Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzechoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzechoo » 13.07.2011 13:07

witajcie

prosze o potwierdzenie gdyz w sierpniu jade rowniez tym "objazdem" mureck - lenart - ptuj.
To moja 1 tak daleka zagraniczna wycieczka autem dlatego wole zapytac 3 razy niz raz zaliczyc wtope ;-)

Tzn jadac ta trasa zadnych winiet na slowenie kupowac nie musze ? Ta "trasa" jest bezplatna ?
Dziekuje
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 13.07.2011 13:35

Grzechoo napisał(a):witajcie

prosze o potwierdzenie gdyz w sierpniu jade rowniez tym "objazdem" mureck - lenart - ptuj.
To moja 1 tak daleka zagraniczna wycieczka autem dlatego wole zapytac 3 razy niz raz zaliczyc wtope ;-)

Tzn jadac ta trasa zadnych winiet na slowenie kupowac nie musze ? Ta "trasa" jest bezplatna ?
Dziekuje

jest bezpłatna forum/viewtopic.php?t=28771 tu masz wszystko łacznie z filmami na youtube. szerokiej drogi :wink:
weksla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) weksla » 13.07.2011 16:53

hej
tak na marginesie zapytam czy w tych krajach typu słowenia/chorwacja kupiee ON klasy Premium?? czy jakość paliwa jest dobra, pytam bo do mojego auta boje sie wlać dziadostwo.
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 13.07.2011 20:46

weksla napisał(a):ehh nie potrafię zlinkować trasy cały czas mi się kasuje

dodaję printscreena z wybranym fragmentem:

Obrazek

Tak sie zastanawiam czy nie lepiej jechac na Sentilj, Maribor i dalej do Ptuja. Google mapy pokazuje,że tą trasa Słowenie robimy: 63 km w 1,16 h. Natomiast przez Mureck i Lenart: 77 km i 1,3 h. Pytanie tylko o przejazd przez miasto Maribor...Będę jechał w poniedziałek rano. Proszę o poradę.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 13.07.2011 20:55

Słyszałem, że tuż za mostem w Murecku postawili bramki na opłaty za przejazd drogami krajowymi w Słowenii...

:twisted:
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 13.07.2011 21:06

Źle słyszałeś, ale proponuję Ci jednak nie jechać tamtędy.... W Słowenii nie ma bramek tylko winiety :wink: Jedź sobie autostradą i nie siej zametu na tym zacnym forum, bo Twoje brednie są tu nikomu nie potrzebne. Objazdem Słowenii zajmuje się moderator i chwała mu za to. Więc proszę Cię idź juz spać. Pozdrawiam 8)
maria23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maria23 » 13.07.2011 21:07

Witajcie!
Właśnie wczoraj wróciliśmy cali, zdrowi i opaleni z CRO.
Korzystając z genialnych porad na tym forum skorzystaliśmy z objazdu bez winiety przez Słowenię :Mureck, Lenart, Ptuj.Rewelacja! Opisy są tak drobiazgowe i dokładne, że nie ma szans się pogubić! Wyjeżdżaliśmy w sobotę 2.07.2011r. i kiedy wyskoczyliśmy z Ptuja na ostatnią prostą przed granicą naszym oczom ukazał się potężny korek, do którego radzi, nieradzi dołączyliśmy i podążaliśmy nim dobre półtora godzinki :D. Z tym, że my dołączyliśmy na ostatnich kilometrach, a za nami stali ludzie, którzy zapłacili przecież słono za winiety. Nie wiem jak jest w Mariborze, wydaje mi się, że też ktoś tutaj na forum opisywał ten skrót. W każdym razie wymienioną wyżej trasę gorąco polecam, a pieniądze, które miałyby pójść na winietę proponuję zostawić na obiadek lub inne przyjemności 8)
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 13.07.2011 21:08

Szymuś napisał(a):Słyszałem, że tuż za mostem w Murecku postawili bramki na opłaty za przejazd drogami krajowymi w Słowenii...

jakie znowu bramki?? może ktoś potwierdzić? ile trzeba płacić?
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 13.07.2011 21:09

Danielos proponuję jechać objazdem Mureck-Lenart - Ptuj. Nie traci się zbytnio, a objazd jest naprawdę dobrze opisany. Nie potrzebujesz nawet GPS-u jak zapoznałeś się z tym co jest na forum. Pozdrawiam
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 13.07.2011 21:09

Daniellos76 napisał(a):
Szymuś napisał(a):Słyszałem, że tuż za mostem w Murecku postawili bramki na opłaty za przejazd drogami krajowymi w Słowenii...

jakie znowu bramki?? może ktoś potwierdzić? ile trzeba płacić?

Nie słuchaj go :evil:
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 13.07.2011 21:16

henius34 napisał(a):Danielos proponuję jechać objazdem Mureck-Lenart - Ptuj. Nie traci się zbytnio, a objazd jest naprawdę dobrze opisany. Nie potrzebujesz nawet GPS-u jak zapoznałeś się z tym co jest na forum. Pozdrawiam

Dzięki Henius, tak to właśnie można podnieść komuś ciśnienie :D .Skorzystam z porady uderzam na Mureck i Lenart, Maribor to jednak dość duża miejscowość i różnie może być...A tak myślę,że w poniedziałkowy poranek śmignę tą trasą szybciutko:D
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 14.07.2011 07:43

Daniellos76 napisał(a):
weksla napisał(a):Tak sie zastanawiam czy nie lepiej jechac na Sentilj, Maribor i dalej do Ptuja. Google mapy pokazuje,że tą trasa Słowenie robimy: 63 km w 1,16 h. Natomiast przez Mureck i Lenart: 77 km i 1,3 h. Pytanie tylko o przejazd przez miasto Maribor...Będę jechał w poniedziałek rano. Proszę o poradę.

Testowałem trasę, którą pokazałeś na mapce już 5 razy... innej nie szukam. Wg Google maps odcinek Sentij-Mureck-Lenart-Ptuj-Granica Słoweńsko-Chorwacka to 70,9 km czas 01h i 12 minut. Udało mi się ten odcinek przejechać w 1h ...Mapy w GPS podają może ciut dłużej ale praktycznie jedzie się szybciej na tym "pustym od policji" odcinku drogi...

Wg Google maps odcinek bez objazdu tj Austorstradą i winietą słoweńską odcinek Sentij-Granica Słoweńsko-Chorwacka to 63,8 km czas 00h i 42 minut.
Uważajcie na "pięknie" oznakowane skrzyżowania z autostradą A5... wiadomo jedzie się nad autostradą jednak skrzyżowanie z wjazdem na nią oraz zjazdem z niej jest bez żadnych oznakowań, nie ma znaków pierwszeństwa itp. Nie wiadomo kto ma pierwszeństwo.. :evil:
Grzechoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzechoo » 18.07.2011 09:35

Dziekuje za potwierdzenie. Ja tazke w sierpniu pojade ta trasa :-)
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 19.07.2011 06:49

A ja po prześledzeniu forum zdecydowałem się jechać przez Rogatec, oczywiście wcześniej Lenart i Ptuj.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 19.07.2011 08:41

wojtek_p napisał(a):A ja po prześledzeniu forum zdecydowałem się jechać przez Rogatec, oczywiście wcześniej Lenart i Ptuj.

Uważam że to może być niezły pomysł dla tych kórzy wjeżdżają do Chorwacji w sobotę w godz: 10:00 - 16:00 kiedy jest chyba największy korek na granicy.

W tym roku przekraczałem granicę Słoweńsko - Chorwacką w sobotę o godz: 13:00 i straciłem 2 h w korku. Jadąc z Ptuj-a na Rogatec może udało by się uniknąć tego uciążliwego stania w korku za Podlehnikiem na słońcu z wrzeszczącymi dzieciakami na tylnym siedzeniu..

Pytanie czy testowałeś ten przejazd z Ptuj-a przez Rogatec by uniknąć przejazdy przez popularny Podlehnik?
Pewnie jechałeś 0,5 h dłużej ale to lepsze niż stanie 2 h w korku. Pytanie czy jadąć przez Rogatec tez nie ma korków na granicy ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 126
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone