Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 01.04.2011 10:17

Czy co roku muszą na forum znaleźć się osoby które sieją zamęt? Ten 200 metrowy odcinek jest BEZPŁATNY!!!
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 01.04.2011 10:19

Sorry za zamęczanie...

Tak to jest jak drogi są ciągle w budowie i dokładane są co roku nowe odcinki dóg (płatnych) ...

Lepiej się upewnić przed wyjazdem.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 01.04.2011 13:31

ravel napisał(a):Czy co roku muszą na forum znaleźć się osoby które sieją zamęt? Ten 200 metrowy odcinek jest BEZPŁATNY!!!

Twój komentarz nic nie wnosi i jest tylko zwykłym biciem piany!
Inni przynajmniej napisali, że przejeżdżali tamtędy w obecności policji i nie zostali zatrzymani, lub że WIDZIELI oznakowanie świadczące o tym, że ten odcinek faktycznie jest bezpłatny.
Ty natomiast wyraziłeś tylko swoją OPINIĘ na ten temat, w żaden sposób jej nie uzasadniając, co nic do dyskusji nie wniosło.
A zadanie pytania o aktualny stan prawny tego odcinka drogi było jak najbardziej uzasadnione, gdyż fakt, że w zeszłym roku ten 200-metrowy odcinek był bezpłatny, wcale nie gwarantuje, że w tym roku jest tak samo!
Słoweńcy mogli np. przez zimę dobudować następny kilometr autostrady i zrobić ten odcinek płatny. Więc tak jak napisał Arek, 100% pewności mieć będziemy dopiero wtedy, gdy ktoś na początku sezony tamtędy przejedzie.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 01.04.2011 13:37

I zapłaci mandat :evil:
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 01.04.2011 13:40

Chris_M napisał(a):
ravel napisał(a):Czy co roku muszą na forum znaleźć się osoby które sieją zamęt? Ten 200 metrowy odcinek jest BEZPŁATNY!!!

A zadanie pytania o aktualny stan prawny tego odcinka drogi było jak najbardziej uzasadnione, gdyż fakt, że w zeszłym roku ten 200-metrowy odcinek był bezpłatny, wcale nie gwarantuje, że w tym roku jest tak samo!
Słoweńcy mogli np. przez zimę dobudować następny kilometr autostrady i zrobić ten odcinek płatny. Więc tak jak napisał Arek, 100% pewności mieć będziemy dopiero wtedy, gdy ktoś na początku sezony tamtędy przejedzie.

Racja!! Sedno sprawy!!!

Pytanie czy ktoś jechał tam ostatnio i jaki jest aktualny stan na sezon wakacji 2011 !! Uważam jak Ty że warto kontynuować wątek i aktualizować go na bieżąco!!!
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 03.04.2011 20:42

Nie wystarczy kukać na stronę DARS?
http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Toll_ ... s_298.aspx

stoi jak byk, że wciąż jeszcze bezpłatne.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.04.2011 21:43

Szymuś napisał(a):Nie wystarczy kukać na stronę DARS?

To możesz nam zacytować ten fragment, gdzie to jest napisane?
Bo ja jakoś dziwnie nic takiego nie widzę!
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 04.04.2011 18:20

Chris_M napisał(a):

Twój komentarz nic nie wnosi i jest tylko zwykłym biciem piany!
Inni przynajmniej napisali, że przejeżdżali tamtędy w obecności policji i nie zostali zatrzymani, lub że WIDZIELI oznakowanie świadczące o tym, że ten odcinek faktycznie jest bezpłatny.
Ty natomiast wyraziłeś tylko swoją OPINIĘ na ten temat, w żaden sposób jej nie uzasadniając, co nic do dyskusji nie wniosło.

Widzę, że próbujesz odwrócić kota ogonem. Ja napisałem oczywistość potwierdzoną przez setki osób na tym forum a ty próbujesz mieszać ludziom w głowach prowadząc jakąś "dyskusje". Właśnie twoje stwierdzenie że "Słoweńcy mogli np. przez zimę dobudować następny kilometr autostrady i zrobić ten odcinek płatny" pokazuje poziom tej dyskusji.
Zarzucasz mi, że inni opisali objazd a ja napisałem tylko opinie. Sorry, ale nie wyraziłem swojej opinii tylko stwierdziłem fakt, na podstawie 6-cio krotnego korzystania z tego objazdu. Nie mam zamiaru właśnie "bić piany" i kolejny raz pisać czegoś co zostało już tak dokładnie opisane na tym forum, że chyba nawet małe dziecko by to zrozumiało.
No ale tak to już jest, że co roku musi się znaleźć kilka osób przez które część forumowiczów zrezygnuje z objazdu i zapłaci 30 euro za 50 km autostrady.
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 05.04.2011 22:02

ravel napisał(a):No ale tak to już jest, że co roku musi się znaleźć kilka osób przez które część forumowiczów zrezygnuje z objazdu i zapłaci 30 euro za 50 km autostrady.

A wiesz kiedyś jak tej autostrady było raptem 10km to fakt było to przegięcie. Wiec 2 lata temu jechałem objazdem, W ubiegłym roku tez objazdem, chociaż było już 50km autostrady.

I tak sobie myślę jak w tym roku pojedziemy po raz trzeci do CRO to właśnie bujne sie tym 50 km odcinkiem autostrady, a Winieta za 35 euro będzie przecież obowiązywała rowniez na powrót .... :wink: :wink:
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 06.04.2011 18:40

Chris_M napisał(a):
Szymuś napisał(a):Nie wystarczy kukać na stronę DARS?

To możesz nam zacytować ten fragment, gdzie to jest napisane?
Bo ja jakoś dziwnie nic takiego nie widzę!

Człowieku a mapę uczyli Cię czytać? W tym punkcie nie zmieniła się od niemal dwóch lat.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 06.04.2011 21:36

Szymuś napisał(a):Człowieku a mapę uczyli Cię czytać? W tym punkcie nie zmieniła się od niemal dwóch lat.

Człowieku! A kto Cię uczył, żeby z mapy w takiej skali czytać szczegóły trasy?
Żeby Ci uprzytomnić, jaką głupotę napisałeś, zwrócę tylko uwagę, że na tej mapie, na którą się powołujesz, autostrada A4 leży ok. 3 kilometrów na zachód od węzła, o którym my tu teraz dyskutujemy!
Co więcej, ostatni odcinek autostrady namalowany w kolorze czerwonym ma w legendzie opis: "motorway sections which will be open to traffic on which the use of vignettes will be mandatory"!
Więc nie można wykluczyć, że na tym odcinku już 1 lipca "vignettes will be mandatory"!
No ale Ty wiesz lepiej, bo Ty z mapy wyczytałeś, że to wciąż będzie za darmo!
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 06.04.2011 21:51

Chris_M napisał(a):
Szymuś napisał(a):Człowieku a mapę uczyli Cię czytać? W tym punkcie nie zmieniła się od niemal dwóch lat.

Człowieku! A kto Cię uczył, żeby z mapy w takiej skali czytać szczegóły trasy?
Żeby Ci uprzytomnić, jaką głupotę napisałeś, zwrócę tylko uwagę, że na tej mapie, na którą się powołujesz, autostrada A4 leży ok. 3 kilometrów na zachód od węzła, o którym my tu teraz dyskutujemy!
Co więcej, ostatni odcinek autostrady namalowany w kolorze czerwonym ma w legendzie opis: "motorway sections which will be open to traffic on which the use of vignettes will be mandatory"!
Więc nie można wykluczyć, że na tym odcinku już 1 lipca "vignettes will be mandatory"!
No ale Ty wiesz lepiej, bo Ty z mapy wyczytałeś, że to wciąż będzie za darmo!

lecz się gościu kolorowy, ludzie piszą jak jest a ty dalej swoje posuwasz. Nie rozumiesz co piszę - mimo aktualizacji strony ta mapa się nie zmieniła od czasu jak jechałem. I potwierdzają to inni ludzie. Ale to trzeba przyanjmnie trzy klasy skończyć by rozumieć tekst czytany. To co ma być 1 lipca pytaj 30 czerwca, a nie teraz 8O
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 06.04.2011 22:32

Szymuś napisał(a):ludzie piszą jak jest a ty dalej swoje posuwasz.

Ludzie wcale nie piszą "jak jest"!
Jedni piszą jak było w zeszłym roku, inni piszą jak im się WYDAJE, że jest.
A to, że mapa nie jest zmieniona od zeszłego roku, to o niczym nie świadczy, bo jeśli dobudowali jakiś następny kawałek autostrady, to mogą go w każdej chwili otworzyć (wcale nie czekając do 1 lipca) i wtedy z dnia na dzień mapę zmienią. W zeszłym roku gdy jechałem do Puli, to na Istrii autostradą A9 w jedną stronę jechałem za darmo, a jak wracałem, to już musiałem płacić, bo w międzyczasie wprowadzili opłaty. A na mapie autostrad też jeszcze żadnej zmiany nie było!

Ale to trzeba przyanjmnie trzy klasy skończyć by rozumieć tekst czytany. To co ma być 1 lipca pytaj 30 czerwca, a nie teraz 8O

Gdybyś te trzy klasy ukończył to byś zrozumiał, że termin 1 lipca był tylko przykładowy i równie dobrze może to być np. termin 17 maja lub 7 czerwca.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 08.04.2011 08:25

Chris_M napisał(a):Ludzie wcale nie piszą "jak jest"!
Jedni piszą jak było w zeszłym roku, inni piszą jak im się WYDAJE, że jest.

Zrob cromaniakom przysługę i przejedź sie w wolnym czasie na ten węzeł i sprawdź jak jest :idea:, a potem przejedź się za tydzien, itd. - albo rozbij namiot gdzieś w okolicy, ustaw webcama i wrzuć stream z niego na cro.pl :wink: - będzie 1000000% pewność, czy coś się zmieniło w opłatach.

Aluzju poniał?
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 08.04.2011 08:37

Pytałem ostatnio jak jest w tym roku z tym odcinkiem płatnym czy niepłatnym..

Nie miałem zamiaru aby tak proste pytanie sprowokowało aż tak ostrą dyskusję "ala onetowskie zajadliwe fora" .. 8)

Cromaniacy, proszę wpisujcie 100% i aktualne wieści tak by przysługiwały się wszystkim planującym urlop w Chorwacji...

Ja zaryzykuję i nie płacę winietki słoweńskiej jadąc przez Mureck-Lenart-Ptuj...

ale jak kurka wodna zapłacę jednak mandat ... znajdę Was (doradcy) i wyduszę zwrot tego mandatu... :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone