Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

winietki węgierskie?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiktor004
Autostopowicz
winietki węgierskie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiktor004 » 06.07.2010 16:52

witam jadę 1 raz na chorwację samochodem wybrałem trasę przez słowację i węgry, czy może mi ktoś naoisać gdzie najlepiej kupić winiety na węgierskie autostrady i jaką walutę lepiej zabrać euro czy kuny?
dzięki za info
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 06.07.2010 16:55

wiktor004 napisał(a):witam jadę 1 raz na chorwację samochodem wybrałem trasę przez słowację i węgry, czy może mi ktoś naoisać gdzie najlepiej kupić winiety na węgierskie autostrady i jaką walutę lepiej zabrać euro czy kuny?
dzięki za info

Pierwsza mieścina za granicą słowacko-węgierską, stacja benzynowa po prawej stronie. Jeśli chodzi o kasę to wszystko zależy, czy bierzesz 1000 euro czy 100000. :D
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 06.07.2010 16:57

Za winiete na Wegrzech zapłać kartą chyba, że chcesz przywieźć do domu nikomu nie potrzebne drobniaki w forintach
wiktor004
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiktor004 » 06.07.2010 17:00

dzięki za info powiedz mi jeszcze czy bez problemu dogadam się z węgrami żeby kupić winiętkę, i czy kupię dwie 4dniowy odrazu?
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 06.07.2010 17:03

wiktor004 napisał(a):dzięki za info powiedz mi jeszcze czy bez problemu dogadam się z węgrami żeby kupić winiętkę, i czy kupię dwie 4dniowy odrazu?

Z wegrami za cholere sie nie dogadasz. Powiedz im autobahn, cestina, winieta - zrozumieja Kup 2x 4-dniowa winiete. Raz jak bedziesz jechal do, drugi raz z powrotem. Na stacji benzynowej pierwszej za granica pokazujesz dowód rejestracyjny przy płaceniu i kupujesz winiete na nr rej. sam.
Ostatnio edytowano 06.07.2010 17:04 przez zonatyfacet1, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2010 17:04

wiktor004 napisał(a):czy bez problemu dogadam się z węgrami żeby kupić winiętkę

Nie musisz sie dogadywać - dajesz dowód rejestracyjny i palcami pokazujesz na ile dni :lol:
wiktor004 napisał(a):i czy kupię dwie 4dniowy odrazu?

kupisz

a jak nie chcesz kupować na miejscu to możesz to zrobić za pomocą strony www i winiete dostaniesz na mejla - wydrukowujesz i po problemie.
https://www.virpay.hu/en/autopalya-matr ... n=ODk1Mzg=
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 06.07.2010 17:16

wiktor004 napisał(a):czy bez problemu dogadam się z węgrami żeby kupić winiętkę,
Jak znasz Węgierski to dogadasz się bez problemu a jak nie to jakoś się dogadasz :evil:
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 07.07.2010 07:28

ja płaciłem za winietkę w jakims motelu restauracji , juz po wjeździe, na autostradzie było oznaczenie znakami na 15 km przed ze bedzie miejsce z winietkami , ciezko przegapic , a na miejscu była pani z szczątkowa znajomoscią angielskiego co wystarczyło do przeprowadzenia transakcji

generalnie wegrzy bardzo mili , apolaków podobno lubią szczególnie tak że pomogą na pewno
odniosłem wrażenie że zdecydowanie więcej węgrów zna podstawy niemieckiego , z angielskim nie jest tak dobrze
Loza_drinker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 07.07.2010 14:39

wiktor004 napisał(a):witam jadę 1 raz na chorwację samochodem wybrałem trasę przez słowację i węgry, czy może mi ktoś naoisać gdzie najlepiej kupić winiety na węgierskie autostrady i jaką walutę lepiej zabrać euro czy kuny?
dzięki za info

Na Węgrzech przed miejscowością Forro na stacji benzynowej po prawej stronie drogi można kupić winiety. Płacić można i kunami i euro. W czerwcu tego roku płaciłem za winietkę 4 dniową 8 euro. Od razu kupiłem też powrotną.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 07.07.2010 18:13

dzięki za info

Kup on-line na http://www.pzmtravel.com.pl/
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 07.07.2010 18:23

jasio napisał(a):
wiktor004 napisał(a):czy bez problemu dogadam się z węgrami żeby kupić winiętkę,
Jak znasz Węgierski to dogadasz się bez problemu a jak nie to jakoś się dogadasz :evil:

Matrica ,4 palce , napos ( czyt. naposz) :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2010 18:35

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 09:17 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 07.07.2010 18:53

Kupilismy na stacji benzynowej, pokazaliśmy dowód rej samochodu wydukaliśmy "matrica" i pokazaliśmy 4 paluszki i tak samo w drodze powrotnej :lol:
Placilismy forintami, za reszte pieniazków kupilismy lizaka i ciasteczka na stacji :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2010 19:05

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 09:17 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
peetus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) peetus » 07.07.2010 19:49

winiety na Węgry 4 dniowe kosztują 6 euro.
Jest problem z płatnością kartą. Przyjmują euro ewentualnie forinty.
Ja jestem właśnie w Chorwacji i winietę kupowałem na 4 dni.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone