Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 29.05.2012 09:26

W Słowenii nie ma winiet 2-tygodniowych. Ta, o której mówisz obowiązuje przez 7 dni, czyli jest tygodniowa :-)
boro2511
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 29.05.2012 09:59

A ja sobie na Targeo utworzyłem trasę omijającą autostrady w Słowenii (dodająć jako punkty pośrednie Bad Radkersburg/AUT oraz Ormoź/SLO). Te same kilometry jak przy autostradach choć pokazuje 1,5 dłuższy czas...zobaczymy. Wrzucam do AM :D
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 29.05.2012 10:15

JackDalmatino napisał(a):Witam,
Jestem nowy na forum jednak często tu jestem i czytam z zaciekawieniem.

Mam pytanie odnośnie winiet w Słowenii na rok 2012.

http://www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/N ... a_228.aspx

Wychodzi na to, że w Słowenii można mieć winietę 2 tygodniową za 15 euro.

"Tedenska vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg 15,00 EUR"

Jest to pierwsza z prawej winieta na "Leto 2012".
Moi drodzy jeśli błądze to proszę o moje nawrócenie jeśli mam rację to 15 euro zostanie mi w kieszeni... :roll:

A jak Ci to wyszło?
Przecież to jest winieta tygodniowa (7 dni) dla pojazdu dwuśladowego do 3,5 tony.

Widzę że koledzy mnie ubiegli.
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 29.05.2012 10:19

boro2511 napisał(a):A ja sobie na Targeo utworzyłem trasę omijającą autostrady w Słowenii (dodająć jako punkty pośrednie Bad Radkersburg/AUT oraz Ormoź/SLO). Te same kilometry jak przy autostradach choć pokazuje 1,5 dłuższy czas...zobaczymy. Wrzucam do AM :D

Uważaj z tym Targeo. Wyznaczył mi jazdę w Budapeszcie pod prąd. Na mapie ma zaznaczony dobry kierunek ulic jednokierunkowych, a przy wyznaczaniu uparcie kieruje w drugą stronę :lol:

Ja wyznaczam na viamichelin i podaję AM ręcznie punkty pośrednie.
jajo-sdz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jajo-sdz » 29.05.2012 18:35

boro2511 napisał(a):A ja sobie na Targeo utworzyłem trasę omijającą autostrady w Słowenii (dodająć jako punkty pośrednie Bad Radkersburg/AUT oraz Ormoź/SLO). Te same kilometry jak przy autostradach choć pokazuje 1,5 dłuższy czas...zobaczymy. Wrzucam do AM :D

Ta droga przez Słowenię to dobry wybór :) Testowana dwa tygodnie temu. Mało ruchliwa, asfalcik ładny, sporo zakrętów jak i wiejskiej natury, no i darmowa :D
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 30.05.2012 05:11

Ja w ubiegłym roku jechałem przez Rogatec. Droga również dobra i krajoznawcza.
luckyboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckyboy » 31.05.2012 19:48

Ja będę latem jechał przez centrum Maribora i rondo nie będzie mi straszne, bo jest bardzo łatwe do objechania - wystarczy tylko popatrzeć na mapę. Przejazd przez Maribor planuję w okolicach 02:00-03:00, więc korków nie powinno być.

Obrazek
ro-bercik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ro-bercik » 01.06.2012 08:39

A ja zawsze skręcam w Austrii na ( w rejonie Spielfild) MURECK ,granicę przekraczam przez drewniany most na rzece i kieruję się na Ptuj a potem równolegle do autostrady Zagrebacką cestą do drogi 69 czy 690( nie pamiętam numeru) , przez "kukurydze" w lwwo i jesteś przed samą granicą z Chorwacją w stronę Krapiny :wink:
Czas przejazdu przez słowenię 50 min.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2012 08:43

luckyboy napisał(a):Ja będę latem jechał przez centrum Maribora i rondo nie będzie mi straszne, bo jest bardzo łatwe do objechania - wystarczy tylko popatrzeć na mapę.

A gdzie dalej z pkt. B :?: bo wpadasz na "hitra cesta H2"
Ostatnio edytowano 01.06.2012 08:45 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 01.06.2012 08:45

Jest tylko jeden szkopuł, ja jechałem z piątku na sobotę, jak zobaczyłem ile samochodów zapierdziela autostradą na przejście w Macelj nawet nie próbowałem się tam pchać.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 01.06.2012 09:12

Janusz Bajcer napisał(a):
luckyboy napisał(a):Ja będę latem jechał przez centrum Maribora i rondo nie będzie mi straszne, bo jest bardzo łatwe do objechania - wystarczy tylko popatrzeć na mapę.

A kolega moderator nie wie co to takiego teleportacja? :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2012 09:15

podszywacz napisał(a):

A kolega moderator nie wie co to takiego teleportacja? :wink:

Wiem, ale pytam z ciekawości jak user usera.
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 01.06.2012 21:24

Jest taka opcja, sama jechałam tą trasą w nocy, całkiem spokojnie można przejechać przez Maribor, jedzie się z godzinkę, poniżej link lub wystarczy w googlach maps wpisać Spielfeld-Podlehnik i zaznaczyć omijaj autostrady i trasy płatne, nie wiem czy link zadziała ale podaje co wyszukałam :
http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 01.06.2012 22:03

Salemka napisał(a):Jest taka opcja, sama jechałam tą trasą w nocy, całkiem spokojnie można przejechać przez Maribor, jedzie się z godzinkę, poniżej link lub wystarczy w googlach maps wpisać Spielfeld-Podlehnik i zaznaczyć omijaj autostrady i trasy płatne, nie wiem czy link zadziała ale podaje co wyszukałam :
http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl

Zapomniałam dodać, że w Ptuj odbijamy na ten króciutki odcinek niepłatnej autostrady i dalej już prosto do granicy z Cro. :)
luckyboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckyboy » 04.06.2012 20:16

Nie wpadam na drogę ekspresową tylko na zwykłą drogę która biegnie obok niej i prowadzi do centrum miasta Maribor - trzeba uważnie czytać plan :)

Pełna wersja trasy

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 04.06.2012 20:45 przez luckyboy, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 134
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone