Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.04.2008 10:26

Janusz Bajcer napisał(a):A ta Wenecja w drodze do Cro czy z powrotem. :?:
A z Wenecji do Primosten jest kawałek drogi do przejechana - wg Michelin 612 km

Obrazek

Nawetz 10 godzin w jedną stronę plus ZAWSZE gigantyczny korek przed Wenecją na autostradzie. Fakt, że stoja ciężarówki, ostatnio sznurek koło 17km, ale utrudnienie jest spore...
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 14.04.2008 13:20

Jechał ktoś może przez Maribor w godzinach porannych 8:00 - 9:00 ? Jak wygląda systuacja z natężeniem ruchu. Na dodatek ja jadę 1 lipca (wtorek), chciałem spróbować ominąć płatne drogi.
I-go mnie kieruje przez centrum Mariboru właśnie:

- Z A9 w Austrii zjeżdżamy na krajową B67 na wysokości Bubenberg.
- B67 przechodzi w 437 (jesteśmy w Słowenii).
- Z drogi 437 odbijamy w prawo na Zgornje Dobrenje.
- W miejscowości Zgornja Kungota skręcamy w lewo w drogę 436.
- Przejeżdżamy przez Dolnja Počehova (ciekawostka - jesteśmy na wysokości ronda gdzie krzyżują się E57, H2, 437, 3).
- Zaczyna się Maribor, ulica Šentijska Cesta (biegnie ona wzdłuż Hitra Cesta E57).
- Šentijska Cesta przechodzi w Partizanska Cesta która odbija od E57 łukiem w prawo.
- Kawałek dalej skręt w lewo w Titova Cesta (przejeżdżamy rzekę Drawa).
- Titova Cesta przechodzi w Tržaška Cesta.
- Następnie skręcamy w lewo na drogę nr 1 - kierunek Ptuj.

Teoretycznie według I-go na terytorium Słowenii pokonujemy ~60 km, przybliżony czas 1h 10min. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.04.2008 13:41

Wśród tygodnia puchy.
Nawet w sobotę kolo 11 jest już pusto. Sprawdzane w sezonie. Tabuny przelatują rano... :wink:
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 14.04.2008 14:18

FUX napisał(a):Wśród tygodnia puchy.
Nawet w sobotę kolo 11 jest już pusto. Sprawdzane w sezonie. Tabuny przelatują rano... :wink:

Ok, tyle że te tabuny to pewnie większość turystów z krajów ościennych więc pewnie będą kierować się głównym tranzytem, a ja chciałem się zagłębić bardziej w centrum. Chodzi mi bardziej o miejscowych dojeżdżających do pracy. Mam nadzieję że pójdzie gładko.
Z 30 na 1 nocuję w Oekotelu i tak celuję na ~ 9:00 Maribor.
Dzięki FUX, pozdrawiam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.04.2008 14:23

Ok. 9-ej, to Ci, co do pracy jadą na 8, to raczej juz w niej są 8)
Pozdrawki.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 16.04.2008 15:24

Dziekan napisał(a):Jechał ktoś może przez Maribor w godzinach porannych 8:00 - 9:00 ? Jak wygląda systuacja z natężeniem ruchu. Na dodatek ja jadę 1 lipca (wtorek), chciałem spróbować ominąć płatne drogi.
I-go mnie kieruje przez centrum Mariboru właśnie:

- B67 przechodzi w 437 (jesteśmy w Słowenii).
- Z drogi 437 odbijamy w prawo na Zgornje Dobrenje.
- W miejscowości Zgornja Kungota skręcamy w lewo w drogę 436.
- Przejeżdżamy przez Dolnja Počehova (ciekawostka - jesteśmy na wysokości ronda gdzie krzyżują się E57, H2, 437, 3).
- Zaczyna się Maribor, ulica Šentijska Cesta (biegnie ona wzdłuż Hitra Cesta E57).
- Šentijska Cesta przechodzi w Partizanska Cesta która odbija od E57 łukiem w prawo.
- Kawałek dalej skręt w lewo w Titova Cesta (przejeżdżamy rzekę Drawa).
- Titova Cesta przechodzi w Tržaška Cesta.
- Następnie skręcamy w lewo na drogę nr 1 - kierunek Ptuj.

Teoretycznie według I-go na terytorium Słowenii pokonujemy ~60 km, przybliżony czas 1h 10min. :)

Z A9 w Austrii zjeżdżamy na krajową B67 na wysokości Bubenberg.
- B67 przechodzi w 437 (jesteśmy w Słowenii). dalej 437 do ronda .. później w drogę nr 3 i lenart i następnie na ptuj nie lepiej tak ?
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 16.04.2008 20:06

No właśnie już o tym pisałem wcześniej - po co pchać się przez centrum Mariboru.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 17.04.2008 02:02

Dr Seselj napisał(a):No właśnie już o tym pisałem wcześniej - po co pchać się przez centrum Mariboru.

Popieram, tym bardziej, że ja jadę z przyczepą
mad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mad » 18.04.2008 07:30

Witam
Prosze mi powiedziec czy trasa przez Munchen, Trieste, Rijeka pozniej w Croatii na A6 i do Makarskiej.
Czy sa tam jakies dodatkowe opłaty za tunele itp (rozumiem ze Austia winieta) Jak wyglada ta droga do Trieste i Rijeki?

Pozdrawiam Maciek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.04.2008 07:55

W Chorwacji (jak na razie) jest jeden płatny tunel UCKA,

Obrazek

Ale można do ominąć jadąc z Triestu do Rijeki, a z Rijeki na Riwierę Makarską trzeba jechać A7 do A1 i tam nie ma żadnych płatnych tuneli

Wszystkie autostrady w Cro - istniejące i przyszłe
chris
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chris » 18.04.2008 08:18

Z A9 w Austrii zjeżdżamy na krajową B67 na wysokości Bubenberg.
- B67 przechodzi w 437 (jesteśmy w Słowenii). dalej 437 do ronda .. później w drogę nr 3 i lenart i następnie na ptuj nie lepiej tak ?[/quote]

Przygladam sie uwaznie tej trasie i nie wiem czy trasa nr 3 za rondem w kierunku na Lenart w okolicy miejscowosci Pernica nie przechodzi w autostrade. Viamichelin wyraznie ma oznaczony ten kawalek jako autostrade. Jezeli tak by bylo to ta opcja rowniez odpada. Jezeli ktos tamtedy jechal to moze rozjasni mi ta sytuacje
pozdr
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 18.04.2008 10:53

Dziekan napisał(a):I-go mnie kieruje przez centrum Mariboru właśnie:

Pytanie - po co zjeżdżać na drogę krajową jeszcze PRZED granicą AUT-SLO?
Nie sądzę aby odcinek zaznaczony na zielono podlegał opłacie - to w końcu 'teren' przejścia granicznego; nawet w AUT autostrada podlegająca opłacie poprzez winietkę oznaczona jest dopiero jako 'płatna' po kilku kilometrach i minięciu stacji benzynowych (miejsce zakupu winietki).

Obrazek
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 20.04.2008 10:18

chris napisał(a):Z A9 w Austrii zjeżdżamy na krajową B67 na wysokości Bubenberg.
- B67 przechodzi w 437 (jesteśmy w Słowenii). dalej 437 do ronda .. później w drogę nr 3 i lenart i następnie na ptuj nie lepiej tak ?

Przygladam sie uwaznie tej trasie i nie wiem czy trasa nr 3 za rondem w kierunku na Lenart w okolicy miejscowosci Pernica nie przechodzi w autostrade. Viamichelin wyraznie ma oznaczony ten kawalek jako autostrade. Jezeli tak by bylo to ta opcja rowniez odpada. Jezeli ktos tamtedy jechal to moze rozjasni mi ta sytuacje
pozdr[/quote]

droga nr 3 nie podlega opłacie.. chyba ;P :D
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 20.04.2008 10:20

el_guapo napisał(a):
Dziekan napisał(a):I-go mnie kieruje przez centrum Mariboru właśnie:

Pytanie - po co zjeżdżać na drogę krajową jeszcze PRZED granicą AUT-SLO?
Nie sądzę aby odcinek zaznaczony na zielono podlegał opłacie - to w końcu 'teren' przejścia granicznego; nawet w AUT autostrada podlegająca opłacie poprzez winietkę oznaczona jest dopiero jako 'płatna' po kilku kilometrach i minięciu stacji benzynowych (miejsce zakupu winietki).

Obrazek

el guapo a ty jaką trasę proponujesz;) przez Słowenię ?
chris
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chris » 21.04.2008 07:23

"chyba" to troche za malo, lepiej wiedziec na pewno zeby sie nie zdziwic i zalapac sie na wysoka kare
Jezeli ktos jechal droga nr 3 w kierunku na Lenart i zwrocil uwage czy w okolicy miejscowosci Pernica droga ta nie przechodzi w autostrade moglby rozwiac watpliwosci, bo michelin oznaczony ma ten odcinek jako autostrade.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone