Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winiety Słowacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackuc
Cromaniak
Winiety Słowacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 28.05.2012 09:46

Witam
mam pytanko bo znalazłem sprzeczne informacje w necie odnośnie winietek na Słowacji.
Czy jadąc przejściem w Polski przez Barwinek płatny jest tylko krótki odcinek obwodnicy Svidnik a potem droga Presov - Kosice ?
Oba bez problemu można ominąć, czyli wogóle mogę uniknąć winietki ?

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2012 13:58

jackuc napisał(a):Czy jadąc przejściem w Polski przez Barwinek płatny jest tylko krótki odcinek obwodnicy Svidnik a potem droga Presov - Kosice ?

Obwodnica Svidnika (kategoria drogi R1) wymaga posiadania winiety. Można ja ominąc jadąc przez miasto
jackuc napisał(a):czyli wogóle mogę uniknąć winietki ?

Twój wybór bo i Svidnik i trase Presov-Kosice mozna zrobic bez winiety.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 28.05.2012 14:09

Super
znalazłem też jakąś mapkę że droga od Barwinka jest klasy 1 a te są ponoć płatne na Słowacji, ale jeśli od naszej granicy do granicy z Węgrami (droga na Miszkolc) są tylko te dwa płatne odcinki to rzeczywiście nie ma co kupować winietki i można je ominąć

Pozdrawiam
tees
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tees » 28.05.2012 15:29

Piotrek_B napisał(a):Obwodnica Svidnika (kategoria drogi R1) wymaga posiadania winiety. Można ja ominąc jadąc przez miasto

Jesteś tego pewny? Imho na tej trasie (obw. Svidnika) nie jest wymagane posiadanie winiety.

Podpieram się tym:
http://www.dialnicnenalepky.sk/SpoplatneneUseky.aspx

- oraz wspomnieniami, w których mam tabliczki z przekreślonym napisem Vignette przed wjazdem na tę obwodnicę ;)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.05.2012 15:47

Polecam maps.google.pl Powiększasz maksymalnie dany fragment trasy i zwracasz uwagę na odcień trasy, jeżeli jest jasnopomarańczowa to jest to odcinek bezpłatny (np. obwodnica miasta), jeżeli jest ciemnopomarańczowa to na 100% jest to odcinek płatny.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 28.05.2012 16:10

Ponieważ to ciągle jeszcze rząd słowacki a nie google :wink: ściąga opłaty za słowackie drogi więc źródło podane przez tees należy traktować jako wiarygodne.

Obvodnica Svidnika nie jest płatna < 3,5t.

ps. obwodnica Svidnika to zalążki trasy R4
tees
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tees » 28.05.2012 16:28

demi-duox napisał(a):Ponieważ to ciągle jeszcze rząd słowacki a nie google :wink: ściąga opłaty za słowackie drogi więc źródło podane przez tees należy traktować jako wiarygodne.

Obvodnica Svidnika nie jest płatna < 3,5t.

ps. obwodnica Svidnika to zalążki trasy R4

Ogólnie wszystkie nieporozumienia wynikają chyba z tego, że Słowacy na swoich mapach w sieci umieszczają jako drogi płatne tak te na których płacą jadący pojazdami pow. 3,5 tony (Myto) jak i poniżej 3,5 tony (Nálepky).

Zwykłego zjadacza chleba jadącego małym autem - interesują zatem tylko (Nálepky).

Można sobie to bardzo dobrze obejrzeć tutaj:
http://mapy.cdb.sk/spoplatnenie/

włączając i wyłączając opcje Spoplatnené úseky - Typ spoplatnenia - i wybierając własnie Mýto lub Nálepky. Jak wybierzecie tę drugą opcję - pokażą się trasy płatne tylko i wyłącznie dla aut osobowych.

pozdrawiam
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 29.05.2012 07:42

Faktycznie chyba nie doczytałem uważnie i widziałem mapkę dla pojazdów pow 3.5 T. Na niej cały odcinek z Barwinka jest płatny (pomarańczowe drogi)

https://www.emyto.sk/web/guest/downloads

Plik
MAPA ODCINKÓW PŁATNYCH I PUNKTÓW OBSŁUGI KLIENTA OBOWIĄZUJĄCA OD 01.01.2012 ROKU. Mapa ma wyłącznie charakter informacyjny.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone