dg napisał(a):muryjos - a czy to forum to automapa czy cuś?
Jacek_Do napisał(a):Kiedyś w jakimś watku widziałem plik z trasą do Auto Mapy, omijający płatne drogi w słoweni.
A teraz nie mogę go znaleść, może ktoś podać link.
Piuus napisał(a):Omijanie platnych drog wedlug mnie pozbawione jest sensu.
Piuus napisał(a):Szukanie wiec bocznych drog w Sloweni jest dla mnie zupelnie irracjonalne.
Piuus napisał(a):Skoro bowiem nie chcesz placic w Sloweni, to nie plac nigdzie i jedz tylko drogami bocznymi od samego poczatku trasy az do jej celu ... Wtedy NAPRAWDE wyjdzie Ci to tanio. Pytanie tylko czy ma to sens. Przeciez jedziesz na wypoczynek, a nie na "croatia trophy" ...
Mariusz_M napisał(a):Piuus napisał(a):Omijanie platnych drog wedlug mnie pozbawione jest sensu.
Na całej trasie - to TAK, to się z Tobą zgodzę - nie wyobrażam sobie jazdę 1300km lokalnymi drogamiPiuus napisał(a):Szukanie wiec bocznych drog w Sloweni jest dla mnie zupelnie irracjonalne.
Ile razy jechałeś przez Słowenię? Chyba ani razu - inaczej byś wiedział, że nie warto płacić tych kilkudziesięciu euro za bardzo krótki odcinek autostrady. Ledwo się rozpędzisz, włączysz tempomat i... już koniec. Potem jedziesz też zwykłymi drogami, 80% masz ZONA 40/50 i/lib SKOLA. Kiedyś ten odcinek autostrady kosztował 80 euro centów - i to była adekwatna cena to drogi. Dzisiejsze 30-35 euro jest nieporozumieniem. Ominięcie tego odcinka to jedynie kilkanaście kilometrów - a czasowo (uwzględniając pewne korki w Moriborze i na przejściu granicznym) jest tak samo albo i szybciej.Piuus napisał(a):Skoro bowiem nie chcesz placic w Sloweni, to nie plac nigdzie i jedz tylko drogami bocznymi od samego poczatku trasy az do jej celu ... Wtedy NAPRAWDE wyjdzie Ci to tanio. Pytanie tylko czy ma to sens. Przeciez jedziesz na wypoczynek, a nie na "croatia trophy" ...
Powyższe złośliwości w odniesieniu do próby ominięcia nieadekwatnych opłat za przejazd kilkudziesięciu kilometrów Słowenii są nie na meijscu.
Przejazd przez Słowenię północ<->południe i wykupienie winiety jest zwykłą rozrzutnością - jedynie przejazd Słowenii wschód<->zachód - uzasadnia wykup winiety.
Piuus napisał(a):DLATEGO za najbardziej sensowne uwazam, ze mozna zmienic przyzwyczejenie i pojechac przez Wegry, zamiast szukac objazdow w Sloweni. Ale przeciez nie musisz isc za moja rada ...
Mariusz_M napisał(a):Piuus napisał(a):DLATEGO za najbardziej sensowne uwazam, ze mozna zmienic przyzwyczejenie i pojechac przez Wegry, zamiast szukac objazdow w Sloweni. Ale przeciez nie musisz isc za moja rada ...
Ooo i tu jest sedno: przyzwyczajenie. Człowiek się przyzwyczaił do drogi przez Austrię i jakoś nie chce "ryzykować" trasy przez Węgry. Jeździ już swoją trasą na pamięć nawet nie zaglądając do mapy.
Czy szybciej? Tu bym polemizował - trzeba by jechać tak i tak i sparwdzić. Teraz awykonalne - więc opierając się na wyliczeniach AutoMapy:
1. Przez Węgry
- 1131km - w tym autostrady 666km - czas przejazdu: 14h07
2. Przez Austrię
- 1177km - w tym autostrady 927km - czas przejazdu 13h12
Osobiście wolę więcej jechać po autostradach.
Piuus napisał(a):Mariusz_M napisał(a):Piuus napisał(a):DLATEGO za najbardziej sensowne uwazam, ze mozna zmienic przyzwyczejenie i pojechac przez Wegry, zamiast szukac objazdow w Sloweni. Ale przeciez nie musisz isc za moja rada ...
Ooo i tu jest sedno: przyzwyczajenie. Człowiek się przyzwyczaił do drogi przez Austrię i jakoś nie chce "ryzykować" trasy przez Węgry. Jeździ już swoją trasą na pamięć nawet nie zaglądając do mapy.
Czy szybciej? Tu bym polemizował - trzeba by jechać tak i tak i sparwdzić. Teraz awykonalne - więc opierając się na wyliczeniach AutoMapy:
1. Przez Węgry
- 1131km - w tym autostrady 666km - czas przejazdu: 14h07
2. Przez Austrię
- 1177km - w tym autostrady 927km - czas przejazdu 13h12
Osobiście wolę więcej jechać po autostradach.
W czerwcu jechalem przez Slowenie. Czas calkowity przejazdu (z przerwami na kawe i posilki) z Krakowa do Trogiru: 13h.
We wrzesniu jechalem przez Wegry. Czas calkowity przejazdu (z podobnymi przerwami) 12,5h.
Jesli automapa nie uwzglednia obwodnicy M0 w Budapeszcie, to czas przejazdu rzeczywiscie moze pokazywac dluzszy. Nie korzystam z tej nawigacji, wiec trudno mi sie w tej kwestii wypowiadac (mam fabrycznie zamontowana nawigacje CARMINAT). Faktem jednak jest, ze pokonalem ta trase szybciej, anizeli pokazales to Ty ... Ale i droga była wyjatkowo pusta.
Skoro nie chcesz zaplacic za vinietke w Sloweni, to chyba jednak nie pokonasz tej trasy w 14h, bo juz "na pamiec" nie pojedziesz ... Ktorakolwiek jednak wybierzesz droge, zycze Ci spokojnej podrozy i szczesliwego dotarcia do celu.
Piuus napisał(a):Omijanie platnych drog wedlug mnie pozbawione jest sensu. Jedziesz bowiem dluzej, a samochod tylko spala wiecej paliwa. Ponadto dluzszy czas jazdy, to zmeczenie i "nerwowka", bo anuz pomylisz droge. Wybierajac natomiast autostrady masz zapewniony komfort jazdy i z duzym prawdopodobienstwem jestes wstanie obliczyc (lub zrobi to za ciebie GPS) czas przejazdu.
Piuus napisał(a):Szukanie wiec bocznych drog w Sloweni jest dla mnie zupelnie irracjonalne. Skoro bowiem nie chcesz placic w Sloweni, to nie plac nigdzie i jedz tylko drogami bocznymi od samego poczatku trasy az do jej celu ...
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi