Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

winiety-formy opłaty , porady ogólne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 16.06.2006 10:12

Witam wszystkich cromaniaków Przeglądam forum i widze ze cały czas powraca temat opłat za autostrady. W zwiazku z tym proponuje aby wpisywac tutaj wszelkie rady i wskazówki dotyczące opłat za autostrady jak równiez i odcinków jakich te opłaty dotyczą, oraz krajów w jakich wystepują opłaty za autostrady ( czy są to winietki cz y tez może płaci sie tylko za przejechany odcinek0 Prosze wpisywać także miejsca gdzie najlepiej można zaopatrzyć sie w winietki oraz sposoby zapłaty tzn. czy płacic miejscową walutą czy może E lub kartą Myśle ze stworzenie takiego kompendium wiedzy na temat opłat za autostrady załatwi powyższy temat raz na zawsze Z góry dziekuję Pozdrawiam i proszę o wpisy Tomiusz
antic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) antic » 16.06.2006 12:07

Witam Wszystkich !!!

To ja zacznę...

Jeśli jedziecie przez przejście POL-CZE w Chałupkach ok 1km po prawej stronie jest stacja benz. na której bez problemu kupi się winietkę - koszt 200CZK na 15 dni za auto osobowe
Potem zaraz za granicą CZE-AUS w Mikulovie stacja benz. też po prawej stronie koszt winietki na 10 dni - 7,6 Euro

Pamiętajcie aby przekłuć dzień i miesiąc startu bo czasem niecałkiem podziurkują i mogą być niepotrzebne problemy jeśli pojawi się nadgorliwy Pan Władza :twisted:
pilny
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilny » 16.06.2006 12:38

Oki ale czy mozna palcic w EURO za winiety w Czechach i Slowacja a potem w Slowenii i w Cro a moze karta?
Jak to wyglada w praktyce?
Pozdrawiam
antic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) antic » 16.06.2006 12:47

pilny napisał(a):Oki ale czy mozna palcic w EURO za winiety w Czechach i Slowacja a potem w Slowenii i w Cro a moze karta?
Jak to wyglada w praktyce?
Pozdrawiam

na każdej stacji zaplacisz kartą
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 16.06.2006 13:31

sugeruję nabycie SŁOWACKIEJ winiety w kraju.
-dwa razy zdarzyło mi się, że skubańce nie mieli na stacjach innej niż roczna...
skolimiak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skolimiak » 16.06.2006 15:54

na granicy Pol-Sło w Chyżnem winietkę kupisz na samym przejściu. możesz zapłacić w złotówkach, jak i w koronach. 300 koron za miesiąc, lub 150 koron za tydzień.

lepiej mieć winietkę , bo wczoraj jak wjechaliśmy z Węgier do Słowacji zatrzymali nas panowie policjanci zaraz po przekroczeniu granicy, jak wyjeżdzaliśmy ze stacji benzynowej i od razu zapytali o winietkę.
piotr_174
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr_174 » 17.06.2006 14:17

a jak jest z opłatami za autostrdy na Węgrzech.Tam są chyba winietki. Gdzie je kupować kupować, jakie koszty? Trasa Miszkolc - Budapeszt - Zagrzeb - Pag.
Piotr
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 17.06.2006 16:10

piotr_174 napisał(a):a jak jest z opłatami za autostrdy na Węgrzech.Tam są chyba winietki. Gdzie je kupować kupować, jakie koszty? Trasa Miszkolc - Budapeszt - Zagrzeb - Pag.
Piotr

Winiety węgierskie można kupić na pierwszej z prawej strony stacji benzynowej, jakieś kilkanaście km od granicy ze SK. Ceny itp. znajdziesz na http://www.autopalya.hu/Engine.aspx.
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 17.06.2006 19:28

fajnie że wpisujecie swoje rady i sugestie jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Tomiusz
rycerzyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rycerzyk » 18.06.2006 11:29

drodzy cromaniacy, proszę o radę, wyjeżdzam do cro 26.06 wieczorkiem, więc gdzie mam kupic winietki?trasa- łódz , cieszyn. bratysłąwa wieden, cro.czy jest możliwość kupienia winietek na czechy , słowacje i austrie na przejsciu w cieszynie?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 18.06.2006 11:38

Jeżeli jedziesz Cieszyn -Czadca to ci Czeska winietka nie jest potrzebna.
Słowacką kupisz na stacji benzynowej, całodobowej ok 10 km po przekroczeniu granicy. Austiacką na przejsciu granicznym do Austri albo na stacji benzynowej gdzieś za przejsciem
Tylko czemu jedziesz tak skomplikowaną trasą? Nie lepiej z Cieszyna od razu na Wiedeń????
rycerzyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rycerzyk » 18.06.2006 16:45

Kir, dzieki za odpowiedz.jadę tak jak napisałes Cieszyn-Cadca więc już wiem ze nie musze kupować winietki czeskiej.a co do drogi,to taką wyznaczył mi "viamichelin".rozumiem ze proponowałbys mi droge bezpośrednio przez czechy?pzdr
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 18.06.2006 19:49

Jak użyjesz przycisku Szukaj na niebieskiej belce albo naprawdę przejrzysz ten dział to takich postów o trasie, ze szczegółami znajdziesz mnóstwo. Ja w ubiegłym roku jechałem Cieszyn-Czadca- Bratysława - Węgry. Ten odcinek Cieszyn Czadca jest lepszy niż przez Wisłę - Czadca ale odczucia mam mieszane.
Jak jedziesz przez Austrię to po co ci dodatkowa granica
Czytaj co juz jest napisane
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 18.06.2006 20:57

rycerzyk napisał(a):drodzy cromaniacy, proszę o radę, wyjeżdzam do cro 26.06 wieczorkiem, więc gdzie mam kupic winietki?trasa- łódz , cieszyn. bratysłąwa wieden, cro.czy jest możliwość kupienia winietek na czechy , słowacje i austrie na przejsciu w cieszynie?

Kupisz zaraz za przejściem w małej drewnianej budce bez problemu.
marmatmm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 18.06.2006 21:00

Rok temu też jechałem Cieszyn_Czadca-Bratysława i Węgry było nieżle więc teraz też tak jadę po co pakować się jeszcze w Austrie .
Droga przez Węgry nr 86 200km omijam autostradę i winietki Węgierskie.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone