Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielkanoc w zielonej Słowenii

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 23.04.2017 09:40

Cena za zwiedzanie Postojnej rzeczywiście wygórowana, ale...tam wszystko jest Mega.
Jadąc na początku kolejką też zastanawiałem się, dlaczego tak szybko i po łebkach.
Ale jak później zobaczyłem ile tego jest, to stwierdziłem, że jest to dobre rozwiązanie.
Inne jaskinie naszego regionu (Baradla, Domica, Demianowska Slobody, Punkevni) też są piękne, ale Postojna to inna skala.
Skocjanskie też są piękne, ale po prostu inne. Szczególnie niespotykane gdzie indziej są wielkie przestrzenie.
Pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg.
Pozdrawiam
Andrzej
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 23.04.2017 10:46

Nie wiem jak wygląda Postojna w środku, nie byłem, więc nie mogę porównać, ale jeśli chodzi o dużą skalę, to polecam udać się tutaj. Jak w Mordorze :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.04.2017 11:04

tomekkulach napisał(a):Czegoś takiego nie widziałem i pewno nie zobaczę,
a naprawdę dużo rzeczy na tym świecie potrafi mnie zachwycić.

Pewnie jeszcze kiedyś zobaczymy, bo czuję, że to dopiero początek naszej Przygody ze Słowenią :)
Gdyby pogoda była słabsza, z pewnością poszlibyśmy do Postojnej, ale na szczęście wyjątkowo nam się udało i krótkiego załamania aury wystarczyło tylko na Skočjanske.

ACandrzej napisał(a):Inne jaskinie naszego regionu (Baradla, Domica, Demianowska Slobody, Punkevni) też są piękne, ale Postojna to inna skala.
Skocjanskie też są piękne, ale po prostu inne. Szczególnie niespotykane gdzie indziej są wielkie przestrzenie.

Punkevni mnie rozczarowały, może dlatego, że ze względu na wysoki stan wody nie było głównej atrakcji - płynięcia łódkami.

Jaskinie Svobody i Lodova w Demianowskiej Dolinie oczywiście piękne, choć już dawno temu je widziałam i wspomnienia się rozmyły...

Generalnie, nie jesteśmy wielkimi fanami jaskiń. Kilka ich w życiu widzieliśmy i wszystkie są do siebie trochę podobne ;) Skočjanske się wyróżniały i pewnie dlatego tak nam się spodobały :)

SgwdYrEira napisał(a):Nie wiem jak wygląda Postojna w środku, nie byłem, więc nie mogę porównać, ale jeśli chodzi o dużą skalę, to polecam udać się tutaj. Jak w Mordorze :)

Pewnie warto. Polecała nam tę jaskinię polsko-włoska rodzinka spotkana przy Predjamskim Gradzie. Na szczęście podczas wycieczki do Włoch pogoda była wyjątkowo łaskawa i szkoda by było ją "marnować" na schodzenie pod ziemię ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.04.2017 12:26

13 kwietnia (czwartek): Postojna

Koło 17:30 dojeżdżamy do Postojnej:

026570.jpg

Po szybkim rozpakowaniu się mamy jeszcze sporo czasu na spacer po miasteczku.

Nie jest ono, samo w sobie, jakieś szczególnie atrakcyjne turystycznie. Można tu znaleźć kilka restauracji, barów, dwie pizzerie; z głodu się nie umrze ;) Z tym, że my wybierzemy się tu po raz pierwszy... i ostatni 8O Po prostu będziemy bardzo późno wracać ze wszystkich wycieczek.

Jako baza wypadowa Postojna sprawdziła się idealnie - blisko nad Jadran (tylko 45 km do Triestu), do Ljubljany, Skočjanskich, trochę dalej do Bledu, ale też akceptowalnie. Przecież odległości w Słowenii nie są wielkie :)

Kilka zdjęć z miasteczka zamieszkanego przez 9 tysięcy osób:

027926.jpg

Główny plac z informacją turystyczną, hotelem, Instytutem Badań nad Krasem, restauracją i trzema piwnymi barami (w jednym również hamburgery, kebaby i inne fastfoody):

028449.jpg

Najpierw idziemy się przejść w stronę jaskini:

028851.jpg

10-15 minut spacerkiem z centrum i jesteśmy:

029251.jpg

Takie są opcje:

029622.jpg

O tej porze jest tu oczywiście zupełnie pusto. Wybija 19:00 i zamyka się ostatnia restauracja.

Polska flaga też jest:

030101.jpg

Jamski Dvorec - pałac i restauracja:

030493.jpg

030841.jpg

i samo wejście (a raczej wyjście, wejście jest obok) do jaskini:

031261.jpg

Rzeka Pivka:

031629.jpg

Za nią są wielkie parkingi, płatne chyba 3,5 euro. Możliwe, że w okresie wielkanocnym jeszcze opłat nie pobierano, tak było np. przy wodospadzie Savica.

Przy kasie oglądamy cennik biletów i pakietów:

032191.jpg

Gdybyśmy mieli się zdecydować, wybralibyśmy opcję 1+3, czyli jaskinię i Vivarium, w którym można zobaczyć m.in. odmieńca jaskiniowego, ślepego płaza nazywanego, ze względu na kolor skóry, ludzką rybą.

Póki co, postanawiamy uzależnić ewentualne zwiedzanie Postojnskiej Jamy od pogody. Jutro ma być bardzo ładnie, więc na pewno Alpy :)

Wracamy do centrum miasteczka i zasiadamy na głównym placu z kufelkiem Laško w dłoni :D:

033216.jpg

Smakuje Chorwacją ;) W Cro często zdarza nam się pić to piwo. Tylko trochę chłodno, trzeba się znowu przespacerować.

Wspomniany Instytut Badań nad Krasem i dziwna konstrukcja przed budynkiem:

033881.jpg

Kształtem przypomina gwiazdę tutejszej jaskini - odmieńca:

034295.jpg

I chyba o niego tu chodzi. Jego podobizna znajduje się też na budynku Instytutu:

034730.jpg

Idziemy w wąskie uliczki, zwane tu Starym Miastem:

035133.jpg

Mają stanowić atrakcję turystyczną, ale nie są szczególnie urodziwe. Trochę się tych wąskich uliczek w życiu naoglądaliśmy i te nie robią na nas wrażenia ;)

No chyba, że nazwa jednej z nich (Kot), w której spotykamy... kota :mrgreen: Z tym, że kot to słoweńsku po maček 8)

Na koniec jeszcze spojrzenie na wieczorny "rynek":

036177.jpg

i wracamy do pensjonatu. Po długiej podróży, zwiedzaniu Škofjej Loki i spacerze po Postojnej tylko przykładamy ucho do poduszki i już śpimy 8) Jutro czeka nas dzień pełen atrakcji :D
Ostatnio edytowano 14.04.2020 11:05 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.04.2017 13:04

maslonka napisał(a):Cena wejścia do Skočjanskich ujdzie (16 euro), a jaskinie są niesamowite! Natomiast w Postojnej trochę poszaleli (24 euro od osoby).

A ja narzekałam na wysokość ceny za wstęp do Groty Neptuna na Sardynii (13 euro) i jaskiń Dirou na Peloponezie (12 euro). Te ostatnie jak dotąd (Postojnej nie widziałam) były dla mnie najpiękniejsze. Do jaskiń chętnie zaglądam, w sumie to nawet zbytnio nie zważając na cenę...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.04.2017 19:33

dangol napisał(a):Do jaskiń chętnie zaglądam, w sumie to nawet zbytnio nie zważając na cenę...

Nie chodzi tak bardzo o kasę, bo generalnie na wakacjach staramy się nie przeliczać, tylko o zdrowy rozsądek... Ale z drugiej strony, skoro są klienci skłonni tyle zapłacić...
czyzo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyzo » 23.04.2017 21:54

Z powodu braku pomysłu majowy wyjazd teraz już chyba wiem gdzie ruszę - Słowenia!
Objazd po drodze do CRO to jednak za mało :)
Widzę, że byłaś też w Wenecji, możesz przybliżyć koszty jakie są zapewnione przy parowaniu auta, itp?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.04.2017 23:01

czyzo napisał(a):Widzę, że byłaś też w Wenecji, możesz przybliżyć koszty jakie są zapewnione przy parowaniu auta, itp?

Nie byłam w Wenecji, tylko w Trieście ;)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 24.04.2017 11:41

Ja w tym roku uwzględniłam cenę biletów do Postojnej w wakacyjnym budżecie i już nie będę się zastanawiać nad tym, czy drogo czy nie. Chcę ją zobaczyć i już ;)
Co do Triestu - najbardziej jestem ciekawa Waszych wrażeń co do Castello di Miramare. Jest sens tam jechać? To bardzo blisko od Triestu, ale czas mamy ograniczony, więc nie podjęłam jeszcze decyzji. Najpierw zobaczę, jak to wyglądało Twoim okiem ;)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 24.04.2017 13:04

czyzo napisał(a):... Widzę, że byłaś też w Wenecji, możesz przybliżyć koszty jakie są zapewnione przy parowaniu auta, itp?
Ja mogę odp. :)
Parking tuż na wjeździe - 21 eu cały dzień lub na godziny - info tu.

Z parkingu wychodzisz na przystanek tramwaju wodnego - siatka połączeń tu nr 2 przepłyniesz cały Grand Kanał - z tego przystanku lub kawałek dalej nr 1 - z tego przystanku.

Bilety na komunikację miejską są czasowe, 75 min.=7,5 eu, 24h=20eu, 48h=30eu, 72h=40eu.
Czas liczy się od momentu odbicia w czytniku, w wykupionym czasie pływasz tramwajami wodnymi linii ACTV gdzie chcesz i ile razy chcesz. Dla młodych od 6 do 29 rż. bilet 3 dobowy mozna kupić za 22 eu ze specjalną kartą Roling Wenecja za 6, czyli łącznie zamiast 40 eu zapłaci się 28 eu. bilety te obowiązują też w komunikacji autobusowej na ladzie w pobliskim Mestre i Marghera.
Bilety można zamówić przez stronę albo kupić na miejscu w kasie.

:)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.04.2017 19:04

Magda O. napisał(a):Co do Triestu - najbardziej jestem ciekawa Waszych wrażeń co do Castello di Miramare. Jest sens tam jechać? To bardzo blisko od Triestu, ale czas mamy ograniczony, więc nie podjęłam jeszcze decyzji. Najpierw zobaczę, jak to wyglądało Twoim okiem ;)

Uważam, że warto. Podobało mi się tam dużo bardziej niż w samym Trieście ;) Zresztą zobaczysz na zdjęciach. Z tym, że trochę to może potrwać, bo zaraz zabieram się za relację z początku Wielkiego Piątku, a w Trieście byliśmy w wielkanocną niedzielę. Niby blisko, ale każdy dzień był bardzo intensywny ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.04.2017 20:30

14 kwietnia (piątek): Predjamski Grad

Wstajemy wcześnie rano, żeby nie tracić słonecznego dnia. Kiedy już chcemy wychodzić, puka gospodyni i mówi, że zrobiła nam kawę 8O No super, tylko, że my w ogóle nie pijemy kawy :lol: W tej sytuacji gospodyni kusi nas naleśnikami... Nie wypada odmówić, tym bardziej, że palačinki zawsze chętnie zjemy :)

Na początku trochę nam głupio, bo przecież nie zamawialiśmy śniadania (a można było, za 5 euro), ale pani jest bardzo miła, a poczęstunek wypływa z serdeczności. Siedzimy więc sobie w wielkiej kuchni i rozmawiamy po chorwacku, bo tak gospodyni najwygodniej. (Mówi, że uczyła się w szkole serbo-chorwackiego.) Opowiada nam o swoich wnukach, pokazuje zdjęcia, pyta o nasze plany zwiedzania okolic... Odpowiadamy, że dzisiaj wybieramy się w Alpy. Potwierdza, że to dobry wybór, bo na moru jest gužva. Spokojnie, nad morze też pojedziemy :)

Na koniec dostajemy czekoladową pisankę i zaproszenie na jutro na poticę - słoweńskie ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym, tradycyjne ciasto wielkanocne w Słowenii.

Wygląda tak (jak to środkowe, nie ten makowiec z tyłu):

Obrazek

Źródło: blejskiotok.si

Ostatecznie jutro się nie zjawimy, bo będziemy się rano się śpieszyć, ale marketowa potica też dała radę :D Pyszna była!

Pogadałam sobie o słodyczach, pora w końcu ruszyć się z pensjonatu. Mijamy jeszcze dosyć puste parkingi przed Postojnską Jamą:

058668.jpg

Kawałek za Postojną musimy się zatrzymać! Jest tak pięknie i zielono, że nie wytrzymujemy. Musimy trochę popstrykać:

059140.jpg

059488.jpg

Jeszcze bardzo blada twarz w zaskakująco mocno grzejących promieniach słońca:

059921.jpg

Jest tylko jakieś 12 stopni, ale w słońcu wydaje się być gorąco. Na szczęście temperatura będzie szybko rosła.

Przejeżdżamy przez miejscowość Bukovje:

060434.jpg

Tu udaje nam się dostrzec niecodzienny widok - psa rasy golden retriver idącego ulicą w towarzystwie innego psiaka i niosącego w pysku gazetę. Golden szedł z centrum miejscowości, najprawdopodobniej z kiosku z gazetami w stronę swojego domu 8O Wyglądało to jednocześnie tak niezwykle i tak naturalnie, że zamarłam z aparatem w ręce i nie zdążyłam zrobić zdjęcia tej niecodziennej uroczej scence. Kiedy mąż cofał samochód, psy zdążyły zniknąć w jednym z podwórek...

Może przynoszenie gazety z kiosku do domu przez psa nie jest jakimś niesamowitym wyczynem, ale nam rogale nie schodziły z ust przez najbliższą godzinę i ciągle się chichraliśmy z tej urokliwej scenki. Taka właśnie jest dla mnie Słowenia - sielska, z psami przynoszącymi gazetę, z sympatycznymi ludźmi, jak nasza gospodyni, która zaprasza na naleśniki, chociaż nie chcieliśmy zamówić śniadań ;)

Jaka jeszcze jest Słowenia, będę odkrywać w następnych odcinkach. Teraz pora dotrzeć wreszcie do jakiejś atrakcji turystycznej i to nie byle jakiej :D

Dojeżdżamy powoli do Predjamskiego Gradu:

062207.jpg

Na parkingu (darmowym) głównie włoskie auta. Zamek od razu robi na nas duże wrażenie - nawet z daleka:

062665.jpg

Wybaczcie więc, że "zasypię" Was jego fotkami. Budowla wygląda, jakby została wciśnięta pod ogromną skałę. Tak też się stało. Predjamski Grad został wybudowany w XII wieku pod ponadstumetrową pionową skałą.

063237.jpg

To pierwszy punkt widokowy i najsłabsze miejsce do pozowania:

063654.jpg

Tutaj spotykamy Polaków z Białegostoku z córką, która mieszka w Trieście oraz wnuczkami; całą polsko-włoską familię... Rozmawiamy więc chwilę o tym, co warto zobaczyć w Słowenii (i najbliższych rejonach Włoch ;); polecają m.in. Grottę Gigante) i pstrykamy sobie wzajemnie fotki. Spotkamy się jeszcze na dwóch kolejnych punktach widokowych ;)

Następny jest obok restauracji:

064612.jpg

Z większej perspektywy:

064990.jpg

I detalicznie:

065360.jpg

065707.jpg

Zbliżamy się w stronę zamku, a tam oczywiście kolejne pstryki:

066125.jpg

Pod zamkiem znajduje się jedna z jaskiń krasowych – Jama pod Predjamskim Gradom.

066561.jpg

Jeszcze trochę zdjęć z bliska:

066947.jpg

067295.jpg

Ostatnie pozowanie:

067670.jpg

I powoli się zbieramy...

Nie będziemy zwiedzać wnętrz zamku, bo czytałam (m.in. u Franza, który pisał, że czytał gdzie indziej ;)), że niespecjalnie warto. A my mamy jeszcze mnóstwo planów na dzisiaj.

Przywitamy się jeszcze z siedzącym nieopodal "słoweńskim Szwejkiem":

068430.jpg

Rzucimy okiem na (zamknięty) kościół Matki Boskiej Bolesnej z XV wieku:

068857.jpg

069205.jpg

i rosnącą przed nim Erazmową Lipę:

069595.jpg

069943.jpg

która otrzymała imię legendarnego XV-wiecznego barona-rozbójnika Erazma Lüggera, ichniejszego Janosika, który grabił przejeżdżające w pobliżu kupieckie karawany, a łupy rozdawał biednym. Erazm w tym czasie był panem na Predjamskim Gradzie.

Po raz kolejny zachwycimy się wiosną ;):

070737.jpg

A potem już jedziemy dalej, przed siebie, w stronę Alp :D
Ostatnio edytowano 14.04.2020 11:13 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.04.2017 15:08

Widzę, że niespecjalnie Was zainteresowałam Predjamskim Gradem... W takim razie spróbuję z Alpami ;)

14 kwietnia (piątek): Dwa jeziora - Bled i Bohinj

Jedziemy sobie autostradą (zawsze duży ruch!) w stronę Alp Julijskich, które już się wyłaniają:

073495.jpg

073843.jpg

W oddali widać Blejski grad:

074226.jpg

Bled to jedna z największych atrakcji turystycznych Słowenii - popularny kurort położony nad jeziorem (Blejsko jezero) z charakterystyczną wyspą z kościółkiem - bohaterką wielu pocztówek ;) Nad jeziorem, na wysokiej skale, stoi Blejski grad, najstarszy zamek w Słowenii:

074963.jpg

I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie miejsca parkingowe (po tej stronie jeziora), a właściwie ich brak. Ewentualnie parkingi płatne za cały dzień, a naszym priorytetem jest teraz dotarcie do wodospadu Savica, dopóki jest ładna pogoda. Ostatecznie mąż jeździ w kółko, a ja wyskakuję tylko na chwilę, żeby trochę popstrykać.

Kilka szybkich pstryków (wrócimy tu późnym popołudniem):

075705.jpg

076052.jpg

076399.jpg

076747.jpg

077095.jpg

Na wyspę z kościółkiem można popłynąć tradycyjną łodzią pletna - obecnie jednym z symboli Bledu:

077547.jpg

Można też wynająć małą łódkę (15 euro za godzinę):

077953.jpg

To, co bardzo spodobało mi się w tym kurorcie, to piękne XIX-wieczne wille położone bezpośrednio nad brzegiem jeziora:

078427.jpg

Ostatni (na razie) rzut oka na jezioro, zamek i szczyty w czapeczce z chmur ;):

078973.jpg

i jedziemy dalej, w stronę kolejnego jeziora :)

Wszechobecna zieloność - na drzewach, w kolorze wody w rzece Bohinjska Bela:

079613.jpg

Ośnieżone szczyty Alp coraz bliżej:

080004.jpg

Dojeżdżamy do miejscowości Ribčev Laz, nad brzeg jeziora Bohinj położonego niemal u stóp góry Vogel, której stoki są mekką narciarzy :D:

080615.jpg

Górna stacja kolei linowej (typu duży wagon):

081016.jpg

I pomyśleć, że nie zabraliśmy nart :roll: ;)

Jezioro Bohinj jest bardzo malownicze, pięknie położone i podoba nam się dużo bardziej niż Blejsko jezero, choćby ze względu na bliskość wspaniałych alpejskich szczytów:

081825.jpg

Jest tu też sporo pstrągów :):

082324.jpg

Nad jeziorem stoi kościół św. Jana Chrzciciela, który stanowi połączenie stylu romańskiego, gotyckiego i barokowego:

082795.jpg

Wnętrze pokrywają gotyckie freski. Niestety, świątynia jest zamknięta.

083220.jpg

Nad Bohinsko jezero też jeszcze wrócimy... Zrobiliśmy tylko szybki rekonesans, bo nie potrafiłabym przejechać obok, nie robiąc żadnych zdjęć ;)

Mówimy jezioru: "Do (szybkiego) zobaczenia" i jedziemy w stronę wodospadu Savica :)

084043.jpg
Ostatnio edytowano 14.04.2020 11:20 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.04.2017 15:26

maslinka napisał(a):Widzę, że niespecjalnie Was zainteresowałam Predjamskim Gradem... W takim razie spróbuję z Alpami ;)
Predjamski Grad bardzo ładny 8), zapisałam sobie :smo:

maslinka napisał(a):I pomyśleć, że nie zabraliśmy nart :roll: ;)
:evil: :evil: :evil:

maslinka napisał(a):Jezioro Bohinj jest bardzo malownicze, pięknie położone ...

Obrazek

Pięknie 8)
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 26.04.2017 15:40

Cudne widoki, ale fotek coś skąpo :wink:Więcej Bledu poproszę :)Płynęliście na wyspę?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Wielkanoc w zielonej Słowenii - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone