Na tegorocznej słoweńskiej już chyba nie było o miejscu preferowanym.Crocodyl napisał(a):Najważniejsze aby winiety były przyklejone do szyby (i to nie jest szydera). Na każdej winiecie jest info o preferowanym miejscu naklejania, jednak nigdy nie spotkałem się z info aby służby danego kraju w przypadku kontroli miały do innego miejsca naklejenia winiety jakieś "ale".
Ja osobiście preferuję miejsce i tak częściowo "wyłączone z zasięgu (mojego) wzroku". Góra lewo lub prawo, tam gdzie i tak często mam zasłonięte od słońca. W pewnym sensie dla mnie "martwa część szyby", a z zewnątrz normalnie (lub "well" ) widoczna.dars.si napisał(a):After removing the safety foil, apply the undamaged vignette to the inside of your windscreen in such a way that it will be well visible from the outside
boboo napisał(a):Na tegorocznej słoweńskiej już chyba nie było o miejscu preferowanym.
boboo napisał(a):Na tegorocznej słoweńskiej już chyba nie było o miejscu preferowanymCrocodyl napisał(a):Najważniejsze aby winiety były przyklejone do szyby (i to nie jest szydera). Na każdej winiecie jest info o preferowanym miejscu naklejania, jednak nigdy nie spotkałem się z info aby służby danego kraju w przypadku kontroli miały do innego miejsca naklejenia winiety jakieś "ale".
sviva napisał(a):Cześć,
mam pytanie. Czy w elektronicznej winiecie czeskiej i austriackiej można zmienić nr rejestracyjny?
Piszę bo nie wiem czy do wyjazdu nie zmienię auta a winiety chcę kupić szybciej.
pozdrawiam
sviva napisał(a):Cześć,
mam pytanie. Czy w elektronicznej winiecie czeskiej i austriackiej można zmienić nr rejestracyjny?
Piszę bo nie wiem czy do wyjazdu nie zmienię auta a winiety chcę kupić szybciej.
pozdrawiam
dids76 napisał(a):sviva napisał(a):Cześć,
pozdrawiam
W Czechach chyba też:
"Jeśli przy zakupie winiety elektronicznej korzystasz ze sklepu internetowego w serwisie edalnice.cz i odroczysz początek jej ważności, możesz poprawić błędnie wprowadzone dane aż do dnia początku ważności winiety elektronicznej. A mianowicie: możesz dokonać jednej zmiany numeru rejestracyjnego i jednej zmiany początku ważności winiety elektronicznej."
Można poczytać tutaj: https://edalnice.cz/pl/pytania-i-odpowiedzi/
mchrob napisał(a):A tak przy okazji jak już ktoś odkopał wątek to pewnie tolltickets za jakiś czas przestanie działać. Została już tylko Słowenia i Szwajcaria z naklejkami.
dids76 napisał(a):mchrob napisał(a):A tak przy okazji jak już ktoś odkopał wątek to pewnie tolltickets za jakiś czas przestanie działać. Została już tylko Słowenia i Szwajcaria z naklejkami.
W Austrii nadal są naklejki Z drugiej strony u nas ludzie nadal kupują winiety w PZM-ocie czy na stacjach paliw chociaż są o wiele droższe.
W środę byłem na BP w Mszanie i przy kasie był cennik winiet, dokładnie cen nie pamiętam ale były z mega narzutem. 10-cio dniowa na Austrię kosztowała coś ponad 70zł (normalnie 9,50euro) a miesięczna na Słowenię ponad 200zł (normalnie 30 euro)
Ural napisał(a):dids76 napisał(a):mchrob napisał(a):A tak przy okazji jak już ktoś odkopał wątek to pewnie tolltickets za jakiś czas przestanie działać. Została już tylko Słowenia i Szwajcaria z naklejkami.
W Austrii nadal są naklejki Z drugiej strony u nas ludzie nadal kupują winiety w PZM-ocie czy na stacjach paliw chociaż są o wiele droższe.
W środę byłem na BP w Mszanie i przy kasie był cennik winiet, dokładnie cen nie pamiętam ale były z mega narzutem. 10-cio dniowa na Austrię kosztowała coś ponad 70zł (normalnie 9,50euro) a miesięczna na Słowenię ponad 200zł (normalnie 30 euro)
Lepiej kupić winiety poprzez strony internetowe administratorów dróg płatnych lub kupić je na 1 stacji benzynowej po przekroczeniu granicy niż przepłacać i to znacznie w PZMot czy u pośredników lub cwaniaków w budkach czy autach przed granicą lub tuż po jej przekroczeniu.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi