Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winiety online w cenie... winiet :) -Portal tolltickets.com

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zag
Croentuzjasta
Re: Winiety online w cenie... winiet :) -Portal tolltickets.

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 15.05.2018 10:45

" Dear Customer,

The highway sticker you have purchased on http://www.hungary-vignette.eu has been validated successfully. Purchase data:

http://www.hungary-vignette.eu
E-matrica ellenőrző szelvény / E-vignette
A vásárlás adatai / Purchase details:
License plate Start of validity End of validity E-vignette ID
Rendszám Érvényesség kezdete Érvényesség vége Matrica sorszám
xxxxxxx (PL) 2017.07.28. 00:00:00 2017.08.06. 23:59:59 10 days authorization for cars
211707xxxxxxxxxxxxxxx
Bruttó ár / Total payments: 11,91 EUR
Bruttó alapár / Vignette price: 11,23 EUR
Bruttó tranzakciós díj / Service charge: 0,68 EUR
Tranzakció azonosító/ Transaction ID: 52962xxxxxxxxxxx

Please keep this control slip for one year following expiration
Kérjük őrizze meg ezt az okmányt a lejárta után legalább 1 évet

In addition to purchasing a highway sticker, we ARE MAKING PARKING MORE CONVENIENT TOO!
If you often park in public areas, please try our parking system as well.
You can use your mobile phone for payment in several different ways – via SMS, phone call or a mobile application.
Avaliable at WEB, ANDROID, IPHONE and Windows Phone-on! – Click on the appropriate option.

With kind regards, the hungary-vignette.eu team
http://www.hungary-vignette.eu"

Kopia winiety
Ostatnio edytowano 15.05.2018 13:41 przez zag, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.05.2018 11:14

Czyli na oficjalnej stronie odnośnie e-winiet jest błąd. :idea:
http://www.nemzetiutdij.hu/
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 15.05.2018 17:28

Chyba tak, chociaż jak tą e-winietę będzie się miało w poczcie w telefonie, to i pięć lat może sobie leżeć.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 15.05.2018 18:13

Janusz Bajcer napisał(a):Czyli na oficjalnej stronie odnośnie e-winiet jest błąd. :idea:
http://www.nemzetiutdij.hu/

Lepiej kupować z innej strony, np. [url]autopalyamatrica.hu[/url], bez posiadania konta użytkownika, na oficjalnej stronie trzeba rejestrować konto.
t_i_t_o
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) t_i_t_o » 15.05.2018 18:14

Tak sobie teraz sprawdziłem, że portal hungary-vignette.eu stosuje trochę złodziejski kurs Euro/HUF.
Miesięczna winieta D2 kosztuje 9560 HUF, a portal stosuje przelicznik 1EUR=265 HUF, czyli winieta kosztuje 36,08 EUR + opłata transakcyjna.
Tymczasem aktualny (w tej chwili) kurs Revoluta wynosi 1 EUR = 316,48 HUF, co daje nam za winietę 30,18 EUR. Różnica wynosi 6 EUR, czyli nie tak mało...
Teraz pytanie do znawców - czy płacąc za winietę kartą Revolut konto zostanie obciążone w HUF, czy w EUR po ich przeliczniku?

edit: zdaje się, że węgerskojęzyczna wersja tego portalu obciąży konto bezpośrednio w HUF. Proszę o skorygowanie, jeśli się mylę.
simones
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simones » 15.05.2018 21:03

Hej wszystkim,
Zakupiłem winietę na Węgry przez aplikację w telefonie ,,TPARK".(rumuńska).
Nie wiem czy dobrze zrobiłem.
Czy ktoś z Was zakupił tak winietę -wygląda trochę inaczej niż na węgierskiej stronie i czy nie będę miał problemów.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.05.2018 21:10

simones napisał(a):Hej wszystkim,
Zakupiłem winietę na Węgry przez aplikację w telefonie ,,TPARK".(rumuńska).
Nie wiem czy dobrze zrobiłem.
Czy ktoś z Was zakupił tak winietę -wygląda trochę inaczej niż na węgierskiej stronie i czy nie będę miał problemów.
Pozdrawiam

Skoro inaczej wygląda, to może kupiłeś rumuńską :smo:
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 16.05.2018 10:32

"Teraz pytanie do znawców - czy płacąc za winietę kartą Revolut konto zostanie obciążone w HUF, czy w EUR po ich przeliczniku?"
Jak zapoznasz się z kopią e-winiety która zamieściłem cztery wiersze wyżej (nad Twoim wpisem), to zauważysz, że zostałem obciążony EUR, czyli sprzedający w tym przypadku sam przeliczył wartość HUF do EUR.
jankeswilga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankeswilga » 16.05.2018 11:09

Winietki na CZ i A na tolltickets.com zamówione 8 maja, dziś (16 maja) listonosz dostarczył,
super sprawa
majkelfm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkelfm » 16.05.2018 11:53

U mnie podobnie. Zamówione 09.05., wysłane 11.05, właśnie listonosz przyniósł do domu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2018 12:31

Winietkę na CZ po doświadczeniach z majówki (brak na stacji przed Ostrawą i na kilku stacjach w samej Ostrawie) kupiłem na tolltickets. Przelicznik w miarę uczciwy + 2.50 EUR za wysyłkę.
Węgierskie moim zdaniem najlepiej kupić na stronie oficjalnej, czyli http://www.nemzetiutdij.hu/. Cena w HUF, obciążenie Revoluta też powinno być w HUF. Zarejestrowanie się daje dostęp do historii i slipów oraz wygodniejsze zamawianie następnej winietki, bo nie trzeba wklepywać danych :)
Wynalazki w rodzaju podanych wyżej stron stosują 'ciekawe' przeliczniki EUR/HUF, które dają mniej więcej 20% narzutu w stosunku do ceny oryginalnej.
Na potwierdzeniu 'control slip' mam pouczenie po angielsku o konieczności przechowywania przez dwa lata, tak samo jest na stronie oficjalnej i w broszurach EN i HU, więc to chyba wersja obowiązująca.
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 16.05.2018 13:03

Pytanie: podczas tworzenia konta "Polska" (chyba jako jedyny kraj) występuje w nazewnictwie węgierskim, czyli jako "Lengyelország"?
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 16.05.2018 13:17

pascalek napisał(a):Winietkę na CZ po doświadczeniach z majówki (brak na stacji przed Ostrawą i na kilku stacjach w samej Ostrawie) kupiłem na tolltickets. Przelicznik w miarę uczciwy + 2.50 EUR za wysyłkę.
Węgierskie moim zdaniem najlepiej kupić na stronie oficjalnej, czyli http://www.nemzetiutdij.hu/. Cena w HUF, obciążenie Revoluta też powinno być w HUF. Zarejestrowanie się daje dostęp do historii i slipów oraz wygodniejsze zamawianie następnej winietki, bo nie trzeba wklepywać danych :)
Wynalazki w rodzaju podanych wyżej stron stosują 'ciekawe' przeliczniki EUR/HUF, które dają mniej więcej 20% narzutu w stosunku do ceny oryginalnej.
Na potwierdzeniu 'control slip' mam pouczenie po angielsku o konieczności przechowywania przez dwa lata, tak samo jest na stronie oficjalnej i w broszurach EN i HU, więc to chyba wersja obowiązująca.

Tylko po co sobie utrudniać życie tworzeniem konta?

Szybko i prosto kupuje się z autopalyamatrica.hu albo https://e-autopalyamatrica.hu/en albo virpay.hu, potwierdzenie zakupu przychodzi błyskawicznie. Ceny też w HUF.

Po co komuś historia jeśli jedzie raz czy dwa w roku ?

Potwierdzenie trzeba zachować przez rok od zakupu.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.05.2018 13:26

Tak z ciekawości przeczytałem sobie ulotkę dotyczącą winiet węgierskich.
http://www.nemzetiutdij.hu/files/docume ... RMATOR.pdf

I znalazłem coś takiego:

NIEUPRAWNIONE WYKORZYSTANIE Z DROGI PŁATNEJ
Jeżeli w momencie kontroli pojazdu nie posiada on ważnej e-winiety i nie zostanie ona zakupiona w okresie 60 minut następującym po kontroli lub po przerwie w działaniu systemu centralnego, to właściciel lub użytkownik pojazdu ma obowiązek zapłacenia opłaty dodatkowej odpowiedniej dla kategorii pojazdu.

Czyli jak rozumiem wystarczy kupić winietę w 60 minut po kontroli i nie płacimy żadnej kary wtedy? 8O
Nie wiem czy dobrze to na polski przetłumaczyli.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.05.2018 13:31

malinero napisał(a):Potwierdzenie trzeba zachować przez rok od zakupu.

No to mamy dwie różne informacje. :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Winiety online w cenie... winiet :) -Portal tolltickets.com - strona 8...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone