Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielkanoc w zielonej Słowenii

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 22.05.2017 13:15

maslinka napisał(a):Obrazek

Nadrobiłem drobne zaległości :wink: .

A jak widzę coś takiego, jak na powyższym zdjęciu - przemieszanie starego z nowym, to zawsze kojarzy mi się to z Opolem i Wieżą Piastowską: gotycka wieża i dwudziestowieczny budynek Urzędu Wojewódzkiego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2017 14:47

Mikeee napisał(a):Do Triestu jakoś nigdy nie było mi po drodze. Chyba najlepszą dla nas opcją będzie odwiedzić to miasto podobnie jak Wy - przy okazji pobytu w Słowenii. Jeden dzień chyba w zupełności wystarczy?

pozdrawiam,
M

Jedem dzień na spokojnie powinien wystarczyć. Triest jest dość kompaktowy ale miejscami jest pod górkę :D
My np. za pierwszym razem spędziliśmy tam urlop ale do zamku Miramare nadal nie zajrzeliśmy... 8)

==

Maslinka - w Grocie Gigante byliście?
Ostatnio edytowano 22.05.2017 14:54 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2017 14:48

Magda O. napisał(a):Jak długo idzie się z centrum na wzgórze San Giusto? Patrząc na mapę byłam przekonana, że to dobre pół godziny drogi ( w dodatku pod górkę) i nawet rozważałam podjechanie tam autobusem...

San Giusto jest w centrum Triestu, a dokładnie nad nim :) Jak zejdziecie (albo wejdziecie), tak jak my, Via della Cattedrale, dostaniecie się w rejon najstarszego kościoła w mieście, św. Sylwestra, który pokażę w następnym odcinku. Stamtąd jakieś 3 minuty i jesteście na Piazza Unita d'Italia, czyli tym najważniejszym placu :)

Zresztą zobacz sama:
https://www.google.com/maps/place/Catte ... 4511?hl=pl

Mikeee napisał(a):Do Triestu jakoś nigdy nie było mi po drodze. Chyba najlepszą dla nas opcją będzie odwiedzić to miasto podobnie jak Wy - przy okazji pobytu w Słowenii. Jeden dzień chyba w zupełności wystarczy?

Nam wystarczyły niecałe 3 godziny ;), ale dosłownie ten Triest przebiegliśmy.

Myślę, że spokojnie cały dzień wystarczy na Triest razem z zamkiem Miramare. My popołudnie spędziliśmy w Muggii, ale w Trieście byłoby jeszcze co robić 8)

Nefer napisał(a):A jak widzę coś takiego, jak na powyższym zdjęciu - przemieszanie starego z nowym, to zawsze kojarzy mi się to z Opolem i Wieżą Piastowską: gotycka wieża i dwudziestowieczny budynek Urzędu Wojewódzkiego.

W Opolu to rzeczywiście gryzie się strasznie :?
W Italii można się przyzwyczaić do kamulców to tu, to tam ;)
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 22.05.2017 17:16

W Italii to ogólnie ładne są te wszystkie kamulce
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2017 20:51

Sara76 napisał(a):W Italii to ogólnie ładne są te wszystkie kamulce

Ja właśnie za kamulcami nie przepadam :roll: Wiem, że stare toto i powinno mnie zachwycać, ale co zrobić, jak nie zachwyca ;)

16 kwietnia (niedziela): Triest - część trzecia i ostatnia

A oto przyczyna "turbodoładowania" w zwiedzaniu ;):

030220.jpg

Wygląda to groźnie, stąd nasz sprint po mieście i "odhaczanie" kolejnych zabytków.

Po zejściu ze wzgórza Sam Giusto trafiamy wprost na najstarszy w Trieście kościół - romańską bazylikę św. Sylwestra z XI wieku:

030803.jpg

(Wąska uliczka, więc trudno było zrobić zdjęcie :roll:)

Legenda głosi, że fundamenty bazyliki znajdują się w miejscu narodzin męczennic chrześcijańskich Eufemii i Tekli. Kościół niestety jest zamknięty... Wchodzimy natomiast do innej świątyni - stojącego tuż obok sanktuarium Santa Maria Maggiore (Matki Boskiej Większej).

Ten XVII-wieczny kościół to przykład pięknego baroku. Robi wrażenie, jak to kościoły we Włoszech:

031714.jpg

032060.jpg

Tutaj widać obie światynie; po prawej - Sylwester, po lewej Matka Boska Większa:

032496.jpg

Z tego miejsca już tylko kilka kroków na najważniejszy plac Triestu - Piazza Unita d'Italia:

032943.jpg

Jego powierzchnia to ponad 12 tysięcy metrów kwadratowych.

Przystajemy koło pięknej Fontanny Czterech Kontynentów z 1751 roku - kolejnego triesteńskiego dzieła Giovanniego Battisty Mazzoleniego, która stoi tuż przed ratuszem:

033531.jpg

Wspaniale prezentującą się budowlę:

033922.jpg

zdobią dodatkowo znajome nam (widziane na zamku) "roboty", a właściwie ich kopie:

034368.jpg

Panowie mają wdzięczne imiona Mikeze i Jakeze ;)

Ponadto na placu znajdują się pałace - Palazzo del Governo ze wspaniałymi złoceniami:

034976.jpg

035324.jpg

i Palazzo del Lloyd Triestino:

035710.jpg

Plac jest naprawdę ogromny, a wzrok, moim zdaniem, najbardziej przyciąga budynek ratusza:

036154.jpg

Jeśli chodzi o budowle, bo i tak najsilniejszym magnesem dla nas jest Jadran ;) Wystarczy przejść przez (bardzo ruchliwą!) ulicę i znowu jesteśmy nad jego brzegiem:

036785.jpg

I choć nie jest tu sielsko i spokojnie, jak przy zamku Miramare czy choćby na plaży w Barcoli, ludzie opalają się i tutaj :D:

037386.jpg

Triest, poza tym, że jest miastem fontann ;), ma też mnóstwo pomników. Oto kolejne: pomnik Bersaliera (Il Bersagliere)- żołnierza włoskiej lekkiej piechoty zmechanizowanej:

038025.jpg

oraz "Le Ragazze di Trieste" ukazujący dwie triesteńskie dziewczyny szyjące włoską flagę:

038478.jpg

038824.jpg

Lubię sztukę nowoczesną, więc zatrzymujemy się przy tych pomnikach na chwilę...

Ale powoli trzeba kierować się w stronę auta, bo niebo nadal straszy granatowym kolorem :roll:

Piazza Unita d'Italia w całej okazałości, widziana od strony morza:

039559.jpg

Przechodzimy przez Piazza Giuseppe Verdi, przy którym stoi teatr wzorowany na mediolańskiej La Scali:

040014.jpg

Urokliwe miejsce na zjedzenie posiłku:

040407.jpg

Kolejny plac to Piazza della Borsa z fontanną Neptuna:

040817.jpg

041165.jpg

Palazzo della Borsa Vecchia i kolumną cesarza rzymskiego Leopolda I wzniesioną w 1660 roku:

041612.jpg

Nieopodal piękna kamienica w stylu weneckim:

042011.jpg

Ponownie przechodzimy przez Piazzę del Ponte Rosso:

042418.jpg

i z Czerwonego Mostu pstrykamy widoczek podobny do tego, który uwieczniliśmy 2 godziny temu, chociaż ten wygląda groźniej:

042896.jpg

W tym miejscu spada na mnie pierwsza (wielka!) kropla deszczu:

043312.jpg

Chowamy więc aparat i jeszcze przyśpieszamy kroku.

Na szczęście deszcz tylko postraszył, ale my stwierdzamy, że to, co najważniejsze, a raczej to, co chcieliśmy uznać za najważniejsze ;) w Trieście widzieliśmy.

Resztę dnia chcemy spędzić w małej wiosce rybackiej położonej niedaleko, którą w swoim programie polecał Makłowicz :D Mowa o Muggii, chociaż z tą rybacką wioską to pan Robert trochę przesadził ;)

Jeśli chodzi o Triest, kilka miejsc (Piazza Unita d'Italia, San Giusto, a szczególnie katedra św. Justyna) bardzo mi się podobało, ale generalnie miasto nie rzuciło mnie na kolana. Może to kwestia okropnego ruchu samochodowego w centrum, którego nie widać na zdjęciach ;), a który dał nam się we znaki...

Na tym wyjeździe zobaczymy jeszcze piękniejsze miasta, chociaż kiedyś chciałabym jeszcze wrócić do Triestu i na spokojnie zobaczyć to i owo :)
Ostatnio edytowano 14.04.2020 14:03 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 22.05.2017 21:54

fajne zdjęcia wyszły dzięki tej groźnie wyglądającej chmurze 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2017 22:12

Triest albo się lubi lub dzieje się to z czasem - albo wcale :-) Nam się podobało, dlatego byliśmy tam cztery razy :-) A w ruchu miejskim to faktycznie - niezła szkoła i oczy dookoła głowy :-) Z niecierpliwością czekam na powrót tam i przejażdżkę tramwajem (linia była zamknięta przez dwa lata) ;-)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2017 23:16

Kasia i Krzyś napisał(a):fajne zdjęcia wyszły dzięki tej groźnie wyglądającej chmurze 8O

Tak, chmury były bardzo fotogeniczne :)

Pääkäyttäjä napisał(a):Triest albo się lubi lub dzieje się to z czasem - albo wcale :-)

Bardzo możliwe. Na razie nie pokochałam Triestu, ale kto wie... Zdarzały mi się już turystyczne miłości od drugiego wejrzenia ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.05.2017 15:26

Pääkäyttäjä napisał(a):Maslinka - w Grocie Gigante byliście?

Widzę, że dopisałeś pytanie; teraz zauważyłam...

Nie, nie byliśmy. Nie da się zobaczyć wszystkiego w jeden dzień, a tylko ten jeden spędziliśmy we Włoszech.
Została jeszcze Muggia, którą pokażę w najbliższym odcinku :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2017 15:45

maslinka napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Maslinka - w Grocie Gigante byliście?

Widzę, że dopisałeś pytanie; teraz zauważyłam...

Nie, nie byliśmy. Nie da się zobaczyć wszystkiego w jeden dzień, a tylko ten jeden spędziliśmy we Włoszech.
Została jeszcze Muggia, którą pokażę w najbliższym odcinku :)

Spokojna rozczochrana - my też nie byliśmy a kombinujemy, czy warto. Czekam zatem na Muggię - widziałem ją u Makłowicza, teraz Twoja kolej (Triestu to on za dużo nie pokazał, pomimo zachwytów nad nim - a szkoda) ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.05.2017 19:02

Pääkäyttäjä napisał(a):Czekam zatem na Muggię - widziałem ją u Makłowicza, teraz Twoja kolej

W takim razie zapraszam :)

16 kwietnia (niedziela): Muggia

Muggia to 13 tysięczne miasteczko, jedyna włoska gmina położona na półwyspie Istria. W tutejszej architekturze zaznaczyły się wyraźnie wpływy weneckie, a także austriackie, bo pod koniec XVIII wieku miejscowość ta stała się częścią Cesarstwa Austrii.

Wchodzimy na starówkę przez bramę:

059839.jpg

z lwem weneckim:

060211.jpg

I od razu zmierzamy w stronę głównego placu, przy którym stoi kościół św. Jana i Pawła z XV wieku, z piękną rozetą oczywiście :):

060809.jpg

Detal z fasady:

061179.jpg

Wnętrze jest surowe, zdobienia bardzo oszczędne:

061583.jpg

061931.jpg

Poza tym na placu znajduje się budynek ratusza, trochę zbyt kolorowy, jak na mój gust :roll::

062502.jpg

Przysiadamy w pizzerii i zjadamy, jak na Italię przystało, przepyszną pizzę :)

063048.jpg

Mały zonk pojawia się przy rachunku i nie chodzi tu o doliczone koperto (3 euro), czego się we Włoszech spodziewaliśmy, ale o cenę piwa - 5,50 euro (za jedno jasne półlitrowe) 8O Tak dużo nie płaciliśmy ani w Dubrovniku na Stradunie, ani nawet w "wypasionej" restauracji na stokach austriackiego ośrodka Kitzbühel :roll: Tak to jest, jak menu nie uwzględnia cen napojów...

Ale spokojnie, nie psuje nam to humorów. Podaję to tylko jako ciekawostkę ;) Wszystko było pyszne, łącznie z piwem; możemy dalej spacerować po Muggii, podziwiając typowo włoskie ;) kamienice:

064443.jpg

064791.jpg

Lody już dzisiaj jedliśmy, chociaż pewnie te z gelaterii "pod oliwką" są wyjątkowo smaczne, o czym świadczą tłumy ludzi:

065277.jpg

Muggia przypomina senną wioskę, o której mówił Makłowicz, chyba tylko na tym zdjęciu ;):

065832.jpg

(To miejsce kojarzy mi się z miejscowościami na wyspach Cres i Lošinj, szczególnie z miastem Cres i Velim Lošinjem.)

Poza tym jest tu dosyć gwarno. Podejrzewam, że w niedzielne popołudnia, takie jak dzisiejsze, zawsze przybywają tu rzesze spragnionych spokoju triesteńczyków.

I ten spokój można tu odnaleźć, zwłaszcza jeśli jedną z wąskich uliczek pójdzie się w stronę wzgórza:

066579.jpg

na którym można zobaczyć pięknie odrestaurowane pozostałości twierdzy zburzonej w XIV wieku:

067027.jpg

Z tego miejsca rozciąga się widok na Triest:

067427.jpg

oraz na to, co bezpośrednio pod nami, czyli zabudowania Muggii:

067846.jpg

Niestety, słońce się schowało, ale i tak jest pięknie :)

Schodzimy ze wzgórza jedną z wąskich uliczek:

068424.jpg

Docieramy do kościółka św. Franciszka z Asyżu:

068826.jpg

069173.jpg

Dobry punkt obserwacyjny pod murami twierdzy ;):

069687.jpg

Gacie na zabytkach :P:

070176.jpg

Wygląda na to, że ludzie wyjechali razem ze słonkiem. Opustoszałe uliczki Muggii:

070612.jpg

Spacerujemy w okolicach portu i oglądamy miasteczko z innej perspektywy:

071040.jpg

071387.jpg

Na koniec jeszcze wypasione palmy, bo wiem, że niektórzy bardzo je lubią :oczko_usmiech::

071978.jpg

I tak powoli kończy się nasza wizyta w urokliwej Muggii. Miasteczko ma bez wątpienia fajny klimat i warto się tam wybrać, będąc w okolicy. Końca dobiega również cały bardzo intensywny i ciekawy włoski dzień 8)
Ostatnio edytowano 14.04.2020 14:08 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.05.2017 20:54

maslinka napisał(a): Końca dobiega również cały bardzo intensywny i ciekawy włoski dzień 8)

Właśnie szukam noclegu na dwie doby w Trieście lub okolicy :D .
Mam nadzieję, że uda się pochodzić trochę Waszymi ścieżkami i może coś jeszcze dorzucić :hut: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.05.2017 21:51

marze_na napisał(a):Właśnie szukam noclegu na dwie doby w Trieście lub okolicy :D .
Mam nadzieję, że uda się pochodzić trochę Waszymi ścieżkami i może coś jeszcze dorzucić :hut: .

Już się nie mogę doczekać Twojej relacji :D
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 24.05.2017 08:03

maslinka napisał(a):
Mały zonk pojawia się przy rachunku i nie chodzi tu o doliczone koperto (3 euro), czego się we Włoszech spodziewaliśmy, ale o cenę piwa - 5,50 euro (za jedno jasne półlitrowe)

Piwo we włoskich knajpkach bywa bardzo drogie, nieraz droższe od wina della casa.
A Muggia jest ładna, podobna nieco do leżącego w pobliżu Triestu Grado.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.05.2017 08:39

maslinka napisał(a):Na koniec jeszcze wypasione palmy, bo wiem, że niektórzy bardzo je lubią :oczko_usmiech::

Obrazek
Z takimi żółtymi dodatkami jeszcze nie widziałam chyba ... :oczko_usmiech:

marze_na napisał(a):Właśnie szukam noclegu na dwie doby w Trieście lub okolicy :D .
Znaczy plany urlopowe Ci się prostują :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Wielkanoc w zielonej Słowenii - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies