Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.04.2008 06:50

Podchodze sceptycznie do pomysłów SLO z najkrótszą winietą na pół roku.
Pożyjemy, zobaczymy. Myslicie, że tylko Polacy jeżdżą do CRO?
Włosi, Niemcy, Austriacy, Czesi także potrafią liczyć kasę.
A więc, jeżeli nic sie nie zmieni, oszczędni pojadą na objazdy to rzeczony bedzie przypominał sobotni, poranny przejazd przez Maribor + problem z wjechaniem na główna droge do granicy z CRO.
Ja wolę zapłacić 35 euro i nie tkwic w korkach przez kilka godzin.
Pozostaje jeszcze jazda w innym, niż sobotnim terminie.
Co do jazdy przez Wegry nie bedę sie wypowiadal. Nie jechałem. Lecz jeżeli tam także za autostrady trzeba zapłacić i jest dalej, to różnica w cenie benzyny i zmarnowanego czasu sie kompensuje.

Pozdrawki dla wszystkich.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2008 07:32

Autostrady w Słowenii

Pięć "chitrych dróg" w Słowenii :wink: (trzy kolejne są projektowane)

Odcinek drogi przez Słowenię (ok.20 km) od węgierskiej "86" w stronę Chorwacji (na Čakocec} nie był i nie jest "hitrą cestą" - a więc jak na razie nie jest płatny.
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 07.04.2008 07:49

Poza tym jadąc przez Bratysławę i Węgry trasą 86, zawsze wychodzi krócej niż przez Austrię i Słowenię.
A kupowanie winietki za 35 euro, żeby przejechać ok. 20 km autostrady to jednak zupełny absurd.
P.S. Słoweńcy nie sa pierwsi sprytni - w Szwajcarii można kupić tylko roczne winietki.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 07.04.2008 08:05

adam11 napisał(a):Na rondzie kierujemy się w lewo w drogę nr 3 i za chwilę w prawo.
Przejeżdżamy pod autostradą i skręcamy w lewo w ulicę Sentilijska Cesta.
Jedzieny w kierunku centrum. Ulica zmienia się w Partizanska. Skręcamy w prawo tak jak ona prowadzi.
Nastepnie skręcamy w lewo w Titova Cesta przejeżdzamy przez most , następnie skręcamy w lewo w Pobreska cesta , następnie w prawo w nasipna ulica , ulica zmienia się w Zagrebska ceste , następnie skręcamy w Polijską ulice i jesteśmy na 1 ( Ptujska Ceste ) taka moja propozycja :) info http://www.euroave.com/maps/01map.php?x ... or&glj=406

Viamichelin i Map24 potwierdzają możliwość skrętu w lewo z Trzaska Cesta na droge nr 1 :idea:
Poza tym ja wyjeżdzam 22/23 czerwca więc najwyżej pojadę autostradą po staremu do ronda i skoczę do miasta sprawdzić. :idea:
Ostatnio edytowano 07.04.2008 10:02 przez Bierut, łącznie edytowano 2 razy
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 07.04.2008 08:09

FUX napisał
A więc, jeżeli nic sie nie zmieni, oszczędni pojadą na objazdy to rzeczony bedzie przypominał sobotni, poranny przejazd przez Maribor + problem z wjechaniem na główna droge do granicy z CRO.
Ja wolę zapłacić 35 euro i nie tkwic w korkach przez kilka godzin.

FUX czemu to napisałeś,teraz wszyscy zaczną się zastanawiać czy jednak nie zapłacić tych 35 euro i jechać spokojnie bez korków :wink:
A tak na serio to tylko 120zł za spokojną jazdę dobrymi drogami a nie jakimiś bocznymi gdzie jeszcze nie wiadomo co może nas czekać

myślicie że słoweńcy to taki głupi naród że nie zrobi jakiś utrudnień na tych drogach,oni wiedzą że przez ich kraj przejeżdzają tysiące turystów do Hr i mieli by zrezygnować z takiej kasy za winiety

ale jak to już ktoś pisał WOLNY WYBÓR

a jeszcze jedno trzeba poczekać co z tymi winietami będzie,bo nie które państwa złożyły protest do Uni że nie ma winiet tranzytowych czyli najprawdopodobnie chodzi o winiety w przedziale od 1 dnia do miesiąca

pozdrov
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 07.04.2008 08:20

Pytanie tylko, po co tyle o tym dyskutować - przecież nie trzeba tamtędy jechać. No i śmieszy mnie, jak ktoś pisze, że woli zapłacić 120 zł, żeby uniknąć niebezpieczeństw na bocznych drogach. Nawet jeśli pojedzie się autostradą, to i tak stoi sie w korku przed chorwacką granicą.
A jezeli już ktoś bardzo chce jechać przez Austrię, również nie musi jechać przez Maribor - podawalem już wcześniej trasę.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 07.04.2008 08:29

Punk widzenia zależy od punktu siedzenia :D A dokładniej od punktu startu w Polsce.
Ja jadę z Jeleniej Góry i tylko nieznaczne odcinki mam poza autostradami/drogami expresowymi. Przejazd za wszelką cenę przez Węgry mija się z celem. Właśnie dlatego, aby nie "tracić" autostrad. Oczywiście nie mam zamiaru także tracić 35 Euro, bo to w moim przypadku taka kwotas starczy na paliwo na jakieś 450 km. Frajerem nie jestem. Dlatego wolę w Słowenii ominąć te 20 km autostrady, stracić trochę czasu, ale na pewno nie tyle co przejazd przez zwykłe drogi na Węgrzech . POza tym wyjazd planuję z niedzieli na poniedziałek i w okolicach Mariboru będę w nocy. MOże to jest dobre wyjście ?
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 07.04.2008 08:46

Pewnie tak, tylko po co w ogóle jechać przez Maribor - kieruj się lepiej od razu na Ptuj.
Z ronda w Pesnicy drogą ekspresową H2 przez Maribor do Ptuja jest 34 km, a przez Lenart v Slovenskih Goricah - 39, więc niewiele dalej, a nie musisz pchać się przez miasto.
Chociaż przejazd przez Maribor też nie wygląda jakoś fatalnie. Po prostu od ronda jedziemy 5 km równolegle do drogi H2, a potem wpadamy już na tę samą szosę na Ptuj.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 07.04.2008 09:39

Przez Lenart ? Zaraz zerknę i poszukam. Jakoś dotychczas nie zwróciłem uwagi na dogodna drogę.

Już popatrzyłem. Wydaję się trochę na około. Jeśli mowa o drodze nr 229.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 07.04.2008 20:14

Maribor - Sentilj/Spielfeld (SLO/A) (Pesnica) - Maribor

Czyli opłata z przejścia do ronda przed Mariborem pozostaje nadal 0.75 euro ;]] ?
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 07.04.2008 20:38

adam11 napisał(a):Maribor - Sentilj/Spielfeld (SLO/A) (Pesnica) - Maribor

Czyli opłata z przejścia do ronda przed Mariborem pozostaje nadal 0.75 euro ;]] ?

Do 30 czerwca na pewno, a potem bramki likwidują i płacimy 35 euro.( tak mi się wydaje), bo nie sądzę, aby były bramki i stała opłata.
Mam nadzieja, że mirko jeszcze się odezwie i w czerwcu poda nam bliższe informacje.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2008 22:38

adam11 napisał(a):Maribor - Sentilj/Spielfeld (SLO/A) (Pesnica) - Maribogr

Adasiu - od 1 lipca nie ma bramek, są półroczne winiety na wszystkich autostradach i na 5-ciu hitrych cestach.
Jeśli ktoś jedzie na Istrię przez Słowenię od Sentilj do Kozino w obie strony, to warto zapłacić 35 euro , a jeśli tylko od Sentilj do Mariboru (i dalej na Zagrzeb), to warto ten odcinek przejechać drogą alternatywną.
Ale to indywidualny wybór - ja wybrałbym drogę alternatywną.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 08.04.2008 09:42

Potwierdzam.
Właśnie otrzymałem odpowiedź od DARS.
Winiety dotyczą:
A1 Šentilj - Maribor; Maribor East (Ptujska cesta) - Koper;
A2 Karavanke Tunnel - Hrušica - Vrba, Podtabor - Naklo - Ljubljana (Šentvid; Koseze-Kozarje; Malence) – Pluska, Kronovo – Obrežje;
A3 Ljubljana - Gabrk (motorway junction at Divača) - Fernetiči (Fernetti);
A5 Vučja vas – Beltinci;
H2 Maribor expressway;
H3 Ljubljana North bypass (Zadobrova - Koseze);
H4 Podnanos – Vrtojba;
H5 Škofije - Srmin.

Dlatego ja będę jeździł jak wcześniej podałem:
W Austrii opuszczamy A9 zjazdem nr 228 na Spielfeld.
Drogą B67 jedziemy do granicy i w Słowenii kontynuujemy drogą 437 aż do ronda przed Mariborem.
Na rondzie kierujemy się w lewo w drogę nr 3 i za chwilę w prawo.
Przejeżdżamy pod autostradą i skręcamy w lewo w ulicę Sentilijska Cesta.
Jedzieny w kierunku centrum. Ulica zmienia się w Partizanska. Skręcamy w prawo tak jak ona prowadzi.
Nastepnie skręcamy w lewo w Titova Cesta przejeżdzamy przez rzekę kontynuujemy Titova Cesta .
Wreszcie skrecamy w lewo w Ptujska Cesta (droga nr 1) i kontynuujemy w kierunku Ptuj Reszta po staremu.
morawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morawa » 08.04.2008 10:41

Chyba zdecyduje się na 35 euro - nie będę kombinował bo się pogubię :-( jakoś po ostatnich "sporach" z moim GPS'em nie mam ochoty kluczyć po nieznanym terenie :-( (35 euro!!! - przegięcie na maxa)
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 08.04.2008 10:45

Z tego co pamiętam jeżdząc na Istrię przejeżdżałem całą Słowenię i zostawiałem im na bramkach prawie 10 Euro w jedną stronę, na powrót drugie 10 Euro i już było 20 eurosów.
Więc raczej jeśli znowu pojadę na Istrię lub na KRK to raczej dopałcę to 15 euro i nie bedę nic kombinował, chociaż nie jestem tym zachwycony zbytnio!

Pozdrowienia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone