colantes napisał(a):w ponizszym linku jest informacja, że odcinek autostrady o dł 0,6 km Gruskovje - Granica Chorwacji został oddany do użytku w grudniu 2008. czy wg Was oznacza to, iz droga nr 9 z ptuja łączy sie z tym kawałeczkiem autostrady przed samą granicą?
pierzaczek napisał(a):ja pare lat temu tak jechałem. Zaraz na granicy po stronie włoskiej kierowalem sie na Słowenie. kilkanascie kilometrow i granica Slowenska. Potem piekne Alpy Julijskie . Kierujemy sie na Tolmin - wzdlóż rzeki Soca. Mozan skorzystac z raftingu, hydrospeedu i canyoningu - polecam gdyz to byl nasz cel podrózny na 20 lecie z żona. Potem z tolmina na Koper
Nie wiem jak z kopru bo tam juz autostrady ale chyba w miescie to bezpłatne mozna korzystac
haka napisał(a):Według mnie to bardzo trafnie masz zaznaczoną drogę. Jest szybka co dobre dla małych dzieci i do tego omijasz płatne drogi w Słowenii. Przed Słowenią na zjeździe 226 jedziesz na Mureck, dalej Lenart, Ptuj i Słowenie zostawiasz w tyle a 30 euro w kieszeni. Płatne masz tylko Czechy, Austrię i Chorwację ale warto zapłacić bo tam ceny winiet są "normalne". Miłej podróży
Janusz Bajcer napisał(a):"Nowe ceny winiet i dodatkowe szczegóły zostaną określone przez nowy dekret. . Wszystkie aktualizacje będą publikowane na stronie DARS."
Ci co jadą po 1 lipca muszą uważnie DARS-a śledzić
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi