Czy ktoś tą technologię testował za granicą? Szczególnie interesuje mnie Turcja.
Czy faktycznie dzwoniąc do Polski po WiFi ma się połączenia za darmo? Za darmo bo taki mam abonament.
Telefoniczne połączenia przez Wi-Fi stają się coraz popularniejsze. To bardzo wygodne rozwiązanie szczególnie podczas zagranicznych wyjazdów i w miejscach z ograniczonym zasięgiem sieci komórkowej.
Co to Wi-Fi calling?
Wi-Fi calling jest usługą, która pozwala dzwonić i odbierać połączenia telefoniczne po zalogowaniu do dowolnej sieci Wi-Fi. Co ważne – jeśli chcesz korzystać z tej usługi, nie musisz instalować oddzielnych aplikacji, które zajmują miejsce na telefonie i mogą spowalniać jego pracę, tak jak niektóre komunikatory.
Aby zadzwonić przez Wi-Fi, wystarczy aktywować usługę na telefonie i wybrać numer z listy kontaktów. Osoba, do której dzwonisz, zobaczy Twój standardowy numer telefonu, a połączenie zostanie dopisane do historii.
Czy dzwonienie przez Wi-Fi jest w ogóle potrzebne? Zdecydowanie tak. To świetne rozwiązanie, które sprawdza się przede wszystkim w miejscach o słabym zasięgu sieci komórkowych, np. w centrum handlowym, górskich hotelach czy na lesistych terenach. Jest więc idealne m.in. dla turystów, którzy mogą korzystać z udostępnianych lokalnie sieci Wi-Fi, jak i stałych mieszkańców terenów, na których występują problemy z tradycyjnym połączeniem telefonicznym.
Wi-Fi calling doskonale sprawdza się też podczas zagranicznych podróży. Dzwoniąc przez Wi-Fi, możesz znacznie obniżyć rachunki za połączenia wykonywane z krajów, w których opłaty za takie usługi są wysokie. Z dowolnego miejsca na świecie możesz dzwonić do Polski bez narażania się na nieoczekiwanie wysokie koszty.
Jako klient Orange za połączenia przez Wi-Fi na terenie Polski zapłacisz tyle, ile za standardowe połączenia zgodnie z posiadanym planem taryfowym. Połączenia przychodzące są natomiast bezpłatne.
Po wyjeździe za granicę opłaty za połączenia są rozliczane zgodnie z cennikiem połączeń międzynarodowych realizowanych z Polski na numery zagraniczne. Czyli jeśli podczas pobytu w krajach, w których roaming jest wysoki (np. USA, Tunezja, Szwajcaria) zechcesz zadzwonić do rodziny w Polsce, za połączenie zapłacisz tyle, ile za telefon wykonany z Polski za granicę. To oznacza, że dzwonienie przez Wi-Fi to bardzo korzystne rozwiązanie, które pomoże Ci zaoszczędzić spore kwoty.
Gdy korzysta się z niej poza granicami Polski oraz w przypadku rozmów międzynarodowych, trzeba brać pod uwagę odpłatność usług, zgodnie z cennikiem usługodawcy.
Przebywając za granicą, opłaty za połączenia przez WiFi Calling wyglądają w ten sposób, iż połączenia na numery z Polski są rozliczane jak połączenia krajowe. Natomiast połączenia międzynarodowe są obciążone kosztem, wynikającym z cennika połączeń międzynarodowych, dokonywanych z Polski na numer zagraniczny.
Jeśli jednak jesteś posiadaczem oferty z nielimitowanymi rozmowami, możesz cieszyć się darmowymi połączeniami, również przebywając za granicą.
esem napisał(a):To jak to rozumieć:Gdy korzysta się z niej poza granicami Polski oraz w przypadku rozmów międzynarodowych, trzeba brać pod uwagę odpłatność usług, zgodnie z cennikiem usługodawcy.
Przebywając za granicą, opłaty za połączenia przez WiFi Calling wyglądają w ten sposób, iż połączenia na numery z Polski są rozliczane jak połączenia krajowe. Natomiast połączenia międzynarodowe są obciążone kosztem, wynikającym z cennika połączeń międzynarodowych, dokonywanych z Polski na numer zagraniczny.
Jeśli jednak jesteś posiadaczem oferty z nielimitowanymi rozmowami, możesz cieszyć się darmowymi połączeniami, również przebywając za granicą.
Rozmowy odbieram (w Turcji) za darmo ale dzwoniąc z Turcji do Polski płacę wg cennika połączeń z Polski do Turcji? No chyba nie
Ktoś to sprawdził empirycznie?
Czyli jeśli podczas pobytu w krajach, w których roaming jest wysoki (np. USA, Tunezja, Szwajcaria) zechcesz zadzwonić do rodziny w Polsce, za połączenie zapłacisz tyle, ile za telefon wykonany z Polski za granicę.
esem napisał(a):Czy ktoś tą technologię testował za granicą? Szczególnie interesuje mnie Turcja.
Czy faktycznie dzwoniąc do Polski po WiFi ma się połączenia za darmo? Za darmo bo taki mam abonament.
esem napisał(a):Jeżeli mam abonament bez ograniczeń na połączenia telefoniczne w Polsce (i SMSy) to będąc np. w Turcji to ile płacę za połączenia z Polski i ile do Polski? Oczywiście karta SIM wyłączona.
Wydaje mi się, że 0,-PLN. Może mnie ktoś wyprowadzić z błędu?
greenrs napisał(a):... Nie rozumiem. Jak chcesz dzwonić z wyłączoną kartą SIM?
esem napisał(a):Poza tym mając włączone WiFi Calling karta SIM jest nieaktywna.
Sprawdzone w Polsce.
esem napisał(a):Może jednak wróćmy do tematu kosztów (opłat).
greenrs napisał(a):No to podsumowując
...
Za tradycyjne połączenie, jak i WifiCalling zapłacisz tyle samo. A ile, to zależy od operatora i Twojej taryfy.
...
Mam nadzieję, że odpowiedź jest jasna i wyczerpująca
esem napisał(a):Jeśli jednak jesteś posiadaczem oferty z nielimitowanymi rozmowami, możesz cieszyć się darmowymi połączeniami, również przebywając za granicą.
Prawda czy fałsz