Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winietki- pytanie...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasiula.m
Croentuzjasta
Winietki- pytanie...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 13.08.2005 06:40

zorientowalam sie juz gdzie, za ile itp. powiedzcie mi tylko czy dlugo mam te rachunki za winietki trzymac, czy nic sie nie stanie jak sie zgubi czy raczej strzec jak oka w glowie? moze jakies inne rady w tej kwestii?
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 13.08.2005 07:47

aż się skończą bo inaczej możesz sobie wsadzić..... no wiesz gdzie a miejscowa policja lepiej to nakreśli odpowiednią ilością euro
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 13.08.2005 13:04

Chodzi o rachunki czy ten odcinek kontrolny z numerem?
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 13.08.2005 13:10

ten kawałek co odrywasz od tego co naklejasz na szybe....hehehe proste wytłumaczenie to coś od tego czegoś.. pozdrawiam
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 13.08.2005 13:15

Ten kawalek trzeba miec na wypadek, gdyby cos sie stalo z szyba, wtedy ma sie dowod na oplacenie przejazdu.
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 13.08.2005 13:21

nie mam pojęcia ale mówili aby go nie zgubić bo problemy... no to lepiej wsadzić w kieszeń
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 13.08.2005 13:41

swiniakk napisał(a):nie mam pojęcia ale mówili aby go nie zgubić bo problemy... no to lepiej wsadzić w kieszeń

Byc moze to tez kontroluja, tego nie wiem, bo nie mialam przyjemnosci z policja ;) Ale faktycznie lepiej nie zgubic. Na wszelki wypadek.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 13.08.2005 17:47

Nie wiem czy dobrze obejżeliście te kawałki co trzeba schować ???
Trzeba na nich wpisać swój nr rejestracyjny i wtedy jest to dowód że vinete kupiliście sami, a nie za pół ceny od kogoś kto opuszcza dany kraj .
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 13.08.2005 18:01

Jurek napisał(a):Nie wiem czy dobrze obejżeliście te kawałki co trzeba schować ???
Trzeba na nich wpisać swój nr rejestracyjny i wtedy jest to dowód że vinete kupiliście sami, a nie za pół ceny od kogoś kto opuszcza dany kraj .

może tak ale zawsze masz wybite na ile dni ważna jest winieta a i od szyby nie tak łatwo oderwać w całości....
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 13.08.2005 18:21

Nie wiem czy wiesz, obcokrajowcy mają takie specjalne plastikowe portfeliki na vinety na przyssawkę do szyby. Wtedy nie muszą naklejać ich do szyb. I wtedy ta końcówka ma swoją większą rację bytu.

Pozdrawiam
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 13.08.2005 19:16

może i tak ale mi mówili aby nakleić na szybe bo inaczej problemy
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 13.08.2005 20:48

zrozumialam tak- kupic, nakleic( od wewnetrzen czy zewnetrznej strony, poczynajac od prawej gornej strony , tak?:),
na paragonie wpisac swoj numer i co tam potrzeba, schowac i pilnowac
Dzieki
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 13.08.2005 21:31

zrozumialam tak- kupic, nakleic( od wewnetrzen czy zewnetrznej strony, poczynajac od prawej gornej strony , tak?:),
na paragonie wpisac swoj numer i co tam potrzeba, schowac i pilnowac
Dzieki
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 16.08.2005 13:34

Pamietam, ze jak 3 latat temu jechalismy na Wegry to faktycznie bylo takie cos gdzie kazali numer rejestracyjny wpisac - ale na tej co kupilismy w tym roku nie bylo tego. Moze na slowackich nie ma? :roll:
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 16.08.2005 13:41

Ivcia napisał(a):Pamietam, ze jak 3 latat temu jechalismy na Wegry to faktycznie bylo takie cos gdzie kazali numer rejestracyjny wpisac - ale na tej co kupilismy w tym roku nie bylo tego. Moze na slowackich nie ma? :roll:

Na słowackich nie ma - faktycznie, ale trzeba przechowywać oderwany odcinek z kodem kreskowym (dla porównania z tym naklejonym na szybie od zewnętrznej strony). Na węgierskich - też nie ma, ale przy kupnie trzeba podać nr rejestracyjny pojazdu i kraj pochodzenia, sprzedający wklepuje numer winietki do systemu (?!), wydaje paragon i potwierdzenie zarejestrowania winietki w systemie, które trzeba przechowywać.
PZDR
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone