Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 08.04.2008 12:30

morawa napisał(a):Chyba zdecyduje się na 35 euro - nie będę kombinował bo się pogubię :-( jakoś po ostatnich "sporach" z moim GPS'em nie mam ochoty kluczyć po nieznanym terenie :-( (35 euro!!! - przegięcie na maxa)

Ja uważam, że korzystanie z nawigacji jest świetne tylko w krajach napradę rozwiniętych. Pokrycie terenu w krajach rozwijających się jest mierne, niezależnie od firmy. A do tego navi niezbyt inteligentnie prowadzi po trasie.
Chcąc uniknąć kłopotów najlepiej od początku trasy śledzić drogę za pomocą znaków drogowych i mapy. Przechodzenie na ten "analogowy" system kiedy navi się gubi niestety nie pomaga bo na bieżąca nie jesteśmy zorientowani w terenie.
Ja osobiście uwielbiam jazdę z mapą, a nawet sam czas przygotowań do drogi.
No ale pewnie niewszyscy lubią także biegać na orientację (to taka dyscyplina sportu :D ).
Co do opłat, dla jadących w kierunku Zagrzebia róznica jest powalająca.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.04.2008 12:52

Zwykle jednak główne drogi pokazują dobrze i ulice w większych miastach. Ale mapa i jej studiowanie i wymyślanie ciekawszych wariantów jak się dużo zamierza jeździć - to naprawdę fascynujące. Mimo obłożenia mapami u mojego MIO korzystałem i nadal zamierzam- tym razem z nową wersją mapy. Ma swoje białe dziury np. granica Cro Slo na północy od Mariboru pokazuje, że nie ma przejazdu. A ja wiem, że ma!
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 08.04.2008 21:00

wodnik napisał(a):Też jadę w lipcu. i tak sobie wymyśliłem po mapie
Do granicy ze SLO, potem drogą 438 do Mureck, następnie 433 i 229 do Ptuj, dalej już tradycyjnie

pozdrawiam :wink:

Koledzy a czy trasa zaproponowana przez wodnika to zła opcja ? Ja chyba z niej skorzystam bo nie uśmiecha mi sie zjeżdżanie do centrum Mariboru z przyczepką na ogonie :wink:
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 09.04.2008 12:39

A jakby tak nie kupować winiety tylko przejechać się "na krzywy ryj" :twisted: ? Ma ktoś informacje jakie sankcje przewiduje słoweńskie prawo za brak winiety ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.04.2008 12:42

Dziekan napisał(a):A jakby tak nie kupować winiety tylko przejechać się "na krzywy ryj" :twisted: ? Ma ktoś informacje jakie sankcje przewiduje słoweńskie prawo za brak winiety ?

500-2000 juro. Nie pamiętam...

EDIT.

Używające autostrady i drogi szybkiego ruchu bez ważnej i właściwie pokazanej winiety w pojeździe będzie rozważony naruszenie prawa i będzie usankcjonowany z grzywną przynajmniej EUR 500.
Ostatnio edytowano 11.04.2008 15:07 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.04.2008 12:51

FUX napisał(a):
Dziekan napisał(a):A jakby tak nie kupować winiety tylko przejechać się "na krzywy ryj" :twisted: ? Ma ktoś informacje jakie sankcje przewiduje słoweńskie prawo za brak winiety ?

Tu FUX-ie to podawałeś :wink: :lol: :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.04.2008 13:12

Janusz Bajcer napisał(a):
FUX napisał(a):

Tu FUX-ie to podawałeś :wink: :lol: :papa:

Jak zwykle jesteś nieoceniony...
:mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.04.2008 17:42

Jeśli ktoś lubi mieć krzywy ryj to można próbować...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.04.2008 18:15

"Krzywy ryj" będzie :wink: - jak (co najmniej) 300 euro z kieszeni ubędzie :lol: :papa:
morawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morawa » 09.04.2008 19:56

I wstydu co nie miara :roll: :oops:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 09.04.2008 20:18

nooooooo :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 09.04.2008 20:45

Panie Dziekanie,

to może ja spróbuję jako pierwszy a potem zrelacjonuję na forum

szczerze oddany

Bolesław K.
Obrazek
Zbyszek_Nik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_Nik » 10.04.2008 07:45

MWN napisał(a):Zwykle jednak główne drogi pokazują dobrze i ulice w większych miastach. Ale mapa i jej studiowanie i wymyślanie ciekawszych wariantów jak się dużo zamierza jeździć - to naprawdę fascynujące. Mimo obłożenia mapami u mojego MIO korzystałem i nadal zamierzam- tym razem z nową wersją mapy. Ma swoje białe dziury np. granica Cro Slo na północy od Mariboru pokazuje, że nie ma przejazdu. A ja wiem, że ma!

Co racja to racja. Wcześniej jeździłem tylko na mapy analogowe i było ok. Teraz zabieram GPS i mapę również, tak na wszelki wypadek. Właśnie porównuję dokładność IGO8 z wersją 2006, zktórą jeździłem wcześniej do CRO.
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 10.04.2008 11:02

Ej tam.... np w Austrii karą za brak winietki jest wykupienie najdroższej dostępnej... pytałem tylko z czystej ciekawości jakie sankcje ponosi kierowca na Słowenii :wink: Wniosek - nie kalkuluje się. Lepiej kupić winietę albo pojechać bokiem.
Pozdrawiam !

PS. A ten "Krzywousty" to mnie rozwalił :lol: :lol:

POPRAWKA (dziękuję Kolegom z forum): ZA BRAK WINIETY W AUSTRII MANDAT 120E :oops:
Ostatnio edytowano 11.04.2008 14:33 przez Dziekan, łącznie edytowano 1 raz
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 10.04.2008 11:05

morawa napisał(a):I wstydu co nie miara :roll: :oops:

A co do wstydu to zarząd słoweńskich cestin powinien się wstydzić, za tak nietrafiony pomysł jak winiety conajmniej półroczne.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone