Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 28.05.2012 09:16

Ja również odwiedzę panią Teresę :)
Ale jadę autostradą, więc przynajmniej winietkę kupię.
Quecal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Quecal » 28.05.2012 09:39

Witam

Ciekaw jestem jak sie mają opłaty za drogi w Chorwacji, poszukiwałem winetki ale z tego co widzę płaci się za odcinki i nie wiem w jakich kwotach to kalkulować...?

Trasa wstepnie do Vodic jednak, że jako baza wypadowa bo mam zamiar zjeździć w tę i nazat ;) Gdzie znajdę info dot. tych odcinków i ich cen...?

Pozdrawiam
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 28.05.2012 09:42

Tu: Cennik autostrad w Chorwacji. Przy czym weź pod uwagę, że od 1 czerwca 2012 te ceny (w kunach) wzrosną o około 15%.

PS. Ewentualnie, jak nie chce Ci się trudzić samemu, to zrobiłem taki kalkulator opłat za autostrady w różnych krajach.
Kalkulator opłat za autostrady.

Tylko nie zmieniaj niczego, co jest w komórkach w odcieniach czerwieni, bo arkusz jest współdzielony dla wszystkich i jak ktoś go popsuje, to nikt już z niego nie skorzysta.
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 28.05.2012 09:51

Podnoszą ceny? Orzeszku... Ja polecam taką stronę jeśli chodzi o Chorwację: http://map.hak.hr/en/. U góry wpisujesz skąd dokąd i podaje Ci opłaty za przejazd i za paliwo.
Quecal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Quecal » 28.05.2012 09:51

Dzięki za linka :)

BTW co do noclegu również polecam Panią Teresę mimo, że wybieram się tam dopiero pierwszy raz... - już zarezerwowane, ponadto z tego co się dowiedziałem podczas rozmowy można nocowac także u jej córki i innej znajomej w okolicy w podobnym standardzie, a cena 12E od osoby...

Pozdrawiam
boro2511
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 28.05.2012 10:21

No to według tego pięknego kalkulatora, przy dwóch tygodniach jadąc przez Czechy, Austrię, Słowenia i Chorwację autostradami w okolice Omisa trzeba liczyć około 5 stów...:-(
W związku z tym trzeba będzie odpuścić CZ i SLO...jakieś 200 oszczędności :roll:
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 28.05.2012 10:34

Jest tam drobny błąd, jak wpiszesz że jedziesz 2x (tam i powrót), to pomimo że masz 1-no miesięczną winietę to liczy podwójnie. Z tego co zauważyłem brakuje też np. zjazdu Gorican na autostradzie chorwackiej.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 28.05.2012 10:57

wojtek_p napisał(a):Jest tam drobny błąd, jak wpiszesz że jedziesz 2x (tam i powrót), to pomimo że masz 1-no miesięczną winietę to liczy podwójnie.

No, taki inteligentny, to on nie jest...
W zasadzie powinien być tam opis "Liczba winietek" (np. w Austrii bardziej opłaci się wziąć 2 winietki 10-dniowe), ale wtedy ludziska pisali, że "W Chorwacji nie ma winietek". Nie dogodzisz wszystkim ;-)

wojtek_p napisał(a): Z tego co zauważyłem brakuje też np. zjazdu Gorican na autostradzie chorwackiej.

Jest - ostatnia pozycja na A4 :-)

PS. Koszt przejazdu przez Chorwację jest sumą wszystkich autostrad+Most Krka. Jeśli więc którąś autostradą nie jedziemy, to trzeba sprawdzić, czy ktoś uprzednio nie ustawił tam czegoś i jeśli tak, to skasować "1" i "2" wpisane na "niechcianej" autostradzie.

No niestety GoogleDocs są ciut uboższe od normalnego Excela i nie tak prosto zrobić w nich inteligenty i w pełni automatyczny kalkulator.

Ale staram się - może coś z tego wyjdzie. Traktuję to jako hobby, żeby się czegoś nowego nauczyć :-)
Ostatnio edytowano 28.05.2012 11:05 przez Iggy, łącznie edytowano 1 raz
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 28.05.2012 11:05

A ja ograniczony spojrzałem tylko na A1 :roll:
Fakt, nie dogodzisz, ale uważam że tak jak jest, jest czytelnie, łatwo się można zorientować że liczy "podwójnie". Ogólnie uważam że piwo się należy za tą robotę :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 28.05.2012 11:08

Oby tylko nikt go nie popsuł, bo nie doglądam go cały czas :-)

Wczoraj chyba ze 3 razy odtwarzałem ten kalkulator, bo pomimo wołowych napisów komuś jednak zachciało się pokasować czerwone komórki i arkusz przestał działać :-(
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 28.05.2012 11:45

A może powinieneś zablokować edycję? Każdy chętny mógłby go poprać na swój dysk. Tam już może sobie mieszać jak chce.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 28.05.2012 11:50

wojtek_p napisał(a):A może powinieneś zablokować edycję? Każdy chętny mógłby go poprać na swój dysk. Tam już może sobie mieszać jak chce.

Są ludzie, którzy nie mają Excela, a nawet w życiu go nie widzieli, więc tu maja arkusz za free bez konieczności posiadania Excela (i licencji na niego) :-)

Poprzednią wersję miałem taka właśnie z zablokowaną edycją i postanowiłem ją upublicznić, bo dziennie po 20 maili miałem z prośbą o pełny dostęp (taki automat z Googla je wysyła, jak ktoś żąda dostępu) :-)

Próbuję teraz zrobić to-to na formularzach z listami wyboru i zablokowanymi głównymi arkuszami.
Będzie mniej okazji do zepsucia, a w razie czego tylko 1 arkusz trzeba będzie odtwarzać :-)
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 28.05.2012 11:56

Można pobrać coś typu open office, ale jak Ci się uda przyblokować co nieco to będzie super. Wygodniej mimo wszystko na stronie.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 28.05.2012 12:09

Fakt - ten Kalkulator jest też do pobrania w formacie OpenOffice'a.
Póki co mam już (w Excelu na razie) kawałek w postaci formularzy klikalnych.

A na razie polegam na ludziskach, że jednak będą uważali i nie popsują arkusza.

Jeśli komuś (nie daj Bóg) omsknie się ręka to może spróbować przywrócić poprzednią zawartość wciskając na klawiaturze Ctrl+Z. Ale lepiej nie testować, albo testować na zielonych komórkach ;-)
JackDalmatino
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JackDalmatino » 29.05.2012 09:16

Witam,
Jestem nowy na forum jednak często tu jestem i czytam z zaciekawieniem.

Mam pytanie odnośnie winiet w Słowenii na rok 2012.

http://www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/N ... a_228.aspx

Wychodzi na to, że w Słowenii można mieć winietę 2 tygodniową za 15 euro.

"Tedenska vinjeta za (dvosledna) motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg 15,00 EUR"

Jest to pierwsza z prawej winieta na "Leto 2012".
Moi drodzy jeśli błądze to proszę o moje nawrócenie jeśli mam rację to 15 euro zostanie mi w kieszeni... :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 133
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone