Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

winieta-czy kupię w nocy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dawidski
Turysta
winieta-czy kupię w nocy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidski » 30.07.2009 11:24

Witam forumowiczów,
Wybieram się pierwszy raz do Chorwacji i już od dwóch tygodni śledzę to forum w poszukiwaniu jak najwięcej informacji, szczególnie dotyczących trasy. Muszę pryznać, że warto tu spędzić trochę czasu, można się naprawdę wiele dowiedzieć (i nie jest to wazelina :-)). Na początku zakładałem trasę przez Słowację, ale jednak pojadę przez: start Leszno - Wrocław - Boboszów - Olomuc (CZ) - Brno (CZ) - Wiedeń (A) - Graz (A) - Maribor (SLO) - Zagrzeb (CRO) - meta Trogir. Wyszło ok. 1255km (według viamichelin). W związku z tym, że chcę wyjechać w niedzielę po południu, to w Czechach będę wieczorem, a w Austrii jakoś w nocy. Czy nie będzie problemu kupna winiety w niedzielę wieczorem i w nocy?
Dzięki. Pozdrawiam.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 30.07.2009 11:34

W Mikulovie, z tego, co pamiętam, winietę kupisz 24 h na dobę na granicy. Ja jechałam przez Znojmo i pod wieczór mieliśmy niezły cyrk z zakupem winiety. Musiałam szukać jakiegoś miasteczka ze stacją benz. Najlepiej kupić sobie winietę od razu na powrót.
dawidski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidski » 30.07.2009 11:50

Dzięki.
To juz jedno wiem, jeszcze chciałbym wiedzieć, czy w Czechach dostanę.
Wprawdzie, zanim dojadę do autostrady (na Olomuc) to jest kawałek drogi, ale nie wiem jak z dostępnością miejsc, gdzie mogę kupić winietę.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2009 11:56

dawidski napisał(a):Dzięki.
To juz jedno wiem, jeszcze chciałbym wiedzieć, czy w Czechach dostanę.
Wprawdzie, zanim dojadę do autostrady (na Olomuc) to jest kawałek drogi, ale nie wiem jak z dostępnością miejsc, gdzie mogę kupić winietę.

W Czechach praktycznie na każdej stacji benzynowej są winiety. A i w nocy stacje mają pootwierane.
dawidski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidski » 30.07.2009 11:59

Dziękuję, pozdrawiam.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 30.07.2009 11:59

Witam rok temu startowałem w niedzielę o 19 z Gostynia - Czechy, Austria, Słowacja, Słowenia - z tym, że nie jechałem przez Boboszów a Krnov. W tym roku pojadę przez Boboszów.
Z winietami nie ma problemu - kupujesz na stacjach benzynowych z tym, że nie ma sensu szukać winiety jakoś wcześniej (jak chciałem kupić na Czechy zaraz z granicą to nie mieli - ale przed Ołomuńcem już nie było problemu)
Jadąc przez Boboszów to pewnie w Mohelnicach bez problemu się kupi. Z Brna jedź na Bratysławę i potem skręt na Breclav - w Austrii bez problemu kupisz a sporo jedziesz jeszcze przed Wiedniem po normalnych drogach.

Pozdrawiam.
dawidski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidski » 30.07.2009 12:07

Ale jadąc z Brna na Bratysławę to musze mieć jeszcze winietę na Słowację, tak?

Mała poprawka, najpierw napisałem a potem sprawdziłem. Przecież nie wjeżdżam do Słowacji.
Kiemol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiemol » 30.07.2009 22:09

Miniesz Boboszow i okolo 15km od granicy jest stacja benz-tam kupisz czeska winietke w dzien,ale w nocy przed miejscowoscia Sumperk na stacji SLOVNAFT(czy jakos tak?)i dalej tuz za przejsciem granicznym(50m) CZ/A jest sklepik po prawej i tam calodobowo mozna wykupic winietke austriacka i dalej przed granica A/SLO trzeba wyjechac z autostradki by landowka ominac autostrade slovenska kier Maribor a tym samym winiete(to droga nr9 wiodaca do granicy SLO/CHR i dalej na Zagreb-po stronie CHR na autostradach wystepuja punkty poboru oplat(bramki)gdzie kasuja za przejechany odcinek.
dawidski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidski » 31.07.2009 05:29

Dzięki.
Właśnie cały czas się zastanawiałem, czy omijając w SLO Maribor i drogi płatne, czy mimo wszystko gdzieś przed granicą nie wjadę na taką drogę. Czyli droga nr 9 (biegnie wzdłuż autostrady?) jest bezpłatna?
A w Czechach, to nie jadę przez Sumperk, tylko już wcześniej odbijam na Mohelnice, więc w tych rejonach będę musiał gdzieś kupić.
Pozdrawiam.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 31.07.2009 08:22

dawidski napisał(a):Dzięki.
Właśnie cały czas się zastanawiałem, czy omijając w SLO Maribor i drogi płatne, czy mimo wszystko gdzieś przed granicą nie wjadę na taką drogę. Czyli droga nr 9 (biegnie wzdłuż autostrady?) jest bezpłatna?
A w Czechach, to nie jadę przez Sumperk, tylko już wcześniej odbijam na Mohelnice, więc w tych rejonach będę musiał gdzieś kupić.
Pozdrawiam.

W Austrii jedziesz na Mureck, potem Lenart i Ptuj i tutaj do tego kawałka sprawa jest prosta.
W Ptuj masz kilka opcji - w navi ani na google nie ma nowej obwodnicy, możesz jechać starą drogą i wjechać na 9 Turniście albo pojechać nową obwodnicą tak jak na mapie:
http://withoutvignette.blogspot.com/

Zamknięty jest tylko ten kawałek 9 przy autostradzie ze względu na praca - ale nim nie jedziesz. Jest tu na forum osobny wątek, dość długi na ten temat.
Kiemol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiemol » 31.07.2009 08:25

Jadac do granicy A/SLO wyjezdzasz z autostrady A9(E59)(E57)tuz przed granica zjazdem nr [228]o nazwie SPIELFELD w prawo i po 500m dojedziesz do drogi nr67 prowadzacej wzdluz autostrady do samej granicy+mijasz granice i od tej chwili jedziesz dalej ta sama landowka na Maribor,ale po SLO stronie droga ma nr437.Po kilkunastu kilometrach dojedziesz do wielkiego ronda w Maribor a nad rondem biegnie ominieta platna autostrada slovenska-przecinasz rondo prosto i wjezdzasz na miejska 2pasmowke ktora po przejechaniu okolo 7-8km dojedziesz do drogi nr[1](E59) i w nia sie wbijasz wyjezdzajac z 2pasmowki.Tam znaki pokazuja juz ZAGREB (CHR)...RADA:i tu bedzie stacja benz na ktorej obowiazkowo trzeba zatankowac,bo dalej do granicy nie przypominam sobie by w nocy jakas inna stacja byla czynna?!Ta droga nr[1]po kilkunastu km przemienia sie z nr[1] w nr[9]i biegnie do samej granicy!W ten oto sposob omijamy slovenska winietke!;-)Ps.Oczywiscie mi sie pomylilo-przed Mohelnice jest ta stasja SLOVNAFT a nie przed Sumperk jak pisalem!W Czechach landowki sa bezplatne,wiec bez obaw mozna jechac do Mohelnice i tuz przy trasie na Slovnaft kupic winietke!Pozdro!
dawidski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidski » 31.07.2009 08:46

Koledzy, dzięki za pomoc i szczegołowy opis. Myślę, że nic nie pomylę.
Pozdrawiam.
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 31.07.2009 08:50

W Czechach prawdopodobnie będziesz jechał przez miejscowość Zabrech. Są tam trzy stacje benzynowe. Przy głównej trasie - obwodnicy całodobowe SHELL i SLOVNAFT. Tam powinny być winiety, jeżeli nie to niedaleko (ok 200 m od obwodnicy) jest stacja innej firmy gdzie też są winiety, tylko nie jestem pewien czy całodobowa. Jeżeli będziesz miał megapecha i na żadnej z tych trzech stacji nie dostaniesz, to zaraz po wjeździe na autostradę jest stacja paliw, ale też nie wiem czy całodobowa. Ja jak jechałem 22.06.09 po południu to nie było winiet na granicy, na Shellu, na Slovnafcie, dostałem dopiero na tej trzeciej stacji w Zabrechu i to tylko tygodniową, tak że wracając musiałem kupić sobie drugą ale miesięcznych zabrakło.
Balkanac
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Balkanac » 31.07.2009 09:04

A czy ktoś wie może czy po przejechaniu granicy CZ/A w Znojmie nocą lub bardzo wcześnie rano można gdzieś nabyć winietkę na autostrady austriackie? Pozdr!
ven
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ven » 31.07.2009 09:09

a jak wygląda sprawa zakupu winiety na słowację jeżeli jadę z brna około drugiej w nocy, czy za granicą cz/sl jest jakas stacja zeby kupic
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone