Tom_Krasu napisał(a):. Dodam tylko że ponton i silnik kupiłem przez Allegro i nie mam żadnych dokumentów ani faktur.
Tom_Krasu napisał(a):Witam
wczoraj byłem na kursie sternika motorowodnego i mówię instruktorowi że mam ponton 3 metry z silnikiem 5 km i że chcę pływać tym w Chorwacji a on mi na to że nie potrzebuję patentu, winiety, ubezpieczeń, rejestracji pontonu. To ja już nic nie rozumiem na forum czytam że na wszystko co ma silnik musisz mieć patent. Dodam tylko że ponton i silnik kupiłem przez Allegro i nie mam żadnych dokumentów ani faktur.
waszka napisał(a):Tom_Krasu napisał(a):Witam
wczoraj byłem na kursie sternika motorowodnego i mówię instruktorowi że mam ponton 3 metry z silnikiem 5 km i że chcę pływać tym w Chorwacji a on mi na to że nie potrzebuję patentu, winiety, ubezpieczeń, rejestracji pontonu. To ja już nic nie rozumiem na forum czytam że na wszystko co ma silnik musisz mieć patent. Dodam tylko że ponton i silnik kupiłem przez Allegro i nie mam żadnych dokumentów ani faktur.
1.patent jest potrzebny na wszystko z silnikiem
2.ponton o długosci 2,99 m + silnik 5KM niepotrzebuje winiety
3.ponton 3,00 i wiecej obojetnie z jakim silnikiem wymaga winiety
4.ubezpieczenie nie potrzebujesz
5.dowód rejestracji pontonu potrzebny przy zakupie winiety.
pan instruktor twierdząc że 3,00 nie porzebuje winiety wprowadza ludzi na minę.
Mnie ta wiedza kosztowało 3000 kuna tj 1800 zł.
Co do zakupu wystarczy że spiszesz umowę kupna sprzedaży z nazwą pontonu i ewentualnie numerami. Z tym udasz się do Polskiego Związku Motorowodnego gdzie nadadzą numer rejestracyjny i wydadzą dowód z opisem pontonu i stosowanego silnika.
allumax napisał(a):witam,czy posiada ktos wiedze nt. uprawnien radiooperatora.
Marshall napisał(a):Gdzie w Polsce kupujecie flagę Chorwacji ??? na allegro są tylko płachty 110X80 cm...
Marshall napisał(a):Przy zakupie nie "naciągają" jednak na zakup polisy
Marshall napisał(a):Kategorię "C" mam wybitą na tabliczce znamionowej - mam jej zdjęcie zrobić i w kapitanacie pokazać
Marshall napisał(a):- "lista załogi dotyczy tylko łodzi i jachtów na których można mieszkać." - a w przypadku pontonu, motorówki jak to wygląda Na forum są skany papierów i widziałem, że wpisuje się osoby które mogą na danej jednostce pływać.
Marshall napisał(a):- Na moim pontonie będzie pływał również kumpel (ma patent SSM). Będzie on oczywiście na liście, ale ja jako właściciel wpisany będę za skippera. Czy mając przy sobie komplet papierów i patent może on prowadzić ponton Przecież nie będę za przyzwoitkę robił i pływał ciągle z nim i jego żoną - bez sensu. To samo z "bananem". ja będę holował wszystkich za sobą przez cały urlop a ja ani raz nie zostaną pociągnięty przez sternika który ma papiery - tez bez sensu
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...