20.06.2012 07:53 przez zbig99, łącznie edytowano 2 razy
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 20.06.2012 07:41

[quote="Tobiasz"]Może ktoś rzucić okiem czy dobrze rozplanowałem trasę i sam objazd słoweńskiej autobany

raczej dobrze się przygotowałeś ,bez zagłębiania się w szczegóły widać że wszystko jest OK
w ub roku też jechałem na Pag ale przez Cieszyn , Słowację ,Austrię i dalej z objazdem M,L,PTUJ , odległość w km b. podobna do Twojej ,czas przejazdu ok 14 h , w nocy ale spora część trasy w deszczu ,sporo postojów
Twoja trasa ma wielu zwolenników i skoro tak się nastawiasz to nie ma powodu zmieniać ,szerokiej drogi
Tobiasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tobiasz » 20.06.2012 08:41

W takim razie wielkie dzięki za opinię. Jadę pierwszy raz i wolałem się upewnić. 8)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 20.06.2012 08:51

My dokładnie tak samo jeździmy, z małym wyjątkiem, granicę czesko-austriacką przekraczamy w Mikulovie ( a kiedyś ze względu na dzieci w Znojmo ) :D
Tobiasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tobiasz » 20.06.2012 13:03

Jeszcze tak sobie kombinuję, żeby naprostować trochę tę trasę i nie jechać przez Graz, tylko odbić wcześniej na Ilz i stamtąd na Mureck - Lenart i w dół aż do Zagrzebia.

Tak by to wyglądało.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 20.06.2012 13:10

Tobiasz napisał(a):Jeszcze tak sobie kombinuję, żeby naprostować trochę tę trasę i nie jechać przez Graz, tylko odbić wcześniej na Ilz i stamtąd na Mureck - Lenart i w dół aż do Zagrzebia.

Tak by to wyglądało.

Jak masz dużo czasu na zwiedzanie widoków w górach to może to jest i dobry pomysł...
W sumie winietkę masz na całą Austrię więc poza ww. powodem innego sensownego nie widzę... Przed Grazem będziesz miał min. ~7 h jazdy (z Katowic) za sobą... potem każda dodatkowa godzina jazdy ma wpływ na zmęcznie jazdą... ale wybór należy do Ciebie
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 20.06.2012 13:32

Tobiasz napisał(a):Jeszcze tak sobie kombinuję, żeby naprostować trochę tę trasę i nie jechać przez Graz, tylko odbić wcześniej na Ilz i stamtąd na Mureck - Lenart i w dół aż do Zagrzebia.

zależy o jakiej porze dnia jedziesz ( w nocy niewiele zobaczysz) ale :
- czas przejazdu jaki masz podany na pewno będzie inny , postoje na trasie (papu ,siusiu itp)a jak popatrzysz dobrze to musiałbyś mieć średnią ok. 100 km /h , chyba mało realne bo nie pojedziesz cały czas autostradą + przerwy
-Twoja druga trasa trochę krótsza w km ale czasowo już nie
-zbig99 dobrze radzi
- takie jest moje zdanie ,może nie wszyscy to potwierdzą
doris_ka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doris_ka » 21.06.2012 01:00

Witam,
ja również jadę przez Słowenię objazdem M/L/P. W 2009 roku jechałam nieświadomie przez rondo pod Mariborem - ale nam się udało :D . Potem przez Lenart i Ptuj. Ale w Ptuju mieliśmy niezłą przygodę - jadąc w nocy z niedzieli na sobotę zastaliśmy zablokowaną drogę w Ptuju ( nie pamiętam dokładnie gdzie to było ale już gdzieś za rzeką). Normalnie była wysypana kupa piachu i postawiony znak zakaz wjazdu, zero informacji o objeździe. Po prawej stronie w oddali w górze było widać autostradę i jedyna droga odbijała właśnie tam. Staliśmy na tej drodze, koło nas dwa samochody Czechów i mieliśmy nie lada zagwozdkę co dalej. Niestety nie mieliśmy dobrej mapy a nawigację mieliśmy pierwszy rok i nie potrafiliśmy jej jeszcze obsługiwać więc coś tam wpisaliśmy i wytyczyła nam nową "niepłatną" trasę przez Ptujską Górę z powrotem na Jurowici. W Ptujskiej Górze jak zaczęliśmy po nocy jechać drogą nie wiele szerszą niż nasz samochód to nam się zrobiło gorąco i postanowiliśmy zawrócić (żeby to zrobić musiałam wysiąść z samochodu i kierować męża, bo jak zawracał bo z jednej strony tej drogi był spoory spadek i tyłem samochodu moglibyśmy tam zjechać). Potem sami z mapy Chorwacko-Słoweńskiej wybraliśmy drogę na Majsperk i Rogatec. Było to ok 39 km. Niezła przygoda tym bardziej, że do Chorwacji jechaliśmy pierwszy raz (a w dodatku kończyło nam się paliwo). Potem jak po przyjeździe na miejsce, w internecie na mapie w googlach sprawdziłam, że obok tej zablokowanej drogi było kilka innych dróg prowadzących na drogę nr 9 - to nieźle się uśmialiśmy z naszej wyprawy przez Ptujską Górę.

Ale teraz jestem otrzaskana tak że hej(oczywiście z Waszą pomocą - ten wątek przeczytałam od deski do deski). Teraz jestem uzbrojona w Wasze wskazówki, lepszą mapę, TomTom (już teraz rozpracowany) i wydrukowane mapki z google-maps. Tak więc myślę że będzie ok i nic mnie nie zaskoczy.
Moja trasa całkowita to: Zduńska Wola- Szybenik (Solaris) ( tak naprawdę to zaczynamy ze Zduńskiej Woli ale z postojem 1-2 dniowym pod Głubczycami bo tam mam rodzinę więc ich odwiedzamy dlatego trasa wiedzie przez Głubczyce).
http://goo.gl/maps/fZQA
Proszę może koś zechce o zerknąć, może jakieś ewentualne sugestie korekty trasy od ekspertów :lol:
Pozdrawiam i dziękuję za cenne informacje.
PS.
jak może wyglądać kwestia ew. korka na przejściu SLO/CRO w Maceli późno w nocy w niedzielę (8/9.07)?
Tobiasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tobiasz » 21.06.2012 10:22

zbig99 napisał(a):

Tak by to wyglądało.

Jak masz dużo czasu na zwiedzanie widoków w górach to może to jest i dobry pomysł...

Nie nie, żadnego zwiedzania, prosto do celu, ma być szybko i skutecznie (i bez mandatów :P). W takim razie porzucam ten pomysł, dzięki. :D
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 21.06.2012 10:36

Tobiasz napisał(a):
zbig99 napisał(a):

Tak by to wyglądało.

Nie nie, żadnego zwiedzania, prosto do celu, ma być szybko i skutecznie (i bez mandatów :P). W takim razie porzucam ten pomysł, dzięki. :D

Dobra decyzja... Jedyna niedogodność czasowa to "obwodnica zdzierczej winietki Słoweńskiej"... stracisz na tym objeździe ok. 20 minut w czasie przejazdu ale masz za to 30 Eur w kieszeni... 8)
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 12.07.2012 08:37

doris_ka napisał(a):Witam,
Potem jak po przyjeździe na miejsce, w internecie na mapie w googlach sprawdziłam, że obok tej zablokowanej drogi było kilka innych dróg prowadzących na drogę nr 9 - to nieźle się uśmialiśmy z naszej wyprawy przez Ptujską Górę.

no i do tego autostrada od ronda Ptuj do granicy była bezpłatna hehehe

ja tez trafłem na tą kupę kamieni ale pojechałem autostardą
pasik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasik » 16.07.2012 08:38

pasik napisał(a):Ponoć da się nią pojechać:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=451101&page=155

2 lipca sprawdzę czy jest przejezdna to przkażę info na forum.
Pozdrawiam

Witam,
już niestety po wakacjach ale były SUPER!!!.
Bardzo chciałem sprawdzić ten łącznik przy rondze ale jak zobaczyłem sznur aut na polskich i czeskich blachach zjeżdżających w Austrii na Mureck to wymiękłem. Wyglądało to tak jakby się kończyła autostrada, bo 90% aut po prostu zjechało.
W skrócie powiem tak: nie ma co ciągnąć tego tematu i rozważać innej drogi objazdu. Mureck - Lenart - Ptuj można jechać w ciemno bez nawigacji. Zawsze jest tam taki ruch że spokojnie pod kogoś podczepić i bez problemu przejechać.
PS. Współczuję tylko mieszkańcom okolicznych domów, bo poprostu mają przej...ne. Całą noc ruch pod oknami jak przy autostradzie - ale za to mogą podziękować swojemu rządowi.

Pozdrawiam
Gal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gal » 16.07.2012 08:51

To może powiedz jeszcze jak wygląda teraz przejazd na granicy SLO i CRO. Jadę tam za tydzień - standardowo sobota rano na granicy :)
Czy nadal stoi się w kilometrowych korkach czy już znormalniało?
pasik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasik » 16.07.2012 08:59

Do CRO wjeżdżałem w poniedziałek ok. 5.00 rano. Dojazd do granicy bez korka. Na samej granicy ok 5 min. na dojazd do szlabanu. W przeciwną stronę tak samo.
Powrót robiłem z piątku na sobotę. Na granicy CRO/SLO (Macelji) byłem ok 2.00 w nocy (sobota). Bez korków na granicy 5 min. do szlabanu.
Niestety w przeciwną stronę nie było już tak dobrze bo na wjazd do CRO był korek ok 3km. i bardzo duży ruch od Ptuja do granicy.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 136
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone