Zaraz sprawdzę.mirekm3 napisał(a):Dzięki za odpowiedź,tzn.że bliżej Trogiru nie kupię winiety?
Jest kapitanat w Trogirze.
sisu napisał(a):Witam Wszystkich (pierwszy post i pierwsza podróż do Cro)
Chciałem zabrać ze sobą składaną gumowo-drewnianą łódkę wędkarską dł. 2,3m i do tego malutki "terkotnik" 2KM. Po lekturze tego i innych wątków doszedłem do wniosku że jednak na silniku pływać nie mogę - nie mam patentu motorowodnego, mam jedynie żeglarski
volare77 napisał(a):Prosta sprawa. Postaw sobie patyk, do tego żagiel z chusteczki
do nosa i masz jednostkę żaglową z silnikiem pomocniczym
i nic nie wymaga opłat . Achoj!
MorskiPas napisał(a):sisu napisał(a):Witam Wszystkich (pierwszy post i pierwsza podróż do Cro)
Chciałem zabrać ze sobą składaną gumowo-drewnianą łódkę wędkarską dł. 2,3m i do tego malutki "terkotnik" 2KM. Po lekturze tego i innych wątków doszedłem do wniosku że jednak na silniku pływać nie mogę - nie mam patentu motorowodnego, mam jedynie żeglarski
Możesz pływać z patentem żeglarskim, żeglarza do 1 mili od brzegu, a sternika wszędzie.
Chorwaci nie mają osobnych patentów na żagle i na motory, a nasze żeglarskie i motorowodne wpakowali do jednego wora. Zobacz sobie w tabeli uznawanych przez nich uprawnień zagranicznych (strony 7-9), że kolumna "competence" jest prawie identyczna dla żeglarza i sternika motorowodnego. Tak samo jak sternik jachtowy = starszy sternik motorowodny itd.
Zatem pakuj łódkę razem z motorkiem i stopy wody...
pozdrav K
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...