maniek_wroc napisał(a):Dzisiaj odebrałem swoje winiety CZ, AT, SLO z poczty ...wysyłane 15 maja ...winiety były już 21 maja ...
Masterjam napisał(a):Witam
Poczytałem i jako że pierwszy w życiu nasz wyjazd do Chorwacji to wolę mieć zawczasu wszystko przy sobie. Wyjeżdżamy z Polski 22 czerwca przez Czechy koło Brna, Austrię i koło Wiednia skręt na obrzeża Bratysławy gdzie wg mapki nie potrzebna winieta , tego samego dnia nocleg w Bratysławie, póżniej rano powrót na trasy w Austrii przez Graz , wjazd do Słowenii i trasa koło Maribora i Ljubljany do granicy z Chorwacją . Punkt docelowy to Novigrad. Powrót 30 czerwca tą samą drogą, być może nocleg koło Wiednia lub gdzieś w połowie drogi. No i taka opcja mi wyszła, prosze o ewentualne skorygowanie , bo stres :
Czechy - winieta 1 miesięczna za 18 euro
Austria - 2 winiety 10 dniowe po 9 euro
Słowenia - 1 wienieta 30 dniowa za 30 euro ( czy te 130 cm na przedniej osi to tak na serio ?)
Chorwacja chyba już lokalnymi drogami z uwagi że niedaleko od granicy
Wszystkie winiety mogę przykleić już w Polsce czy dopiero przed wjazdem do poszczególnych krajów ?
Farstone napisał(a):Ja tez musiałem dzwonić do PayPal, identyczna sytuacja, winiety wysłali ale nie wiem dlaczego maja problem z płatnościami PayPal a za kilka dni znowu będę chciał tak płacić ehh.... Ich system nie domaga w tej kwestii.
boboo napisał(a):* o turystach ani słowa.
Wszystkie osobowe (włączając SUV'y, Pickupy, itd.) do 3,5 tony i do 1,3 metra wysokości mierzonej wzdłuż środka przedniej osi.
Uwaga: również wszystkie kampery do 3,5 tony. Także te, które przekraczają owe 1,3 metra należą do kategorii 2A.
Na stronie DARS jest lista z autkami. Warto popatrzeć bo można się... przejechać.
Gdzieś czytałem, że są jakieś modele (busiki), które nie mają 1,3 m w rzeczonym miejscu, ale zostały zakwalifikowane jako 2B.
benq napisał(a):Farstone napisał(a):Ja tez musiałem dzwonić do PayPal, identyczna sytuacja, winiety wysłali ale nie wiem dlaczego maja problem z płatnościami PayPal a za kilka dni znowu będę chciał tak płacić ehh.... Ich system nie domaga w tej kwestii.
Dzisiaj Pani z infolinii PayPal wytłumaczyła mi w czym jest problem. Przelałem na PayPal złotówki po przeliczniku z dnia zakupu winiet, a Tooltickets autoryzował płatność dnia następnego i wtedy był już inny kurs Euro, a u mnie na koncie nie było już PLN dlatego nie mogą pobrać pieniędzy, bo kwota się nie zgadza. Gdybym miał jeszcze na koncie 1,2 PLN to autoryzacja by się udała. Trzeba po przelaniu na PayPal przewalutować PLN na Euro i wtedy nie będzie problemu. Opcje wtedy są dwie, albo prosić Tooltickets o anulowanie zamówienia, albo przelać kilka PLN na PayPal i napisać maila do Tooltickets o ponowną autoryzację płatności. Ja wybrałem opcję nr 2 i po kilku godzinach dostałem potwierdzenie otrzymania wpłaty, a na PayPal status płatności zmienił się na Zakup.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi