Aldonka napisał(a):Zrobiliby nieco tańszą tą autostradę i myślę, że wielu by nią pojechało.
Pojadą jak będzie cała od A/SLO do SLO/HR ... ale dopiero w 2015 roku,
jeśli będzie zgodnie z planem
Aldonka napisał(a):Zrobiliby nieco tańszą tą autostradę i myślę, że wielu by nią pojechało.
Iggy napisał(a):po autostradzie jedziesz pomiędzy barierkami i do podziwiania masz jedynie przydrożne stacje benzynowe. Jadąc boczną drogą to i jakąś knajpkę odwiedzisz, o muzeum zahaczysz, zabytek rozreklamujesz robiąc mu fotkę.
Bocian napisał(a):To, że my jeździmy przez wioski nie znaczy , że wszyscy tak jeżdżą. Oczywiście jakaś część innych turystów także. Wiesz jaka? Ja nie wiem ale podejrzewam, że nie jest to wielka ilość w porównaniu do całości jadących. Powiedzmy, że na 100000 samochodów , autostradę ominie 5% czyli 5000 samochodów. "Strata" dla Słowenii to 5000x30 euro czyli 150000 euro. Reszta zrobi 2850000 euro. Gdyby winieta kosztowała 5 euro na 1-4 dni to zysk byłby 500000. Liczmy powrót to drugie 500000. Rzem bańka euro. To co się lepiej opłaca?
aro_40 napisał(a):Słoweńcy patrzyli ilu Niemców, Austriaków, Włochów czy Duńczyków przemyka przez ich kraj
Iggy napisał(a):ale są tacy, którzy jadą objazdem przez Ptuj na przykład. I do nich właśnie mam pytanie: jak wyglądają te boczne drogi? Duży ruch? Są pojazdy na niesłoweńskich numerach?
Tak z ciekawości chciałbym wiedzieć
Haweł napisał(a):Ale na bramkach moga i tworza sie gigantyczne korki czasami
Iggy napisał(a):Obydwaj jedynie szacujemy i nie rozstrzygnie się tutaj skali tego zjawiska. Głowę jednak daję, że nawet najbogatszy Anglik, czy Niemiec nie zapłaci 15 euro za 15 minut drogi.
Iggy napisał(a):Poza tym to, o czym pisze wyżej Aldonka: po autostradzie jedziesz pomiędzy barierkami i do podziwiania masz jedynie przydrożne stacje benzynowe. Jadąc boczną drogą to i jakąś knajpkę odwiedzisz, o muzeum zahaczysz, zabytek rozreklamujesz robiąc mu fotkę.
Bocian napisał(a):Wielu Polaków jeździ autostradą i stać ich na to
Arek napisał(a): Po to Słoweńcy wybudowali autostradę, aby nią jeździć, płacić i nie rozjeżdżać lokalnych dróg.
Bocian napisał(a):Wielu Polaków jeździ autostradą i stać ich na to, więc tym bardziej będą jeździli Anglicy czy Niemcy. Nawet gdyby połowa turystów ominęła opłaty, to i tak się opłaci bo ta druga połowa robi zysk. Poza tym 30 euro nie kosztuje 15 minut autostrady tylko tyle kosztuje możliwość jeżdżenia przez miesiąc po wszystkich autostradach Słowenii. To, że my jedziemy 15 minut, to nasza sprawa.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi