Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 11.07.2011 22:13

Tadzik mam pytanko! Masz może wolne miejsca w aucie? W końcu Cię namierzyłem :wink: . Potrzebuję dwa miejsca, w jedną stronę, oczywiście koszty podróży dzielimy. Jak coś odezwij się adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 11.07.2011 22:13

Witam,
w czwartek jedziemy do Orebic na na Peljesac będziemy jechać autostradą w Słowenii - jade do końca (okolice Ptuj) i:
1- Jak zjade na co się kierować, jest ryzyko pomylenia drogi czy dobrze oznakowane?
2- Jak wjade do słowenii gdzie mamy kupować winiety?
3- Czy jest ryzyko że w czwartek w nocy będą korki na granicy Słoweńsko - Chorwackiej?
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 11.07.2011 22:25

jgx1 napisał(a):Witam,
w czwartek jedziemy do Orebic na na Peljesac będziemy jechać autostradą w Słowenii - jade do końca (okolice Ptuj) i:
1- Jak zjade na co się kierować, jest ryzyko pomylenia drogi czy dobrze oznakowane?
3- Czy jest ryzyko że w czwartek w nocy będą korki na granicy Słoweńsko - Chorwackiej?

1. Zobacz na mapę i wybierz najlepszą wg Ciebie trasę, drogi dbrze oznakowane
2. Na przejściu granicznym jest budka z winietami, jak nie to na stacji benzynowej
3.Korki moga być zawsze, choć z czwartku na piątek raczej powinien być luz. Tu masz kamerki z granic zobacz sobie jak jest teraz http://www.hak.hr/info/kamere/#GP teraz jak widać puściutko wobu kierunkach
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 11.07.2011 22:32

henius34 napisał(a):
jgx1 napisał(a):Witam,

1. Zobacz na mapę i wybierz najlepszą wg Ciebie trasę, drogi dbrze oznakowane
2. Na przejściu granicznym jest budka z winietami, jak nie to na stacji benzynowej
3.Korki moga być zawsze, choć z czwartku na piątek raczej powinien być luz. Tu masz kamerki z granic zobacz sobie jak jest teraz http://www.hak.hr/info/kamere/#GP teraz jak widać puściutko wobu kierunkach

wychodzi mi na to że jade E59 do autostrady chorwackiej
pozdro
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.07.2011 08:55

Wracająć do tematu zakupu na kartę..

Teraz otrzymałem info z banku ... kupowałem w Chorwacji w markecie 1 raz w Malinskiej...

TRANSAKCJA ZAKUPU 08.07.2011

KURS HRK/EUR 0,1354 EUR/PLN 4,1022 wg banku ING

Ale przeliczając finalnie wychodzi, że kurs PLN do kuny to 0,555 więc w miarę OK jesli chodzi o zakupy kartą w Chorwacji. Natomiast zakup paliwa w Słowenii kartą kurs Euro wyszedł zdecydowanie za wysoko.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 12.07.2011 11:05

tadzikmal napisał(a):
ewela9021 napisał(a):w całej Słoweni ON było po 1,225 e

A jakie ON? Czy mają tam coś takiego jak nasz ultimate, albo verva? Jeśli nie, to czy to "normalne" jest ok?

Nie pamiętam nawet, czy mają lepsze paliwo (sam takie zwykle biorę, jeśli jest), ale przynajmniej ON ze stacji Petrol (w Ptuju przed mostem, za pierwszymi światłami, po lewej) jest OK. Na stacji jest bankomat jakby co.
weksla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) weksla » 12.07.2011 19:15

Hej.
Koledzy w niedziele wyjeżdżam na wczasy z południa polski, zaplanowałem sobie taką trasę z ominięciem autostrady w Słowenii. Jesli jest wszystko ok to napiszcie. pozdro
http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,29,20 ... 256a844922
Ostatnio edytowano 12.07.2011 19:28 przez weksla, łącznie edytowano 1 raz
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 12.07.2011 19:20

Hehe :-)
Trasę Olkusz-Chyżne także udaje mi się przejechać z pominięciem autostrad w Słowenii :coool:
weksla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) weksla » 12.07.2011 19:29

ehh nie potrafię zlinkować trasy cały czas mi się kasuje

dodaję printscreena z wybranym fragmentem:

Obrazek
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.07.2011 19:36

ok :wink:
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 13.07.2011 08:02

Marsallah napisał(a):
tadzikmal napisał(a):

A jakie ON? Czy mają tam coś takiego jak nasz ultimate, albo verva? Jeśli nie, to czy to "normalne" jest ok?

Nie pamiętam nawet, czy mają lepsze paliwo (sam takie zwykle biorę, jeśli jest), ale przynajmniej ON ze stacji Petrol (w Ptuju przed mostem, za pierwszymi światłami, po lewej) jest OK. Na stacji jest bankomat jakby co.

A ta stacja jest całodobowa ? Bo w ptuju znalazłem całodobowa jak się chyba skręca w prawo za nowym mostem, jakby się na trzec jechało. Czy ktoś na niej tankowal?
Tadzik
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.07.2011 09:03

Całodobowy Petrol jest też przy drodze w kierunku przejścia granicznego, już za Ptujem.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 13.07.2011 09:13

jgx1 napisał(a):1- Jak zjade na co się kierować, jest ryzyko pomylenia drogi czy dobrze oznakowane?

Zakąłdam że masz GPS. Ustaw Mureck-Lenart-Ptuj... Uważaj na skrzyżowanie z autostradą. Będziesz przejeżdżał górą prostopadle ale skrzyzowania z wjazdem i zjazdem na tą auostradą są bez żadnych oznakowań i nie wiadomo kto ma tak naprawdę pierwszeństwo przejazdu.. Kosmos totalny.... ale to typowa "boczna Słowenia" :D

jgx1 napisał(a):2- Jak wjade do słowenii gdzie mamy kupować winiety?

W ogóle nie kupuj.. Jedź objazdem zgodnie z pkt 1 ... Przejazd tym objazdem zabiera ok 1h... Austostradą pewnie szybciej ale za taką kasę !!! to nie warto...
jgx1 napisał(a):
jgx1 napisał(a):3- Czy jest ryzyko że w czwartek w nocy będą korki na granicy Słoweńsko - Chorwackiej?

2 razy jechałem wariantem wyjazd w piątek rano z Katowic i z noclegiem w Ptuju. Granicę słoweńsko-chorwacką przekraczałem w sobotę o 08:00 rano.. Tracłem na granicy 5 minut.. W tym roku jechałem na północną Chorwację więc bez noclegu tranzytowego... Na granicy słoweńsko-chorwackiej o godz 13:00 straciłem 2 h w korku a to była owszem sobota ale 25.06.2011 więc w sumie przed sezonem.. W przeciwnym kierunku korek o dziwo był jeszcze dłuższy !!!.. W upale to średnia przyjemność... Wracałem w nocy z piątku na sobotę i straciłem na tej granicy tylko 3 minuty... Uważam, że w nocy i to w środku tygodnia nie powinno być w ogóle korków.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 13.07.2011 10:35

tadzikmal napisał(a):
Marsallah napisał(a):
tadzikmal napisał(a):

A ta stacja jest całodobowa ? Bo w ptuju znalazłem całodobowa jak się chyba skręca w prawo za nowym mostem, jakby się na trzec jechało. Czy ktoś na niej tankowal?

Ja tam zawsze jestem rano, więc nie zastałem jej zamkniętej. Wg strony petrol.si, stacja czynna jest 7 dni w tygodniu w godz. 6-22. Tankowałem tam raz, paliwo dobre.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 13.07.2011 10:41

Marsallah napisał(a):
tadzikmal napisał(a):
Marsallah napisał(a):
tadzikmal napisał(a):

Ja tam zawsze jestem rano, więc nie zastałem jej zamkniętej. Wg strony petrol.si, stacja czynna jest 7 dni w tygodniu w godz. 6-22. Tankowałem tam raz, paliwo dobre.

Wracałem w nocy z piatku na sobotę. Tankowałem na stacji w Ptuju ok. 22:15. Tam sa 2 stacje niedaleko od siebie. Jedna z nich była zamknięta.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 125
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone