napisał(a) Bierut » 06.04.2008 11:27
Ja myślę, że autor tej notatki myli drogi główne (oznaczane powszechnie numerem jednocyfrowym), a drogi szybkiego ruchu (nazywane różnie np. ekspresowe, a w polsce dla pojazdów samochodowych). Wg mnie w Słowenii drogi szybkiego ruchu to są Hitra Cesta zawsze oznaczane literą H. Przecież planowane opłaty będą dotyczyć także Słoweńców. Dlatego nie wydaje mi się, że możliwym jest wprowadzenie obowiązku opłaty też za drogi główne. EU się chyba na to nie zgodzi. Oczywiście mogę się mylić.
Poczekajmy na więcej informacji.
A oto szczegółowy opis przejazdu, jeśli będzie tak jak ja myślę:
Aktualizacja:
W Austrii opuszczamy A9 zjazdem nr 228 na Spielfeld.
Drogą B67 jedziemy do granicy i w Słowenii kontynuujemy drogą 437 aż do ronda przed Mariborem.
Na rondzie kierujemy się w lewo w drogę nr 3 i za chwilę w prawo.
Przejeżdżamy pod autostradą i skręcamy w lewo w ulicę Sentilijska Cesta.
Jedzieny w kierunku centrum. Ulica zmienia się w Partizanska. Skręcamy w prawo tak jak ona prowadzi.
Nastepnie skręcamy w lewo w Titova Cesta przejeżdzamy przez rzekę kontynuujemy Titova Cesta .
Wreszcie skrecamy w lewo w Ptujska Cesta i kontynuujemy w kierunku Ptuj Reszta po staremu.
Oczywiście przejazd przez centrum miasta i wjazd na drogę nr 1 może odbyć się inaczej, jeśli mapy są niezgodne z organizacją ruchu w Mariborze.
Najlepiej jeśli ktoś mógłby to potwierdzić jadąc jeszcze przed lipcem przez Maribor. Wystarczy przetestować odcinek w mieście od ronda do drogi nr 1. Jadąc nocą nie zajmie to dużo czasu.