Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2012 20:38

Ja na szczęście nie muszę jeździć przez Słowenię, ale wg mnie lepszy jest objazd Mariboru trasą przez Lenart :idea:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 04.06.2012 20:49

Janusz Bajcer napisał(a):Ja na szczęście nie muszę jeździć przez Słowenię, ale wg mnie lepszy jest objazd Mariboru trasą przez Lenart :idea:

przez Lenart widoczki ładne (tylko, że ja w nocy znowu tam będę...;)
luckyboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckyboy » 04.06.2012 20:51

Janusz Bajcer napisał(a):Ja na szczęście nie muszę jeździć przez Słowenię, ale wg mnie lepszy jest objazd Mariboru trasą przez Lenart :idea:

Może droga przez Lenart jest lepsza, ale wiem z doświadczenia (a bardzo dużo jeżdżę po europie), że lepiej nie jechać tam gdzie wszyscy. Jadąc "samodzielnie" nie będę rzucać się w oczy, ominę ewentualne korki i patrole policji na "drodze tranzytowej" :)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 04.06.2012 21:00

Ciekawa sprawa z tym rondem Pesnica.
Na stronie http://www.promet.si/portal/map/portal.aspx jest planer podróży. Jak punkt startowy ustawi się na dojeździe do ronda na drodze 437 a końcowy na drodze 449 to wyrysuje on drogę przez rondo ale w opisie nie mówi nic o konieczności opłaty. Jak natomiast punkt końcowy daje się w Mariborze tak ze trasa prowadzi droga H2 w opisie pojawja się wzmianka o konieczności winiety.
luckyboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckyboy » 04.06.2012 21:27

To rondo jest także trudnym orzechem do zgryzienia dla Słoweńców. Rondo to utrzymywane jest przez zarządce autostrady i według niego jest płatne, bo należy do autostrady. Natomiast zarządca dróg państwowych twierdzi, że na mocy przepisów państwowych to rondo powinno być bezpłatne. Efekt jest taki że raz stoją znaki informujące, że rondo jest płatne, a za chwilę znowu ich nie ma i jest bezpłatne :)

Skoro nie umieją sobie z tym poradzić sami, lepiej omijąc ten punkt zapalny :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2012 21:34

luckyboy napisał(a):To rondo jest także trudnym orzechem do zgryzienia dla Słoweńców. Rondo to utrzymywane jest przez zarządce autostrady i według niego jest płatne, bo należy do autostrady. Natomiast zarządca dróg państwowych twierdzi, że na mocy przepisów państwowych to rondo powinno być bezpłatne. Efekt jest taki że raz stoją znaki informujące, że rondo jest płatne, a za chwilę znowu ich nie ma i jest bezpłatne :)

Nic nowego, było o tym rondzie sporo na forum, dlatego poszukano objazdów :idea:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 05.06.2012 16:49

luckyboy napisał(a):To rondo jest także trudnym orzechem do zgryzienia dla Słoweńców. Rondo to utrzymywane jest przez zarządce autostrady i według niego jest płatne, bo należy do autostrady. Natomiast zarządca dróg państwowych twierdzi, że na mocy przepisów państwowych to rondo powinno być bezpłatne. Efekt jest taki że raz stoją znaki informujące, że rondo jest płatne, a za chwilę znowu ich nie ma i jest bezpłatne :)

Znasz?

m. 6 a 8 min.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 06.06.2012 09:11

sviva napisał(a):

przez Lenart widoczki ładne (tylko, że ja w nocy znowu tam będę...;)

Jechałem parę dni temu nocą, widoczków nie było bo ciemno, a do tego mgła jak mleko snuła się przez 3/4 trasy w Słowenii.
Ale nie dla widoczków tamtędy jadę. Jednym słowem wszystko po staremu, żadnych niespodzianek. Od zjazdu 226 w Austrii Słowenię miałem za sobą po około 1 h jazdy.
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 06.06.2012 13:45

Jechałem w sobotę rano pierwszy raz tą trasą. Bardziej z ciekawości, czy faktycznie jest warta miliona postów na tym forum. Jak dla mnie to niecała godzinka jazdy dosłownie pomiędzy trzema większymi miejscowościami, bez nadzwyczajnego ruchu ani wielu skrzyżowań.
Dosłownie przejeżdża się tamtędy jak po sznurku, jest to dobra odskocznia od monotonii autostradowej.
Nie wiem po co ludzie ciągle i ciągle pytają o ten objazd i mają co do niego wątpliwości. Droga jest tak prosta, że można by ją opisać w dwóch zdaniach.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 06.06.2012 16:56

malczykos napisał(a):Jechałem w sobotę rano pierwszy raz tą trasą. Bardziej z ciekawości, czy faktycznie jest warta miliona postów na tym forum. Jak dla mnie to niecała godzinka jazdy dosłownie pomiędzy trzema większymi miejscowościami, bez nadzwyczajnego ruchu ani wielu skrzyżowań.
Dosłownie przejeżdża się tamtędy jak po sznurku, jest to dobra odskocznia od monotonii autostradowej.
Nie wiem po co ludzie ciągle i ciągle pytają o ten objazd i mają co do niego wątpliwości. Droga jest tak prosta, że można by ją opisać w dwóch zdaniach.

dobrze gada polać mu...;)
eric24
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eric24 » 17.06.2012 20:30

witam wszystkich
ponieważ jestem tu nowy na początku chciałem sie przywitać a teraz do rzeczy 23,06,2012 wyjeżdzam do sukosana niedaleko zadaru startuje z mikołowa niedaleko katowic i mam zamiar ominąć te zdzierstwo w słoweni jakas totalna paranoja :evil: :evil: :evil: :evil: jade pierwszy raz na chorwacje z żoną i trzy letnią córeczką i mam prośbe czy mógł by mi ktos posdac na co sie kierować aby ominąć ta płatną autostrade ii nie miec żadnych problemów z władzą bo nie chce stresowac żony ani dziecka ;)
dziekuje pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.06.2012 20:38

eric24 napisał(a):witam wszystkich
ponieważ jestem tu nowy na początku chciałem sie przywitać a teraz do rzeczy 23,06,2012 wyjeżdzam do sukosana niedaleko zadaru startuje z mikołowa niedaleko katowic i mam zamiar ominąć te zdzierstwo w słoweni jakas totalna paranoja :evil: :evil: :evil: :evil: jade pierwszy raz na chorwacje z żoną i trzy letnią córeczką i mam prośbe czy mógł by mi ktos posdac na co sie kierować aby ominąć ta płatną autostrade ii nie miec żadnych problemów z władzą bo nie chce stresowac żony ani dziecka ;)
dziekuje pozdrawiam

Ja nie podam :idea: bo piszesz z błędami :twisted:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.06.2012 21:01

Mimo że z błędami, ja odpowiem, może jeszcze komuś się przyda i na chwile się z pytaniami uspokoi :) ;)
Opis z ubiegłych lat, ale w tym roku nic się nie zmieniło, szwagier wczoraj wrócił, więc wszystko ok ;) :)

Po kolei wygląda to tak:

- Z autostrady A9 zjeżdżasz zjazdem 226 na drogę B69 Kierunek MURECK

- Cały czas drogą B69 aż do Mureck, po przejeździe przez miasteczko , praktycznie na samym jego końcu droga będzie szła po łuku w lewo, a Ty pojedziesz prosto. Jest oznakowanie na Słowenię

- Zaraz będzie most graniczny przez rzekę Mura

- Za mostem skręcisz w prawo na drogę 433 kierunek LENART

- mały odcinek pod górkę z kilkoma serpentynami

- Cały czas drogą 433 aż do Lenart

- W Lenart na pierwszych światłach w prawo (na drogę nr 3) i zaraz potem w lewo (droga nr 229) kierunek Ptuj

-Jedziesz cały czas drogą 229 (za Lenart przejeżdżasz nad autostradą A5), aż do Ptuj

W Ptuj:

- Będzie łuk drogi w prawo, za tym łukiem będzie droga w lewo ( droga nr 713, DORNAWSKA CESTA), skręcisz w tą drogę

- Na drugim rondzie w prawo, pierwszy wyjazd

-Dojeżdżasz do następnego ronda i jedziesz przez nie prosto na nowy most obwodnicy Ptuja

- Przez wszystkie następne ronda prosto aż dojedziesz do autostrady (JEST TO NIEPŁATNY ODCINEK)

-wjeżdżasz wjazdem w kierunku ZAGRZEB i jesteś już na normalnej drodze w kierunku przejścia granicznego.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 18.06.2012 09:45

dids76 napisał(a):- W Lenart na pierwszych światłach w prawo (na drogę nr 3) i zaraz potem w lewo (droga nr 229) kierunek Ptuj

Małe sprostowanie - w Lenart pierwsze skrzyżowanie o którym piszesz nie ma świateł, tam jest STOP i uwaga bo nie ma oznakowania na Ptuj tylko na Maribor. Reszta się zgadza przy kosciele na światłach kręcisz już w lewo z ozakowaniem na Ptuj 229

dids76 napisał(a):W Ptuj:

- Będzie łuk drogi w prawo, za tym łukiem będzie droga w lewo ( droga nr 713, DORNAWSKA CESTA), skręcisz w tą drogę

To będzie skrzyżowanie świetlne i od tej pory już jest wskazywany kierunek Zagrzeb.
Tobiasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tobiasz » 20.06.2012 07:15

Może ktoś rzucić okiem czy dobrze rozplanowałem trasę i sam objazd słoweńskiej autobany?

trasa
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 135
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone