Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 23.04.2008 14:06

tylko Niemcy to wprowadzili i to tylko w ścisłym centrum
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 23.04.2008 14:49

adam11 napisał(a):
Dziekan napisał(a):Jechał ktoś może przez Maribor w godzinach porannych 8:00 - 9:00 ? Jak wygląda systuacja z natężeniem ruchu. Na dodatek ja jadę 1 lipca (wtorek), chciałem spróbować ominąć płatne drogi.
I-go mnie kieruje przez centrum Mariboru właśnie:

- Z A9 w Austrii zjeżdżamy na krajową B67 na wysokości Bubenberg.
- B67 przechodzi w 437 (jesteśmy w Słowenii).
- Z drogi 437 odbijamy w prawo na Zgornje Dobrenje.
- W miejscowości Zgornja Kungota skręcamy w lewo w drogę 436.
- Przejeżdżamy przez Dolnja Počehova (ciekawostka - jesteśmy na wysokości ronda gdzie krzyżują się E57, H2, 437, 3).
- Zaczyna się Maribor, ulica Šentijska Cesta (biegnie ona wzdłuż Hitra Cesta E57).
- Šentijska Cesta przechodzi w Partizanska Cesta która odbija od E57 łukiem w prawo.
- Kawałek dalej skręt w lewo w Titova Cesta (przejeżdżamy rzekę Drawa).
- Titova Cesta przechodzi w Tržaška Cesta.
- Następnie skręcamy w lewo na drogę nr 1 - kierunek Ptuj.

Teoretycznie według I-go na terytorium Słowenii pokonujemy ~60 km, przybliżony czas 1h 10min. :)

Z A9 w Austrii zjeżdżamy na krajową B67 na wysokości Bubenberg.
- B67 przechodzi w 437 (jesteśmy w Słowenii). dalej 437 do ronda .. później w drogę nr 3 i lenart i następnie na ptuj nie lepiej tak ?

Ja tylko opisałem jak mi wytyczył trasę program I-go 8. Ograniczyłem mu parametry - zakaz jazdy po drogach płatnych (hitra cesta). Jaką mamy pewność że nie będzie obowiązku posiadania winiety nawet na krótkim odcinku zaraz przy wjeździe do SLO. Chociaż według tej mapy co krąży po forum w formacie .pdf to jest tam krótki odcinek nie oznaczony jako płatny (ale moze to byc tez niedociągnięcie grafika, ze wzgledu na słabą skalę mapy).
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 23.04.2008 19:04

qbajaki napisał(a):
el_guapo napisał(a):
adam11 napisał(a):
el guapo a ty jaką trasę proponujesz;) przez Słowenię ?

Będę jechał dokładnie tak jak pisał dziekan z tą różnicą, że z autostrady zjadę dopiero za przejściem granicznym AUT-SLO; nie wierzę żeby odcinek należący praktycznie do obszaru przejścia granicznego zrobili płatny

Wg mnie nie zjedziesz bo tam nie ma zjazdu!
Jest możliwość wjechania na autostradę w obie strony, albo zjechania w kierunku przeciwnym (do Austrii)
Zresztą w razie korków wielokrotnie tak jeżdziłem (Przez Sentilj/Spielfeld)
Będę jechac w ten weekend to sprawdzę i napiszę po powrocie.

No i tu jest zagwozdka bo:
- wg Viamichelin zjazdu nie ma
- wg map24 zjazdu nie ma
- wg maps.google zjazd jest

Czekamy na Twoją relację - zweryfikuj która z w/w map mówi prawdę :wink:
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 23.04.2008 20:26

qbajaki napisał(a):drogi płatne w Słowenii:
http://www.cestnina.si/doc/karta%20-%20vinjete%20ang%20conv..pdf

No to wg. tej mapy praktycznie nie ma możliwości tranzytu przez Słowenię bez płacenia :(
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 23.04.2008 21:33

A co z odcinkiem Dolga vas-Mursko Sredisce - też myto?

pzdr :D :lol:
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 24.04.2008 07:31

rysiek napisał(a):

No to wg. tej mapy praktycznie nie ma możliwości tranzytu przez Słowenię bez płacenia :(

Jeszcze są. Zwróć uwagę, że niektóre odcinki będą płatne dopiero po roku 2008. To m.in. dotyczy drogi z Mariboru przez Ptuj do granicy. Tak więc w tym roku jeszcze się da. Ponadto wydaje mi się, że wybudują nowe drogi a te stare pozostaną niepłatne (jak teraz 437) równoległa do autostrady.
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 24.04.2008 07:46

A z Pesnicy do Lenartu też przejazd jest bezpłatny, jeśli wybierzemy drogę nr 3. Przecież nie ma przymusu jechania autostradą A5.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 24.04.2008 08:26

Bierut napisał(a):
rysiek napisał(a):

Jeszcze są. Zwróć uwagę, że niektóre odcinki będą płatne dopiero po roku 2008. To m.in. dotyczy drogi z Mariboru przez Ptuj do granicy. Tak więc w tym roku jeszcze się da. Ponadto wydaje mi się, że wybudują nowe drogi a te stare pozostaną niepłatne (jak teraz 437) równoległa do autostrady.

Dokładnie TAK, mapka dotyczy tylko 'motorways'; tych istniejących i tych które mają być wybudowane. Poza tym normą jest, że wzdłuż drogi płatnej istnieje droga bezpłatna.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 24.04.2008 10:43

Czy to już pewne z tymi 35 euro od 1 lipca ??? Jest gdzieś takie potwierdzenie na słoweńskich stronach autostradowych ???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2008 11:20

Bahama napisał(a):....Jest gdzieś takie potwierdzenie na słoweńskich stronach autostradowych ???

Jest takie potwierdzenie a link do słoweńskiej spółki zarządzającej autostradami znajdziesz w FAQ: temat - opłat drogowych
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 24.04.2008 13:08

Ja napisałem maila do tego zarządcy i przysłali odpowiedź z potwierdzeniem.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 24.04.2008 13:20

Bierut napisał(a):Ja napisałem maila do tego zarządcy i przysłali odpowiedź z potwierdzeniem.

ale nie informowałeś czasami o naszych planach objazdowych :)
ciekawe czy się nie wkopią z tymi opłatami tak samo jak my jak wprowadzili opłaty za A2 wszyscy jeździli bokiem przez wiochy
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 25.04.2008 07:11

Nie, no co ty.
Wczoraj słyszałem że Min. Infrastruktury zastanawia się nad obniżeniem opłat za nowy odcinek A1 pomiędzy Swarożynem (koło Tczewa) a Rusocinem (początek obwodnicy Gdańska). Przy obecnych cenach wszyscy ją olewają i dalej jeżdżą zwykłą 1.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 26.04.2008 08:52

No i stało się ! Parlamentarzyści Słowenii przegłosowali wprowadzenie od 1 lipca Winiet za korzystanie z autostrad i dróg szybkiego ruchu. 55 Euro winietka roczna i 35 półroczna.
Taką informację podały VIJESTI. Z tego co zrozumiałem to 49 głosów było "za"- 9 przeciw. Jednocześnie odrzucono projekt by na winiecie widniał napis "Volim Sloveniju".
Volim Sloveniju ? 8O

Pozdrav
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 26.04.2008 17:22

Zibuś napisał(a):No i stało się ! Parlamentarzyści Słowenii przegłosowali wprowadzenie od 1 lipca Winiet za korzystanie z autostrad i dróg szybkiego ruchu. 55 Euro winietka roczna i 35 półroczna.
Taką informację podały VIJESTI. Z tego co zrozumiałem to 49 głosów było "za"- 9 przeciw. Jednocześnie odrzucono projekt by na winiecie widniał napis "Volim Sloveniju".
Volim Sloveniju ? 8O

Pozdrav

No to klops. Po tym artykule nie mam już żadnych złudzeń co do opłat za autostrady w Slowenji. A swoją drogą to teraz przypominam jak pierwszy raz jechaliśmy do Chorwacji - był to czerwiec 96 ( a zatem niedawno po zakończeniu wojny) już wtedy niepodległa Słowenjia wyróżniała się specyficznym spojrzeniem na opłaty autostradowe . Otóż jadąc drogą z Mariboru do Lubjany wjeżdżało się -oczywiście płacąc- przez bramki na autostradę by po paru chwilach droga zwężała i jechało się jeden za drugim równiótko jednym pasem. Po lewej stronie można było sobie oglądać drugi pas autostrady....w budowie, a niektóre odcinki były zaledwie wytyczone palikami w polu.
To tak sposób korsarstwa autostradowego, teraz będzie z kolei trochę inna wersja
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone