Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

winieta-czy kupię w nocy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gal » 03.08.2009 08:18

To może z innej beczki...
wjeżdżając ze Słowenii do Chorwacji - czy bankomat /kuny/ jest na granicy Cro czy dopiero na MOP? jesli na MOP to którym?
agula83
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agula83 » 07.08.2009 10:10

witam, mam pytanie czy winiety na Węgrzech można kupić w euro. Bardzo proszę o odpowiedź gdyż już jutro jedziemy
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 07.08.2009 10:45

agula83 napisał(a):witam, mam pytanie czy winiety na Węgrzech można kupić w euro. Bardzo proszę o odpowiedź gdyż już jutro jedziemy

spokojnie ze kupisz tylko troche na tym stracisz bo zamiast 25 zl za 4 dniowa to zaplacisz okolo 35 -40 zl zalezy jak ci przelicza bo oficjalnie nie ma mozliwosci zakupu za euro

moze lepiej :lol: zaplac karta za ta winiete
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 07.08.2009 11:19

Kupując winietę w Mikulovie uważajcie. Wracając na początku lipca z CRO dotarłem do Mikulova ok 16. Na stacji SHELL odesłali mnie do recepcji hotelu mieszczącego się zaraz za stacją i tam panienka, gdy poprosiłem o winietę na tydzień podała cenę 10 Euro. Jednak gdy wyciągnąłem kartę płatniczą, to nabiła na terminalu tylko 220 KC, czyli prawidłową cenę.
barracuda3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) barracuda3 » 07.08.2009 15:24

Gal napisał(a):To może z innej beczki...
wjeżdżając ze Słowenii do Chorwacji - czy bankomat /kuny/ jest na granicy Cro czy dopiero na MOP? jesli na MOP to którym?

Bankomaty są na stacjach benzynowych (INA lub tifon). Na pewno na każdej stacji zapłacisz kartą. Lepiej (wg mnie) - szybciej (bez kolejek do okienka) i bezproblemowo jest również płacić kartą za przejazd autostradą
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 10.08.2009 07:55

Witam, a czy w nocy z soboty na niedziele jadąc przez Węgry nie będzie problemu z kupnem winietki? Podobno można ją kupić w Forro, tylko w jakich godzinach, całodobowo? Czy można tam płacić kartą?
Pozdrawiam
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 10.08.2009 10:42

Czy jest możliwość zakupu winiety w Polsce? Chodzi mi konkretnie o Węgry, jedziemy trasą przez Barvinek, Koszyce, Budapeszt i prosto do Chorwacji, rok temu gościo na stacji benz. wogóle nie rozumiał po angielsku ani niemiecku i mieliśmy problem z winietą, kupiliśmy w końcu 'coś' haha ale teraz już wole bez cyrków i konkretnie :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.08.2009 10:43

Alita napisał(a):Czy jest możliwość zakupu winiety w Polsce? Chodzi mi konkretnie o Węgry, jedziemy trasą przez Barvinek, Budapeszt i prosto do Chorwacji, rok temu gościo na stacji benz. wogóle nie rozumiał po angielsku ani niemiecku i mieliśmy problem z winietą, kupiliśmy w końcu 'coś' haha ale teraz już wole bez cyrków i konkretnie :wink:

Można ją kupić przez www lub przez PZMot.
Oba sposoby mają swoje minusy.
Polecam kupić bezpośrednio na stacji - bez problemów - wiedzą o co kaman. Ten Wasz może był zaspany... :wink:
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 10.08.2009 10:46

A jakie minusy?

Czyli jednak stawiasz na stację, nie jestem kierowcą więc mam pytanie, winietę na Węgrzech kupuję na ile dni?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.08.2009 10:55

Tu można kupić via www
http://www.autopalyamatrica.hu/aak_index.php

Tu opłaty
http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=fees2009
Są 4 dniowe i tygodniowe, które są na 10 dni - typowo Węgierska logika...(oraz miesiąc i rok).

W PZMot drożej.

Zawsze kupuję po drodze.
dakard
Odkrywca
Winieta w nocy - zakup - Olomuniec i A5 przed Wiedniem

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 23.07.2010 11:04

Kupię bez problemu ( w nocy ) winietę 10 dniową w okolicach Ołumuńca i przed A5 w Austrii ( dojazd od strony Breclav )?. Preferowana płatność kartą zwłaszcza w Czechach.

Dzięki
lisek-chytrusek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek-chytrusek » 24.07.2010 10:15

Ponieważ jadę pierwszy raz do Chorwacji proszę, czy ktoś może napizać takie zestaswienie ile kosztują winiety na osobówkę i jaki okres obejmują te opłaty w Czechach, A ustrii, Słowenii? Za pomoc dziękuję.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 24.07.2010 10:49

lisek-chytrusek napisał(a):Ponieważ jadę pierwszy raz do Chorwacji proszę, czy ktoś może napizać takie zestaswienie ile kosztują winiety na osobówkę i jaki okres obejmują te opłaty w Czechach, A ustrii, Słowenii? Za pomoc dziękuję.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=286 ... c&start=15
MXMX
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MXMX » 31.07.2010 02:01

z tego co zrozumiałem - jadąc ze Zgorzelca do Splitu przez niemcy, w austrii kupuję winietkę na pierwszej austriackiej stacji benzynowej, potem przed slowenia zjezdzam zeby ominac platna slowenska autostrade, czyli tutaj nic nie place i potem dopiero w chorwacji place za odcinki na bramkach? A oplaca sie omijac autostrade w chorwacji zeby nie placic na bramkach? wiecej oplat nie bede mial po drodze?

PS: wiem ze temat LPG jest w innym miejscu, ale mam pytanko, czy omijajac w slowenii autostrade bede mial po drodze stacje LPG? Chcialbym cala trasie na gazie pokonac, zasieg na jednej butli ok 450km..wiem ze jadac autostradami sa po drodze stacje a czy omijajac autostrady nie wyjde na tym gorzej? i w ktorych miejscach? Bog zaplac za wszelka pomoc, wyjezdzam w poniedzialek :)
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 31.07.2010 08:23

MXMX napisał(a):z tego co zrozumiałem - jadąc ze Zgorzelca do Splitu przez niemcy, w austrii kupuję winietkę na pierwszej austriackiej stacji benzynowej, potem przed slowenia zjezdzam zeby ominac platna slowenska autostrade, czyli tutaj nic nie place i potem dopiero w chorwacji place za odcinki na bramkach? A oplaca sie omijac autostrade w chorwacji zeby nie placic na bramkach? wiecej oplat nie bede mial po drodze?

PS: wiem ze temat LPG jest w innym miejscu, ale mam pytanko, czy omijajac w slowenii autostrade bede mial po drodze stacje LPG? Chcialbym cala trasie na gazie pokonac, zasieg na jednej butli ok 450km..wiem ze jadac autostradami sa po drodze stacje a czy omijajac autostrady nie wyjde na tym gorzej? i w ktorych miejscach? Bog zaplac za wszelka pomoc, wyjezdzam w poniedzialek :)

Nie stresuj się przejedziesz bez problemu na gazie cała trasę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

winieta-czy kupię w nocy? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone