Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

winiety-formy opłaty , porady ogólne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 19.06.2006 13:13

Ludzie, może Wy mi pomożecie bo już się gubię.
To od granicy w Cieszynie jak mam jechać do Wiednia ? Przez Bratysławę jak podpowiada viaMichelin czy inaczej. I kiedy płacę za winietkę czeską a kiedy nie ?
Jak byście mi jeszcze podpowiedzieli gdzie na trasie z Cieszyna na Istrię (zachodnie wybrzeże) (przez Słowację, Austrię, Słowienię) płacę za przejazd jakąś lepszą drogą - autostradą to będę wdzięczna. Wszędzie są kawałki informacji ale trudno mi to zebrać do kupy a pierwszy raz jadę do Chorwacji i to z dziećmi i trochę panikuję !
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 19.06.2006 14:04

Z Cieszyna przez Bratysławę:
Odcinek przez Czechy bez winietki, na Słowacji w Powazskiej Bystricy (jakieś 70 km od granicy z Czechami) zaczyna się autostrada aż do granicy z Austrią (płatna - winietki 150 SKK za tydzień lub 300 SKK). Austriacki odcinek autostrady zaczyna się przed się Wiedniem (jakieś 30 km od granicy słowackiej) i prowadzi aż do przejścia ze Słowenią w Sentitj. Opłata 7,60 EUR w formie winietki. W obu przypadkach winietki do nabycia na stacjach benzynowych lub przejściach granicznych, ale tam nie zawsze przez całą dobę. W Słowenii płaci się za przejazd konkretnego odcinka. Łącznie za autostradę Sentitj-Koper wychodzi około 10 EUR (płatne w SIT, EUR lub wypukłą kartą. W Chorwacji na Istrii nie ma praktycznie autostrad, płatny jest tunel Ucka, ale tamtędy ni będziesz jechała.
Z Cieszyna przez Brno:
Autostrady i drogi szybkiego ruchu w Czechach płatne - płatny odcinek zaczyna się jakieś 30 km przed Ołomuńcem i ciągnie prawie do granicy z Austrią. Płatne w formie winietek 200 CZK na 15 dni i 300 CZK na 30 dni. W Austrii płatny odcinek zaczyna się tuż za Wiedniem w kierunku na Graz.
Dalej jak wyżej.[/u]
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 19.06.2006 14:09

Chylę czoła ! :papa:
To jeszcze mi doradź dobry człowieku, którą trasę polecasz ?
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 19.06.2006 18:47

Przez Bratysławę - omija się korki we Wiedniu.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 20.06.2006 01:56

Witam! Może ja też coś dodam w tym wątku...
Od ładnych kilku lat jeżdzimy do Cro prze Cieszyn ,Ołomuniec, Brno,Mikulov,Wiedeń,Graz,Sientilj,Maribor,Zagrzeb,Karlowac i kiedyś przez Plitwice na południe.Od zeszłego roku mamy przepiękna autoceste w Chorwacji i nią jechałem i mam zamiar jechać.Z winietkami nigdy i nigdzie nie miałem żadnych problemów. Kupuję je na stacjach benzynowych pierwszych po przekroczeniu granicy danego państwa,nigdy nie odkładam kupna na później (bo jeszcze jest czas) i zawsze się sprawdza.
W Czechach winieta kosztuje 200 koron za 15 dni, 300 koron dwumiesięczna
Austria żąda 7.60 Eur za 10 dni
Słowenia opłaty na bramkach za dany odcinek, Chorwacja podobnie.
Szczegółowe dane dotyczące opłat znajdziecie TUTAJ
POZDRAV :papa: :sm:
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 20.06.2006 02:01

Przez Bratysławę - omija się korki we Wiedniu.

Korków w Wiedniu też nie zaznałem, może dlatego że śmigam w nocy.
Chociaż raz znalazłem się o 7-mej rano i trochę tych autek było na autobanie
ale wszystko jechało,pomału ale jechało.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 20.06.2006 02:04

To jeszcze mi doradź dobry człowieku, którą trasę polecasz ?

Ja polecam trasę , którą wyżej wymieniłem i na Istrię też nią zajedziesz.
W chorwacji od Zagrzebia trzymaj na autostradzie kierunek Rijeka i ne ma problema.
Pozdrav.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 20.06.2006 07:03

A dlaczego jadąc przez Bratysławę nie płaci się za winietkę w Czechach - bo tylko kawałek ?
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 20.06.2006 07:11

Bo nie jest to droga płatna (szybkiego ruchu, autostrada).
Slavomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavomir » 20.06.2006 07:20

Płaci się za autostrady i drogi szybkiego ruchu.
A odcinek przez Czechy (trzydzieści parę km) nie mieści się w tych
kategoriach. Podobno jest to nawet dość kiepska droga.
Pozdrawiam.
Sławek.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 20.06.2006 07:37

Już rozumiem, dzięki !
Aha, w 5 numerze "Podróży" jest artykuł o Chorwacji i tam jest napisane, że trzeba mieć zieloną kartę ?
To chyba nieaktualne ?
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 20.06.2006 07:48

Witam
Nie piszę którędy jade, bo znowu napiszecie, że droga przez Budapeszt jest beee.
Chciałem się tylko zapytać czy na granicy w Chyżnem kupię winietki?
Na granicy czy na stacji?
Czy na bramkach w Cro płaci się również w Eu, kunach i kartą? Czy trzeba wymienić forse wcześniej (w Polsce, czy jakiś bankomat zaraz za granicą?)
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 20.06.2006 07:54

koonrad napisał(a):Witam
Nie piszę którędy jade, bo znowu napiszecie, że droga przez Budapeszt jest beee.
Chciałem się tylko zapytać czy na granicy w Chyżnem kupię winietki?
Na granicy czy na stacji?
Czy na bramkach w Cro płaci się również w Eu, kunach i kartą? Czy trzeba wymienić forse wcześniej (w Polsce, czy jakiś bankomat zaraz za granicą?)

W Cro można zapłacić euro,kuny i kartą, ale najlepiej płacić kartą-najlepszy przelicznik.
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 20.06.2006 08:36

czyli na bramkach płace kartą - przyjmują bez problemu takie niskie stawki 8O
Mamy karte maestro (BPHu) - nie będzie z nią problemu?
Czy może lepiej wymienić troche kun wcześniej, żeby nie jechać tak na "czysto".
Slavomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavomir » 20.06.2006 09:00

Zielona karta już nieaktualna, chyba że chcesz wybrać się do BiH.
Sławek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

winiety-formy opłaty , porady ogólne - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone