Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

winieta

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szuiram
Plażowicz
winieta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szuiram » 30.08.2006 20:37

CZy na odcinku autostradopodobnej drogi za Brnem w kierunku na Mikulow obowiazuja winiety
bartilop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartilop » 30.08.2006 21:26

Bylo juz o tym - radze poszukac, sam podejmowalem ten temat - JEST!
kulas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulas » 31.08.2006 08:22

Witam !

Na stronach PZM mozna poczytac o kosztach winietek w poszczegolych krajach i na jakich drogach obowiazuja. Jak dla mnie zaplacenie 30 zl i pozbycie sie problemu jest znacznie wygodniejsze niz jechanie z reka na sercu i z obawa, ze sie gdzies zaczepi o platny odcinek albo spotka nadgorliwego policjanta. W zasadzie w wiekszosci krajow (tylko z wyjatkiem Wegier) platne sa autostrady wraz ze spora czescia drog ekspresowych.

Pzdr
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 31.08.2006 22:54

Proste pytanie - prosta odpowiedź - ten odcinek jest BEZPŁATNY (bez poplatku).
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 31.08.2006 22:56

Zamierzasz przekraczać granicę w Boboszowie? Bo jak tak to z Boboszowa jest fajna droga na Olomouc, a stamtąd autostrada do Brna. Wychodzi dużo szybciej niż przez Svitawy, ale trzeba mieć winietkę...
bartilop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartilop » 01.09.2006 11:15

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=127 ... c&start=15
... zapraszam do lektury.
Ja jade za tydzien, w dalszym ciagu nie wiem czy jest platne czy nie.
Mimo wszytko kupie winiete, ale chocby nie wiem co sprawdze to miejsce i nawet zrobie zdjecie, zeby juz nie bylo watpliwosci, czy jest platne czy nie!!!
szuiram
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szuiram » 01.09.2006 19:57

dzięki Puszcza 41 za info mam nadzieje że to na 100% bo w przewodniku pascala jest napisane że ten odcinejk jest płatny :( czyli drogi przez Svitavy nie polecasz w pierwszej wersjie też chcaiłem pomknąć pzrez OLomouc ale potem skusiłem sie na Sviatavy bo bez winiety a w sumie to w tych czechach nie ma za wiele tych autostrad a płacić trzeba z góry za 15 dni ale temat jeszcze przemyśle
szuiram
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szuiram » 01.09.2006 20:03

z tego co pisze i prezentyje w odnośniku Bartilop wyniką że jest płatne wqiec szczerze mówić to juz głupieje chyba kupie te pieprzoną winiete co by mnie Pepiki nie goniły :)
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 01.09.2006 20:35

Witam
W ubiegłym roku, kiedy jechałem tą trasą odcinek autostrady za Brnem w kierunku Mikulova był płatny.
W tym roku zauważyłem, że na granicy czesko-słowackiej nie bardzo przyglądano się paszportom, które okazałem. Większym zainteresowaniem cieszyły się naklejki na szybie samochodu określające termin ważność winiety.

Rafał
bartilop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartilop » 18.09.2006 15:01

No to juz - wrocilem :(
Sprawdzilem - odcinek jest platny!!! Zdjecia nie udalo mi sie zrobic byla noc, ale napewno jest to odcinek platny.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi