Ja tam nigdzie nie widzę opcji zakupu za to opis podróży dosyć ciekawy i pomocny
sviva napisał(a):
Ja tam nigdzie nie widzę opcji zakupu za to opis podróży dosyć ciekawy i pomocny
walp napisał(a):sviva napisał(a):
Na tej stronie nie kupisz winiet, ponieważ to jest blog podróżniczy, a nie sklep internetowy.
W sekcji "Winiety na autostrady w drodze do Chorwacji" masz linki to tradycyjnych stron:
https://shop.asfinag.at/pl/
https://eznamka.sk/sk/
https://ematrica.nemzetiutdij.hu/
Informacje na blogu są niepełne, ponieważ oprócz poinformowania przez autora, że Słowenia "to zdecydowanie najdroższy autostradowy kraj po drodze (poza Chorwacją oczywiście), dlatego wiele osób omija autostrady bocznymi drogami", nie informuje już jednak, gdzie można kupić winiety, gdyby ktoś jednak się zdecydował.
Można ją kupić albo na tolltickets.com albo na stacji przed wjazdem na autostradę, np. już w Austrii bez narzutu, po nominalnej cenie.
Poza tym o czeskich winietach pisze: "Niestety trzeba ją kupić w realu i przykleić na szybę."
Trzeba przykleić, ale można kupić np. tutaj: https://www.tolltickets.com/en/country/tschechien/
sviva napisał(a):Kierowniku.... czytasz ze zrozumieniem? Przecież cytowałem kolegę @ural, który napisał, że tam kupuje winiety.
walp napisał(a):sviva napisał(a):Kierowniku.... czytasz ze zrozumieniem? Przecież cytowałem kolegę @ural, który napisał, że tam kupuje winiety.
Kierownikiem nie jestem, a odpowiedź powinienem skierować bezpośrednio do Urala (źle zacytowałem, najmocniej przepraszam).
Mam nadzieję, że nie uraziłem.
Pozdrav.
ana89 napisał(a):Po przerwie wracamy do Cro. Dzisiaj chciałam zamówić winietki przez toll jak robiłam to wcześniej i mam problem. Zawsze przelew wykonywałam przez Sofort tym razem po wykonaniu wszystkich czynności pojawia się komunikat ,że transakcja nie może być zrealizowana. Może ktoś spotkał się z takim problemem ? Próbowałam z dwóch różnych kont, na dwóch różnych komputerach i dalej nic.
. Wieczorem czyli jakieś 4 godziny później podjęłam kolejną próbę tym razem z telefonu i zaskoczyło Komunikatu nie pamiętam dokładnie ale na pewno żaden z powyższych...może to był tylko chwilowy błąd W każdym razie dziękuję za rady.walp napisał(a):ana89 napisał(a):Po przerwie wracamy do Cro. Dzisiaj chciałam zamówić winietki przez toll jak robiłam to wcześniej i mam problem. Zawsze przelew wykonywałam przez Sofort tym razem po wykonaniu wszystkich czynności pojawia się komunikat ,że transakcja nie może być zrealizowana. Może ktoś spotkał się z takim problemem ? Próbowałam z dwóch różnych kont, na dwóch różnych komputerach i dalej nic.
Może coś zmieniło się w ustawieniach konta. Jaki jest dokładnie komunikat? Odrzucenie płatności z kodem 12 "invalid transaction" wynika z limitu ustawionego na 0zł. Odrzucenie z kodem 13 "invalid amount" wynika ze zbyt niskiego limitu dziennego dla płatności internetowych. Może sprawdź te ustawienia.
artury napisał(a):Jak zamowie winiety dzisiaj tak, aby zostaly wyslane 5 sierpnia i doszly na 11 sierpnia, powiedzmy, to od kiedy wazne sa winiety?
viltob08 napisał(a):artury napisał(a):Jak zamowie winiety dzisiaj tak, aby zostaly wyslane 5 sierpnia i doszly na 11 sierpnia, powiedzmy, to od kiedy wazne sa winiety?
Ty zaznaczasz od kiedy mają być ważne. Proponuję jednak, żeby datę wysłania ustawić jakieś 7 dni roboczych przed 11 sierpnia, tak w razie "w"
Pääkäyttäjä napisał(a):Rafi70 napisał(a):Pääkäyttäjä napisał(a):
Poza słoweńską - firma w dniu wysyłki oznaczy jej początek ważności...
który im podam podczas kupowania winiety online?...a co ze słoweńską ? i o co chodziło z tym 18dniowym wyprzedzeniem ?..bo coś mi się obiło o uszy .....
To niestety tak nie działa. Słoweńska bodajże miesięczna winieta musi być oznaczona w dniu zakupu i nie da się jej nabyć z datą w przyszłości:DARS, the Slovenian vignette operating organisation, informs us that the current toll regime rules that the first day of validity of the 1-month vignette for passenger cars and of the 6-month vignette for motorbikes is the same as the day of purchase! In order to prevent a misunderstanding at vignette checkpoints, we suggest that you have our vignette delivery note with you at all times. The delivery note clearly shows the day of delivery, the vignette’s serial number, and the price.
18-to dniowe wyprzedzenie, o które pytasz dotyczy zakupu austriackiej winiety, normalny konsument musi kupić ją wcześniej:As a consumer, you cannot use the Digital Vignette or the Digital Section Toll Annual Card immediately after purchase - these are valid at the earliest 18 days after purchase. Reason for this: Consumers can cancel their online purchases within 14 days.
karus napisał(a):Kupiłem sobie juz winiety i przyszły, wygląda to OK. Teraz chcę dla brata zamówić i mam pytanie czy da się je wysłać na inny adres ? pamiętacie czy podczas zakupów można edytować i zmieniać adres wysyłki ?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi