Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.04.2011 20:19

bzyq74 napisał(a):Marsallah

Autostradą do Ptuja wychodzi 50 km i 30 min + do 10 min na zakup winietki

przez Mureck-Lenart do Ptuja wychodzi 60 km i 1h

20 min zysku w jedną stronę.
Jadąc z powrotem daje sumarycznie 50min (juz nie kupujemy winiety).
Czy zysk 50 min wydając 30 euro opłaca się?

wychodzi 36 eurów za godzinę!! :D
Ale za to jaka wygoda!! :wink:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.05.2011 10:59

lukasz1977 napisał(a):
Marsallah napisał(a):Co prawda, taka kwota za kilkudziesięciokilometrowy odcinek od granicy z Austrią do Ptuja do i tak sporo, ale czasowo oszczędzam jakąś godzinkę, no i kilometrów też pewno kilkadziesiąt. Do pełnego obrazu sytuacji pozostaje tylko pytanie...

Hmmm - jak na odcinku, który się jedzie ok 1:15 objazdem można zaoszczędzić godzinę jadąc część autostradą?

Heh, no tak, nie doprecyzowałem: jeśli wybiorę autostradę, to dalej będę jechał pewnie prosto na Macelj, a jeśli pojadę objazdem przez Ptuj, to prawie na pewno wybiorę drogę na Majsperk i Rogatec.

Skoro faktycznie mówicie, że w Macelj przed końcem naszego roku szkolnego będzie nie więcej niż parę minut stania, to się zastanowię nad "bogatą i szybką" opcją. Cholernie jednak kusi mnie objazd, który dla mnie jest czasem na odetchnięcie od monotonii autostrad. Poza tym, muszę wypróbować nową trasę przez Ptuj i drogę na Majsperk, ostatnio jechałem przez Zetale.
valgir
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) valgir » 31.05.2011 19:33

W tym roku jade pierwszy raz do Chorwacji. Ze Szczecina, przez Niemcy, Austrie i Slowenie. Przez slownie mam taki odcinek:

Droga częściowo płatna
Wjazd na teren: Słowenia
31. Kontynuuj wzdłuż E61
Droga płatna 70,9 km
32. Zjazd 36-Razcep Kozarje w A1/E61/E70 w kierunku Trst/Trieste/Koper/Postojna/Reka/Rijeka
Droga płatna65,1 km
33. Kontynuuj wzdłuż A1 (drogowskazy na Koper)
Droga płatna 22,5 km
34. Zjazd Črni kal w kierunku Črni Kal/Pulj/Pula-via Buzet/Hrastovlje
Droga częściowo płatna

Czy dobrze rozumuje ze obecnie, aby przejechac te trasy musze zakupic miesieczna winiete za 30 euro bo nie ma winiety np. tygodniowej/tanszej?
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 31.05.2011 19:44

valgir napisał(a):Czy dobrze rozumuje ze obecnie, aby przejechac te trasy musze zakupic miesieczna winiete za 30 euro bo nie ma winiety np. tygodniowej/tanszej?

Nie ma tańszej.
Na Istrię nawet się nie zastanawiaj nad jakimiś objazdami , bo warto wydać te 30 E , pomykasz przez całą Słowenię.

edit : Nie doczytałem że jedziesz przez Niemcy , co jednak i tak nie zmienia faktu że tańszej winiety nie ma i nawet tą trasą co podajesz jesteś zmuszony ją wykupić.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2011 20:36

Możesz kupić na tydzień za 15 euro.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 31.05.2011 20:54

Przepraszam ........faktycznie Bocian ma rację.
Dostaniesz na tydzień za 15 E.
Kupuję zawsze miesięczną za 30 E , bo jadę przeważnie na 12-14 dni i stąd mój błąd w poście wyżej. :oops:
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 01.06.2011 07:27

maniust napisał(a):
valgir napisał(a):Czy dobrze rozumuje ze obecnie, aby przejechac te trasy musze zakupic miesieczna winiete za 30 euro bo nie ma winiety np. tygodniowej/tanszej?

Nie ma tańszej.
Na Istrię nawet się nie zastanawiaj nad jakimiś objazdami , bo warto wydać te 30 E , pomykasz przez całą Słowenię.

edit : Nie doczytałem że jedziesz przez Niemcy , co jednak i tak nie zmienia faktu że tańszej winiety nie ma i nawet tą trasą co podajesz jesteś zmuszony ją wykupić.

Czyli Słowenię w 100% przejeżdża się autostradą? Jadąc trasą Sentij-Maribor-Ljublana-Rijeka?

Zysk podstawowy to uniknięcie korków na granicy Słoweńsko-Chorwackiej w soboty przy zmianach turnsuów.. od miejscowości Podlehnik....

Pytanie czy ktoś jechał na ww. granicy w sobotę przyz zmianach turnusów w godzinach 10:00-12:00 ??? Czy bywają wtedy korki?

Jeżdziłem zwykle przez tą granicę ale ok. 08:00 w sobotę (spałem w Ptuju) i nie było korków...
Aki
Croentuzjasta
Mureck-Lenart-Ptuj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aki » 07.06.2011 09:16

Witam,

Czy ktoś ostatnio jechał tym znanym już objazdem słoweńskiej autostrady? Da się dalej przejechać nie wpadając w Ptuju w autostradę bo w zeszłym roku jak wracałem to już pod Ptuj się zbliżali z autostradą. Jechałem ta trasą już 3 razy i nie mam ochoty płacic za autostradę i w tym roku.

Pozdrwiam

Arek
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.06.2011 09:17

^^ Da się. Nie posunęli się dalej niż w 2010.
FortArt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) FortArt » 07.06.2011 10:42

zbig99 napisał(a):Czyli Słowenię w 100% przejeżdża się autostradą? Jadąc trasą Sentij-Maribor-Ljublana-Rijeka?

Nie, bo brak autostrady od Postojnej do granicy chorwackiej. Mkniesz przez góry i wioski.

Niestety Słoweńcy mają inne priorytety niż budowa autostrad tam gdzie są potrzebne CROturystom.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.06.2011 10:44

FortArt napisał(a):
zbig99 napisał(a):Czyli Słowenię w 100% przejeżdża się autostradą? Jadąc trasą Sentij-Maribor-Ljublana-Rijeka?

Nie, bo brak autostrady od Postojnej do granicy chorwackiej. Mkniesz przez góry i wioski.

Trasa nie jest trudna ani długa ale...najgorzej jak się trafi kilka samochodów z przyczepami kempingowymi.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 07.06.2011 10:51

zbig99 napisał(a):
Pytanie czy ktoś jechał na ww. granicy w sobotę przyz zmianach turnusów w godzinach 10:00-12:00 ??? Czy bywają wtedy korki?

Jeżdziłem zwykle przez tą granicę ale ok. 08:00 w sobotę (spałem w Ptuju) i nie było korków...

Popatrz na kamerkach jak wygląda ruch w interesujących cię dniach.
http://www.hak.hr/
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 11.06.2011 18:18

3 godziny temu wróciłem z Breli. Zarówno w tamtą stronę jak i z powrotem jechałem objazdem autostrady słoweńskiej przez Mureck - Lenart - Ptuj.
Ja zabezpieczyłem się na wszystkie możliwe sposoby tzn. wydukowałem sobie trasę objazdu na googlach, miałem mapę kupną ( w empiku 9,90 zł - nawet calkiem szczegółowa ) a ponadto miałem wytyczoną trasę w gps.
Ale szczerze mówiąc wystarczy patrzeć na znaki i objazd sam poprowadzi. Jest naprawdę prosty ( jak ktoś już gdzieś napisał - wjeżdżając do Ptuja na te wszystkie ronda kierować się cały czas na Zagreb i objazd prowadzi jak po sznurku :) )
Natomiast mam ważną wiadomość dla tych co planują przekraczać granicę słoweńsko - chorwacką w piatek - wczoraj ( 11czerwca) około 20.30 wyjeżdżałem z Chorwacji to korek na granicy w kierunku Chorwacji liczył jakieś 10 - 12 km. Zrobiłęm sobie krótki postój na granicy i patrzałem w jakim tempie to idzie - mimo, że były wszystkie punkty czynne to ci na końcu mieli chyba jakieś 4-5 godzin stania przed sobą.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 11.06.2011 19:09

Tylko i wyłącznie objazd - dla mnie to relaks po kilku godzinach autostradowej monotonii - bo w Cro znów autostrada
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.06.2011 19:43

Slavko1974 napisał(a):Natomiast mam ważną wiadomość dla tych co planują przekraczać granicę słoweńsko - chorwacką w piatek - wczoraj ( 11czerwca) około 20.30 wyjeżdżałem z Chorwacji to korek na granicy w kierunku Chorwacji liczył jakieś 10 - 12 km. Zrobiłęm sobie krótki postój na granicy i patrzałem w jakim tempie to idzie - mimo, że były wszystkie punkty czynne to ci na końcu mieli chyba jakieś 4-5 godzin stania przed sobą.

To jest najgorsze ze wszystkich przejść granicznych, zawsze zapchane, a w wakacje jeden wielki korek . Drugie fatalne miejsce na granicy to Bregana lecz to poza naszym szlakiem (tam tłok robią Niemcy lub inne nacje z tego kierunku).
Przecież jest więcej przejść granicznych, wystarczy czasami trochę zmienić drogę a płynnie bez korków dojedziemy do celu i bez tych powtarzanych nonstop problemów j/w w 123 stronach.
A my jak potulne baranki co roku pchamy się w to wąskie zapchane gardło z jego problemami, a potem narzekamy lub też zadajemy te same pytania po ileś tam razy. To przypomina serial pt. "Spadkobiercy".
Trochę więcej inwecji w planowaniu wyjazdów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 123
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone