Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.09.2008 21:01

Było: "'naszą brodę" :wink: jest: "noszą brodę" :lol:

Pozdrawiam
Janusz
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 23.09.2008 10:53

MWN napisał(a):ROHEN - nie przejmuj się, to zwykłe antyniemieckie zaczepk małych ludzi, niestety. Nienawidzę polskiego szowinizmu, pozdrawiam Cię i nie daj sią zjeść tym polskim cwaniaczkom!

MWN dzięki za poparcie, wiem że jakiś czas mieszkałeś w RFN dlatego
inaczej patrzysz na te sprawy.Sam wiesz , że ludzie typu asix wychowani
na propagandzie Rydzyka i Kaczorów każdy głos z RFN odczytują jako
zagrożenie.Napisałem mu że odpowiedzi nie dostanie i tak będzie.
To co napisałem jest dla Ciebie. No a to był mój ostatni post na tym forum.
Niestety zauważyłem ,że ludzi typu asix jest więcej i szkoda mojego czasu na dyskusje.Dziękuje tym którzy mi pomogli na początku i żegnam :papa: :papa: :papa:
fiedler
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiedler » 23.09.2008 11:20

MWN napisał(a):ROHEN - nie przejmuj się, to zwykłe antyniemieckie zaczepk małych ludzi, niestety. Nienawidzę polskiego szowinizmu, pozdrawiam Cię i nie daj sią zjeść tym polskim cwaniaczkom!

szowinizm - skrajny nacjonalizm, wyrażający się w ślepym uwielbieniu dla własnego narodu i w nienawiści i pogardzie dla innych.

MWN - w swojej wypowiedzi użyłeś raz słowa "nienawidzę" i dwa razy "polskiego, polski"...

chcesz zwalczać chamstwo na forum a piszesz takie rzeczy...
pozdr. :boss:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2008 11:29

MVN...co tutaj robisz jeżeli Polacy dla Ciebie to cwaniaczki i szowiniści...szkoda mi Ciebie bo starając się błysnąć i zwrócić na siebie w ten sposób uwagę nie zdajesz sobie sprawy z tego, iż wzbudzasz tylko politowanie i wykazujesz się brakiem choćby śladowych ilości intelektu...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.09.2008 11:48

"...Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca.
Nieomal przez siedem miesięcy w roku, a lato nie jest gorące.
Tylko zimno i pada, zimno i pada na to miejsce w środku Europy..." (Kazik, 4 pokoje)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.09.2008 11:58

Na tym proponuję poprzestać i dyskusję prowadzić w bardziej pokojowym tonie :wink: Ponoć na weekend ma słonko wyjrzeć więc będzie lepiej :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2008 12:01

Masz rację Rysio ale to przykre, że wśród nas są ...

Myślę, że w tym miejscu post powinien kończyć swą treść.

Czerwony tekst - moderator Rysio
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.09.2008 12:52

Ciąg dalszy proponuję na temat winiet w Słowenii :idea:

Pozdrawiam Rysio
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.09.2008 13:15

alessandro1977 napisał(a):Masz rację Rysio ale to przykre, że wśród nas są ...

Myślę, że w tym miejscu post powinien kończyć swą treść.

Czerwony tekst - moderator Rysio

Rysiu, to jest cenzura, nie moderacja 8)

EOT

Pozdrawiam
Rafał
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 24.09.2008 20:01

Już niedługo zobaczymy czy Słoweńcy sobie robią coś z tych (i innych) wypowiedzi i wprowadzą winiety na mniej niż 1/2 roku
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.09.2008 22:28

W każdym kraju istnieje mniej, lub więcej absurdalnych przepisów, które są niestety częścią składową obowiązującego prawa. Słowenia nie jest tu wyjątkiem. Ale nie ulega wątpliwości, że w tym temacie może sobie wymyślać przepisy dowolne. Może nawet wprowadzić winiety 5-letnie po 250 Euro. Urzędnicy już nie takie rzeczy wymyślali. Swego czasu w Polsce w pogoni za wpływami do budżetu nielicho podniesiono cła na sprowadzane samochody. I co? I oczywiście wpływy do budżetu zmalały. Trudno mi to udowodnić, ale mam przeczucie, że gdyby Słoweńcy wprowadzili winiety np miesięczne po 15 Euro, mogliby mieć wpływy do budżetu wcale nie mniejsze, niż w chwili obecnej. Tak, czy owak, Słowenia jest jeszcze krajem prawie suwerennym (jak wszystkie kraje UE) i ma prawo tworzyć na swoim terytorium takie przepisy, jakie uzna za stosowne. Znowu mam przeczucie, ze za x lat ten stan rzeczy może się zmienić i będzie o tym decydował urzędnik w Brukseli, albo PE. Ale i ja nie jestem pozbawiony praw. Mam prawo przelecieć nad Słowenią samolotem, ominąć ją, jadąc przez Węgry, albo pojechać przez Mureck, bo któż może mnie zmusić, żebym jechał przez rondo, którego nie lubię? Swego czasu miałem Neostradę. Jednak TP , raz i drugi że tak powiem przegięła. Nie ma już na szczęście obowiązku korzystania z usług Telekomunikacji Polskiej. I nie korzystam. I szowinizm, lub jego brak nie ma tu nic do rzeczy. Pozdrawiam nostalgicznie, bo za oknem dalej szemrze jakiś deszczyk, a omawiany wyżej temat będzie mnie bezpośrednio interesował nie wcześniej, niż za jakieś 8 miesięcy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2008 07:07

Nie wiem po jakiego czorta oni zrezygnowali z bramek na drogach...wówczas każdy jechał i płacił a do tego myślę, iż zdecydowanie lepiej na tym wychodzili sami Słoweńcy...
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 25.09.2008 07:39

alessandro1977 napisał(a):Nie wiem po jakiego czorta oni zrezygnowali z bramek na drogach...wówczas każdy jechał i płacił a do tego myślę, iż zdecydowanie lepiej na tym wychodzili sami Słoweńcy...

Na bramkach lubią tworzyć się korki. Według mnie winieta jest lepszym rozwiązaniem ale nie w wydaniu słoweńskim.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2008 08:05

Z jednej strony masz rację ale ja akurat nie przypominam sobie aby kiedyś zaskoczyły mnie w Słowenii takie korki jak np. w Chorwacji a jeżdżę zawsze w miesiącach lipiec/sierpień...
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 25.09.2008 17:01

Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. A będą jaja jak się okaże że w 2009 są tylko roczne winiety po 70euro. Tak mądrze to sobie wymyślili że drogi płatne ciężko ominąć. Bardzo ciężko ominąć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone