Witam,
Swego czasu niektórzy liczyli na to że Chorwacja "zmądrzeje" i wprowadzi system winietowy zamiast opłat za przejechane odcinki. Nie oszukujmy się, byłoby to bardzo korzystne dla nas turystów. Wiadomo że Chorwacja jest pięknym krajem dodatkowo otoczonym przez bardzo ciekawe miejsca i bardzo wskazane jest trochę pojeździć aby chociaż troszkę zobaczyć. Niestety takie jazdy pięknymi autostradami Chorwacji nie należą do najtańszych, po pierwsze paliwa samochody więcej palą na autostradzie, po drugie właśnie te opłaty które mogą osiągnąć nawet 50% kosztów przejazdu.
Gdzieś pojawiły się informacje że Chorwacja pracuje nad systemem winietowym (nie pamiętam gdzie to czytałem) i bardzo się z tego ucieszyłem.
Jednak dzisiaj okazało się że miłościwie nam panująca komuna w najczystszej formie mająca siedzibę w Brukseli powiedziała - figę z makiem.
Specjalnie dla nas turystów siedzący tam idioci postanowili "zadbać" o nasze portfele i pracują już nad likwidacją systemu winiet w UE na rzecz opłat za przejechane odcinki.
Ja wiem że w Czechach, na Słowacji czy też w Austrii (Słoweńską pseudo-autostradę już chyba wszyscy omijają a przynajmniej powinni) musimy zapłacić za winietę ale wcale to tak źle nie wychodzi.
Ja wiem że Chorwacji to nie obowiązuje bo nie jest w UE ale na 100% w przyszłe wakacje już będzie a do tego czasu ustawa zostanie wypocona.
I tak, znowu jesteśmy uszczęśliwiani na siłę przez ludzi którzy kasują 100 tys. miesięcznie z naszych podatków i tworzą nam pseudo prawo zamiast dać decydować regułom wolnego rynku!
tutaj artykuł z wp
http://finanse.wp.pl/kat,104126,title,KE-winiety-na-autostradach-moga-dyskryminowac-kierowcow-z-zagranicy,wid,14484908,wiadomosc.html?ticaid=1e72d&_ticrsn=3
Pozdrawiam
Robert