Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winiety w nocy!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 31.07.2012 19:02

marciajn napisał(a):Mały up-date:
W Mohelnicach na stacji przy głównej drodze nie sprzedają obecnie winiet. Jak się zatrzymałem w nocy to Pani mówiła, że Polacy przyjeżdżają i tylko winiety kupują, a w ogóle nie tankują - więc oni już nie sprzedają...
Ale za to znaleźliśmy Łukoil (trzeba zjechać z tej głównej trasy) i tam winiety już bez żadnego problemu - w środku nocy i płatność kartą.

Pozdrawiam z tarasu na Okrug Gornji z widokiem na morze, Brać i Soltę.

Dzięki za info myśle ze przydatne :) ja postaram się kupić w cervonei vodzie. W pt wyjazd wiec w sobotę będę już wylegiwał na plaży przy chłodnym karlovacku :)
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 31.07.2012 20:01

Ja wyjzezdzam w nocy, z Krakowa i w Cieszynie bede ok 1-2 w nocy no i pytanie gdzie kupić winietę, czy lepiej po polskiej stronie, (jesli tak to gdzie i wiem ze wtedy jest drozsza) czy lepiej juz po czeskiej stronie (no i tez gdzie o tej godzinie), bede chcial placic karta. Czy droga nr 48 tuz za Cieszynem na Frydek Mistek jest juz platna??
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 31.07.2012 20:29

kmusial napisał(a):Na Słowacji bez problemu w stacji benzynowej OMV, na Węgrzech zaraz za granicą jest punkt gdzie sprzedają e-matrice.

Stacja OMV jest przy wjeździe do Cadcy od strony polskiej (po lewej stronie)
bodziach
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodziach » 31.07.2012 20:38

Na pierwszym Shellu w Czechach (jadąc przez Chałupki) można płacić kartą za winiety. Czynna także w nocy. Austriacką można kupić np. na stacji w Mikulovie (czynna całą noc), również płacąc kartą.
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 31.07.2012 20:41

biokd napisał(a):Ja wyjzezdzam w nocy, z Krakowa i w Cieszynie bede ok 1-2 w nocy no i pytanie gdzie kupić winietę, czy lepiej po polskiej stronie, (jesli tak to gdzie i wiem ze wtedy jest drozsza) czy lepiej juz po czeskiej stronie (no i tez gdzie o tej godzinie), bede chcial placic karta. Czy droga nr 48 tuz za Cieszynem na Frydek Mistek jest juz platna??

Na granicy cieszyn-boguszowice jest usytuowany cały kompleks budynków gdzie na pewno kupisz winietę. Ja tam kupowałem w zeszłym roku od razu na wszystkie kraje tranzytowe. Tam dostaniesz na czechy, austrię, słowację, słowienię etc. Jest trochu drożej aniżeli byś miał kupić na stacji benzynowej w poszczególnym kraju ale masz pewne, że kupisz. Prawie na 100% jestem pewien, że sprzedaż jest prowadzona przez 24h. Droga 48 na frydek za zjazdem na drogę nr11 kierunek żylina jest już płatna więc winietę na cz musisz kupić na moście. Pozdrav :wink:
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 31.07.2012 20:44

Może jest jakiś barlinek koło chałupek 8O
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 01.08.2012 14:56

pasik napisał(a):Warto natomiast przemyśleć sprawę zakupu winietki na austrię w drodze powrotnej.
Ja jechałem z CRO przez objazd SLO w nocy. Niestety przy trasie w SLO jak i w AUT nie widziałem czynnej stacji benzynowej. Jadąc do chorawcji spotkałem w Mureck na zamkniętej w nocy stacji benzynowej zaniepokojonych Rodaków, którzy nie mieli gdzie kupić winietki na Austrię. Na szczęście "Polak Polakowi" pomoże to zakwitł handelek "używanymi" wnietami.
Mając jednak na uwadze ich doświadczenia kupiłem w drodze powrotnej winietę na granicy CRO/SLO. Jest tam całodobowy punkt sprzedaży.

Kawałek dalej jest kolejna stacja, gdzie bez problemu kupi się winietkę w nocy. Przerabiałem to rok temu. Pierwsza zamknięta, druga wyglądała na zamkniętą, ale była otwarta.

A Shell przed Ostravą na bank jest całodobowy.
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 01.08.2012 15:33

hatatitla napisał(a):

Może jest jakiś barlinek koło chałupek 8O

Chodzi raczej o Barwinek koło Dukli.... :wink:
djzoltan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) djzoltan » 01.08.2012 22:56

Mam pytanko co do tych winiet, bo jade po raz pierwszy do chorwacji, i nie wiem czy jest sens omijac drogi platne czy walic autostradami?? czy na autostradach sa bramki ? czy winieta to jest oplata za autostrade ? czy moze ewentualnie ktos polecic trase bo chce przekroczyc przejscie w lubawce, a jade na zagrzeb.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.08.2012 23:56

djzoltan napisał(a):Mam pytanko co do tych winiet, bo jade po raz pierwszy do chorwacji, i nie wiem czy jest sens omijac drogi platne czy walic autostradami?? czy na autostradach sa bramki ? czy winieta to jest oplata za autostrade ? czy moze ewentualnie ktos polecic trase bo chce przekroczyc przejscie w lubawce, a jade na zagrzeb.

Po pierwsze pisz po polsku :idea:

Po drugie na forum jest FAQ :idea:
bazyl67
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl67 » 05.08.2012 10:04

mam pytanko czy na przejściu zwardoń-skalite jest też , jakaś budka winietami
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 05.08.2012 10:20

djzoltan napisał(a):Mam pytanko co do tych winiet, bo jade po raz pierwszy do chorwacji, i nie wiem czy jest sens omijac drogi platne czy walic autostradami?? czy na autostradach sa bramki ? czy winieta to jest oplata za autostrade ? czy moze ewentualnie ktos polecic trase bo chce przekroczyc przejscie w lubawce, a jade na zagrzeb.
pojedz bezpłatnymi i opowiedz jak było
gartur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gartur » 05.08.2012 10:27

bazyl67 napisał(a):mam pytanko czy na przejściu zwardoń-skalite jest też , jakaś budka winietami

Myślę, że jest. Na 100% jest kantor i wydaje mi się, że tam były winiety a jak nie to zanim dojedziesz do autostrady, to po drodze ja jednej ze stacji benzynowych spokojnie kupisz. (nie przejmuj się szczegółami :wink: )
bazyl67
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl67 » 05.08.2012 10:40

dzięki
pozostaje się spakować i w drogę
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 05.08.2012 10:46

:shock:
Też mam pytanko.
Skąd się biorą tacy jak Ty???
:roll: :?:

Nie wiem czy wiesz ale takimi pytaniami..
czy winieta to jest oplata za autostrade ?

robisz sobie totalny obciach.
Tak to pytają 10-14 latki.
Reszta wie albo wpisuje w Googla czy Wiki- i za chwilę też wie.

WSTYD!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone