Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

windsurfing na dachu, a prędkość i zużycie paliwa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.02.2010 09:12

Witajcie,
planuję zabrać na wakację mój zestaw pływający. Do tej pory deskę woziłem na krótkich odcinkach i nie zastanawiałem się zbytnio nad niedogodnościami.

W tym roku deska ma jechać z nami ponad 2 tysiące kilometrów, głównie autostradami. Stąd pytanie:

- jak sądzicie/wiecie, jaka jest bezpieczna prędkość dla jazdy z deską 3,3 m długości i 0,6 m szerokości?

wiem, wiem - najbezpieczniej nie przekraczać 100 km/h, ale nie o to chodzi - czy słyszeliście coś o urwanych dachach, zerwanych linkach, tańczącym samochodzie itp? czy to bujdy tylko?

a może wskaźnikiem jest hałas?

i drugie:
a jak wzrasta zużycie paliwa? (i nie piszcie "drastycznie" ;@) - jest jakaś reguła na to? ileśtam procent? bo jeśli tak, to łatwo sobie obliczę, czy warto wlec sprzęt, czy też korzystniej go wypożyczać ...

pozdrawiam, Krystof
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.02.2010 09:23

Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.02.2010 09:27

ej, no znam i czytałem, ale nie ma to jak nasze swojskie - tu wszyscy wszystko i o wszystkim wiedzą ;@)

pozdrov, Krystof
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.02.2010 10:19

Sam deski nie wożę, ale z wożeniem na dachu różnego bagażu mam duże doświadczenie.
Nie wiem jakim autem jedziesz, nie jest istotne, ważne jest abyś posiadał dobry, niekoniecznie najwyższej klasy, bagażnik belkowy. Bagażnik musi być przeznaczony do twojego auta, a nie dopasowany na zasadzie "pasuje".
Dobrze jest wybrać taki, którego nośność na Twoim aucie będzie najwyższa. Z powodu długości deski, na bagażniku występują spore przeciążenia, bagażniki o mniejszej nośności czasami wypadają.
Drugą sprawą jest właściwe zamocowanie deski, powinna ona leżeć na specjalnym uchwycie wyposażonym w mocne taśmy. Uchwyty te nie muszą byś drogie, zaczynają się od ok 40 zł, a z zestawem do trzymania masztów od ok 60/70 zł. Oczywiście występują też uchwyty profesjonalne, których cena przekracza 300 zł, nie zawsze warto wydawać tyle kasy.
"Urwane" dachy to mit, ale spadające bagażniki to PRAWDA.
Zerwane linki to też czasami prawda, dlatego nie na wszystkim należy oszczędzać.
Prędkość--obecnie nawet Thule wprowadza ograniczenia, dotyczą nawet autostrad niemieckich. 130 km/h to max ile wolno zgodnie z przepisami jechać z bagażnikiem. Wiem, jeździe się szybciej, ale jeśli będziesz uczestnikiem wypadku, ubezpieczenie nie działa.
Hałas nie może być jedynym ograniczeniem, czasami przy prędkości ok 60 km/h jest on już spory, czasami występuje przy prędkościach dużo ponad 100. Deska nie powinna bardzo hałasować, ale np torba z żaglem.
Zużycie--przyjmuje się, że wzrasta średnio o 10 %, ale to też różnie bywa. Zależy od prędkości max, od wiatru, dokładności zamocowania bagażu, od....
Czy warto taszczyć ze sobą, czy wypożyczyć na miejscu ?? To zależy, czy jesteś z tych, dla których ważne jest ile auto spali, czy 5.21 l, czy może 5.45 l, a może 6.3 l.
Ja swoje zabawki, czyt rowery, jeśli tylko jadę w teren, w którym trochę pojeżdżę zabieram, nie przeliczam paliwa.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.02.2010 10:49

cześć, Maciek - liczyłem na Ciebie - nawet chciałem Cię umieścić w temacie posta, ale poczułem, że jakoś nie wypada wywoływać Cię do tablicy ;@)

do rzeczy:
- jadę mazdą mpv (van) - z relingami
- bagażnik mam niby dopasowny - nie każdy pasował, bo potrzebowałem nieco dłuższe belki (nie pamiętam teraz nazwy, ale najdziadowszy chyba nie jest, bo - mimo, że stalowy - kosztował ok 250 pln)
- o nośności bagażnika pierwsze słyszę :@( ale myślę, że doradzali mi fachowcy (kupiłem go w sklepie bagażnikowym)
- uchwyt do deski - myślałem o nim ze względu na wygodę - oplątowywanie deski taśmami jest upierdliwe
- taki uchwyt widziałem w thule, ale kosztował właśnie ok. 250 pln
- mam jużdość inwestowania w rzeczy okołodeskowe, więc chętnie poznam Twoją propozycję za tańsze uchwyty za rzeczoną kwotę :@)
- spadający bagażnik to masakra - czy dobrze zrobi takiemu bagażnikowi opasanie tych klamr łączących beli z relingami doatkową taśmą? (choćby mocną klejącą)
- deskę woziłem na dystansie ok. 30 kilometrów z prędkością max. ok. 120 km/h i raczej nie hałasowała, żagiel postaram się włożyć do środka, maszt chętnie wrzucę też na dach (widziałem takie uchwyty właśnie na deskę i maszt dwudzielny)
- 10% wzrostu spalania jakoś wytrzymam - chociaż ... na całej trasie 6000 km, to będzie ... przy spalaniu 10/100 z 60 litrów więcej :@( czyli ze 2,5 stówy więcej, czyli 60 euro, czyli 4 godziny wypożyczenia sprzętu ... bez wożenia wszystkiego ze sobą, pilnowania, ładowania ... zasmuciło mnie to 10% - sprawa do przemyślenia ...
- ale: reasumując - podeślem mi link z uchwytami? takie coś i tak mi się przyda :@)

Dzięki i pozdrawiam, Krystof
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.02.2010 12:44

Większość relingów ma nośność 100 kg, bagażnik w cenie 250 zł, to raczej średnia klasa, raczej nośność 75 kg, chyba, że BRIO alu-90 kg.
Jeden i drugi do deski wystarczy spokojnie.
Zaczep do relingu jeśli jest dobrze dopasowany nie powinien puścić, takich przypadków nie notujemy. Nie owijaj niczym.
Wszystkie znane mi uchwyty do deski mają na wyposażeniu taśmy, nie ma chyba uchwyty typu "narciarskiego", zatrzaskowego. Różnią się jakością wykonania, gąbkami, gumami, osłonami klamer, udźwigiem taś.
Np Thule 832, czy proste rozwiązanie typu 533/833. Podaję numery katalogowe Thule, dla ułatwienia szukania.
Bardzo mocnym, dosyć często sprzedawanym produktem jest kołowrotek 552.
Podobne rozwiązania stosuje Mont Blanc.
Polski Amos, czy Taurus też mają w ofercie uchwyty do desek, zawsze w oparciu o taśmy.
Jeśli na dachu zostawisz sama deskę, ew z masztami, zużycie powinno być mniejsze niż dodatkowe 10 %.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.02.2010 12:51

alo, no właśnie, to thule oglądałem już wcześniej, ale kosztuje 3 stówy, a nie, jak piszesz
Uchwyty te nie muszą byś drogie, zaczynają się od ok 40 zł, a z zestawem do trzymania masztów od ok 60/70 zł.

zerknęjeszcze w te polskie propozycje - rozumiem, że Ty nie dysponujesz żadnymi uchwytami?

dzięki za wskazówki i pozdrowienia, Krystof :@)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.02.2010 12:58

w sumie to już znalazłem ;@)

http://www.hossa.pl/c,pl,59,2,1,0,long, ... dnego.html

dzięki, K.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.02.2010 13:47

Większość asortymentu Hossy, ja też mam. Wybierz ew coś co Tobie pasuje, może będę konkurencyjny. Zawsze dla Cro daję 10% rabatu.
Za 2/3 dni syn uaktualni naszą stronę o obecną ofertę uchwytów do sprzętu wodnego.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.02.2010 13:54

dzięki :@) drożej - nie drożej - zawsze lepiej wesprzeć znajomego, niż obcego, więc wchodzę na Twoją stronę i szperam,

do usłyszenia w świecie negocjacji i umów :@)

Krystof
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.02.2010 14:08

Tylko tak jak pisałem, za 2/3 dni będzie aktualizacja.
Nowości Thule, Mont Blanc i Taurus dojdzie.
yaacek
Autostopowicz
moje 3 grosze

Nieprzeczytany postnapisał(a) yaacek » 14.03.2010 15:56

zuzycie nie powinno znacznie wzrosnac, jesli przewozisz tylko deske. jest aerodynamiczna, wiec cos tam moze skoczy, ale niezauwazalnie.

halasu nie powinno byc, jak dobrze zwiazesz tasmami.
jak zwiazesz zle, to bedzie niemilosierny :)
kwestia prob i bledow.

co do predkosci, ja jezdze i 130 km/h po autostradach, ale to wszystko kwestia bagaznika i odpowiedniego mocowania.

z tego co piszesz widze , ze deska jest dluga. trzeba ja zamontoac dziobem do przodu i skieowanym w dol. wtedy opor powietrza bedzie ja dociskal, a nie probowal wyrwac. no i raczej bardziej do tyly na relingach niz do przodu, aby powierzchnia natarcia wiatru na dziob byla jak najmniejsza.

widzialem gdzies zdjecia jak deska wyrywa bagaznik i leci na auto z tylu.
mozna kogos zabic lub spowodowac karambol.
powazna sprawa.

pozdrawiam

yaacek
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 17.03.2010 22:06

Na autostradach nie powinno być problemów ale na zwykłych drogach uważaj podczas mijanek z tirami. Zbyt duża prędkość może spowodować, że "strzał" powietrza złamie ci deskę przy pierwszej belce bagażnika.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.03.2010 22:52

J@nek i yaacek mają rację, takie przypadki są możliwe, ale tak jak pisałem wcześniej, niesamowicie sporadycznie notowane. To są naprawdę rzadkie przypadki, możliwe tylko w kilku przypadkach.
1. Niewłaściwy bagażnik belkowy
2. Niewłaściwe umocowanie deski. W przypadku bardzo długich desek, wskazane jest np dodatkowe zamocowanie dziobu deski.
3. Nadmierna prędkość, szczególnie przy wspomnianych mijankach z tirami, wyjazdu zza lasu...
Ta prędkość nie musi być bardzo wysoka, znam jeden przypadek wypadnięcia bagażnika przy prędkości ok 80 km/h. Znajomy wiózł deskę dębową, długą, na jakiś wielki stół, na dobrym bagażniku. Wyjechał zza lasu, na przeciwko TIR i ...auto porysowane, lekko wgniecione spadającym bagażnikiem.
Deska, mimo, że często długa, to raczej dosyć lekki bagaż, płaski, leżący spokojnie na belkach. Co innego rowery--to wysoki, ciężki ladunek, mocno kiwający się na dachu.
Przez okres jaki zajmuję się bagażnikami, a jest to już więcej niż 20 lat, mam w pamięci 3/4 przypadki spadającej deski, lub bagażnika z deską.
Bagażniki z rowerami spadają znacznie częściej, nawet kilkanaście w sezonie. Właściwe podróżowanie z rowerami to jest wyzwanie, z deską nie ma problemu.
Problemem jest zbyt częsta oszczędność w zakupie właściwych belek. Nie zawsze warto oszczędzać, czasami powinno się wydać trochę więcej kasy i zapomnieć o ew kłopotach. To więcej, nie musi oznaczać drogo, wystarczy zapytać dobrego, z dużym doświadczeniem sprzedawcy, a doradzi niezbędne minimum. Nie zawsze musimy kupować Thule, Mont Blanc, często wystarczy La Prealpina, Atera, nawet Amos. Ale jedno jest pewne, jeśli sprzedawca, np JA, doradzam taki, a nie inny bagażnik, podkreślając jego zalety, to wiemy co mówimy. Wy, pt klienci, coś tam usłyszycie, coś dodacie od siebie, wg swoich doświadczeń i macie swoje przekonania, ale nie macie wieloletniego doświadczenia w używaniu różnych bagażników na różnych autach, nie macie dostępu do wielu testów, badań ... Często jedynym kryterium wyboru bagażnika jest jego cena, a to niestety zbyt często jest wielkim błędem. "Po co mam kupować bagażnik droższy, jeśli potrzebuję go tylko na raz, max kilka razy w roku, wystarczy byle jaki"--to jest rozumowanie ok połowy moich klientów.
Rozpisałem się, ale i tak jak znam życie i klientów niewiele to zmieni :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.03.2010 11:42

dzięku za uwagi :@)

na szczęście mam jeszcze trochęczasu na próby - jak zrobi się cieplej to pokombinuję ...

dzięki za to info, że jak najbardziej deska do tyłu - sprawdzę, na ile to możliwe, bo bagażnik musi się otwierać, a decha ma 3,30 :@(

no i cały czas kombinuję, czy ją kłaść na bagażniku, czy dokupić ten bagażnik - tyle by on zmienił, że łatwiej i szybciej się przywiązuje deskę - zdaje się, że nie ma on wpływu na bezpieczeństwo i pewność

no i druga rzez - maszty - też się zastanawiam, czy zainwestować w torbę, czy tylko w uchwyty do masztu (na krótkie odcinki wkładam je po prostu do auta i jest git)

ot takie przedwakacyjne roważania w oczekiwaniu na lato :@)

pozdrov, Krystof
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone