Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielkanoc w zielonej Słowenii

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.05.2017 19:24

CROnikiCROpka napisał(a):A można było wziąć przykład z dziewczyny z posągu :P

2 miesiące później pewnie bym wzięła :D

Interseal. napisał(a):Hej.

Dotarłem i tutaj.

Cześć :)

Interseal. napisał(a):Patrząc na poukładaną, przystrzyżoną i wymuskaną Słowenię i na przykład południową Serbię, czy Macedonię, trudno sobie wyobrazić, że kiedyś było to jedno państwo.

To prawda, zupełnie inne światy. Słowenia bardzo nam przypominała Austrię, nie tylko cenami w restauracjach ;)

Interseal. napisał(a):Między innymi chciałem zobaczyć Vintgar koło Bledu no i rzecz jasna nowy kompleks skoczni. Ot... zawodowy sentyment :) .

Vintgar też mamy w planach... na kiedyś ;)

Beata W. napisał(a):Maslinko ta piękna roślina to Glicynia :hearts: Na majówce na Węgrzech fotografowałam chyba każdy egzemplarz :wink: A mój w ogródku ma dopiero 3 lata więc jeszcze nie kwitnie, ale mam nadzieję, że za rok mnie uszczęśliwi swoimi kwiatami.

Dzięki :D Śliczna jest!
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 18.05.2017 21:05

Pewnie nie ma szans na kolejny odcinek dzisiaj?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.05.2017 22:47

Sara76 napisał(a):Pewnie nie ma szans na kolejny odcinek dzisiaj?

Dzisiaj już nie, ale może jutro się uda :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.05.2017 20:45

Obiecałam, więc przynajmniej krótki odcinek :)

16 kwietnia (niedziela): Triest - część pierwsza

Pora na zwiedzanie Triestu. Udaje nam się zaparkować za darmo (niedziela), choć dość daleko od głównych atrakcji turystycznych.

Spacerujemy więc, podziwiając piękne kamienice:

026322.jpg

i cuda włoskiej motoryzacji:

026705.jpg

Dworzec kolejowy:

027077.jpg

Kościół Niepokalanego Serca NMP:

027465.jpg

Piazza Vittorio Veneto:

027843.jpg

i Fontanna Trytonów:

028219.jpg

Triest fontannami stoi, jest ich tu całkiem sporo i niektóre są bardzo ładne.

Docieramy do Wielkiego Kanału wykopanego pod koniec I połowy XVIII wieku. Na Czerwonym Moście (Ponte Rosso):

028768.jpg

029115.jpg

Po drugiej stronie Kanału majaczy Jadran:

029512.jpg

Pamiętam, że w tym miejscu gotował Makłowicz ;)

Mówił też o tym gościu:

030056.jpg

James Joyce spędził w Trieście w sumie 12 lat.

Piazza del Ponterosso i fontanna Giovanniego Battisty Mazzoleniego z XVIII wieku:

030547.jpg

Serbska cerkiew św. Spirydona:

030933.jpg

Przysiadamy w gelaterii obok cerkwii. Lody niezłe, ale jadaliśmy dużo lepsze. Natomiast fajny jest kontrast między moim ubraniem a ludźmi w tle :lol::

031552.jpg

Ludzie pewnie myśleli, że jesteśmy ze Skandynawii ;)

Chociaż przyznaję, że jedzenie lodów w cieniu, przy temperaturze około 18 stopniu i lekkim wietrze, w ciuchach takich jak widać, nie było termicznie komfortowe :roll:

Zostawię Was z tym lodami i idę oglądać film ;) Jutro obiecuję dłuższy odcinek :)
Ostatnio edytowano 14.04.2020 13:49 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2017 06:33

Wg naszej opinii, po czterech razach w Trieście, najlepsze lody serwują w gelateri Grom i Marco :-) Ale to i tak trzeba samemu pochodzić i sprawdzić.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.05.2017 10:13

Pääkäyttäjä napisał(a):Wg naszej opinii, po czterech razach w Trieście, najlepsze lody serwują w gelateri Grom i Marco :-) Ale to i tak trzeba samemu pochodzić i sprawdzić.

Niestety, nic mi to nie mówi ;)

Samemu trzeba sprawdzić, każdy może mieć inne smaki :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.05.2017 12:23

16 kwietnia (niedziela): Triest - część druga

Na placu za Wielkim Kanałem wspaniałe palmy ;) i kościół Sant'Antonio Taumaturgo (Sant'Antonio Nuovo) z XIX wieku wyglądający jak teatr:

039398.jpg

Jest też fastfood z rybami i owocami morza:

039797.jpg

Przechodzimy bardzo ładną i pustą 8O uliczką:

040310.jpg

Rzymska wilczyca z Romulusem i Remusem:

040704.jpg

Kierujemy się w stronę wzgórza San Giusto, mijając trochę malownicze, a trochę obskurne ulice ;):

041268.jpg

Im wyżej, tym ciekawiej:

041648.jpg

Na wzgórzu znajduje się twierdza pochodząca z XV wieku wybudowana na ruinach weneckiego zamku:

042098.jpg

042445.jpg

oraz ruiny starożytnej bazyliki:

042833.jpg

Kamulce obudowane cegłówkami ;)

043330.jpg

Jest też pomnik żołnierzy poległych w I wojnie światowej:

043743.jpg

i widok na Triest:

044117.jpg

044465.jpg

Na dziedzińcu zamku stoją "roboty" - figury ludzkiej wielkości pochodzące z wieży zegarowej, które poruszając się, wybijały godzinę:

044963.jpg

045310.jpg

Roboty zostały zaprojektowane w 1973 roku przez architekta Giuseppe Bruni, aby zdobiły fasadę ratusza. W 1972 roku postanowiono wykonać ich kopie, gdyż warunki pogodowe niszczyły figury. Obecnie na zamku San Giusto możemy oglądać oryginały, a na ratuszu, jeszcze dzisiaj, zobaczymy kopie.

Najciekawszą i najpiękniejszą budowlą na wzgórzu jest bez wątpienia katedra San Giusto (po polsku: św. Justyna):

046073.jpg

Powstała ona w XIV wieku w wyniku połączenia dwóch bazylik romańskich: Santa Maria Assunta oraz San Giusto.

Fasada katedry jest w większości romańska, lecz zawiera pięć kolumn rzymskich i gotycką rozetę, a filary przy wejściu pochodzą z rzymskiego grobowca.

Wnętrze świątyni podzielono na pięć naw o różnych szerokościach, jedna z nich jest zwieńczona kopułą. Pomiędzy bizantyjskimi kolumnami można zauważyć przepiękne freski z XIII wieku przedstawiające św. Justyna.

Wnętrze katedry robi na mnie niesamowite wrażenie. Zobaczcie zresztą sami:

046992.jpg

047340.jpg

047688.jpg

048035.jpg

XIII-wieczna mozaika w absydzie św. Justyna:

048433.jpg

Relikwie Jana XXIII i Jana Pawła II:

048824.jpg

Mozaika w nawie głównej:

049204.jpg

i ta na posadzce:

049577.jpg

Katedra św. Justyna to dla mnie najpiękniejsze, co widzieliśmy w Trieście.

Tuż obok świątyni znajduje się kościółek San Michele Al Carnale z XIV wieku:

050091.jpg

Niestety, dziś jest zamknięty.

Powoli schodzimy ze wzgórza San Giusto ulicą via della Cattedrale. Jeszcze rzut oka na katedrę:

050580.jpg

i już jesteśmy w dolnej części Triestu, gdzie nowe miesza się ze starym, a nawet bardzo starym:

051030.jpg

051378.jpg

I w tym momencie muszę przyznać, że po prostu nie znaleźliśmy ruin Teatru Rzymskiego :oops: Niespecjalnie też ich szukaliśmy... Nagle zaczęliśmy mieć problem z bardzo granatowym niebem i zbliżającymi się grzmotami, więc postanowiliśmy zobaczyć na szybko to, co najważniejsze (o teatrze jakoś zapomniałam :oops:) i ewakuować się w stronę auta...

Ostatecznie spadło na nas tylko kilka kropli deszczu, a w Trieście zobaczyliśmy jeszcze trochę, na co zapraszam w następnym odcinku :)
Ostatnio edytowano 14.04.2020 13:55 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 20.05.2017 15:51

Oczywiście jestem i czytam :D chodź często iles stron naraz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.05.2017 16:33

maslinka napisał(a):Na placu za Wielkim Kanałem wspaniałe palmy ;)

Obrazek
:lool: :lool: :lool:

maslinka napisał(a):Najciekawszą i najpiękniejszą budowlą na wzgórzu jest bez wątpienia katedra San Giusto (po polsku: św. Justyna):

Obrazek
Fasada katedry jest w większości romańska, lecz zawiera pięć kolumn rzymskich i gotycką rozetę, a filary przy wejściu pochodzą z rzymskiego grobowca.
Rozetka piękna ... no jak to w Italii 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.05.2017 19:53

kkra napisał(a):Oczywiście jestem i czytam :D

Cześć :) Cieszę się.

mysza73 napisał(a):Rozetka piękna ... no jak to w Italii 8)

W ogóle kościoły mają wypasione, to trzeba tym Italiańcom przyznać :P
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 20.05.2017 22:03

Ciekawe jest to wzgórze San Giusto, może w te wakacje uda nam się podążyć na nie waszym tropem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2017 05:00

maslinka napisał(a):
I w tym momencie muszę przyznać, że po prostu nie znaleźliśmy ruin Teatru Rzymskiego :oops: Niespecjalnie też ich szukaliśmy...

Bo to jest dosłownie między blokami a komendą policji (Questura) i wygląda tak, jakby Włosi zaczęli coś budować a potem sobie odpuścili :D Dopiero po chwili dociera do człowieka, że widzi amfiteatr. Jak na ironię, widzieliśmy teatr ale na wzgórzu San Giusto nie byliśmy - pomimo, że teatr znajduje się u jego stóp a w Trieście byliśmy cztery razy... :roll:

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.05.2017 22:25

maxredaktor napisał(a):Ciekawe jest to wzgórze San Giusto, może w te wakacje uda nam się podążyć na nie waszym tropem.

I spokojne. Tam przynajmniej mogliśmy odpocząć od ruchu samochodowego. Czuliśmy się bezpiecznie, szaleni Włosi nie czyhali na nasze życie ;)

Pääkäyttäjä napisał(a):Bo to jest dosłownie między blokami a komendą policji (Questura) i wygląda tak, jakby Włosi zaczęli coś budować a potem sobie odpuścili :D Dopiero po chwili dociera do człowieka, że widzi amfiteatr.

Teraz to już wiem dokładnie, gdzie to jest i jak wygląda, bo sobie oblukałam na maps.google i w grafice. Zawsze, jak wracam, trafia mnie, że byłam tak blisko, a czegoś nie zobaczyłam... Ale trudno zobaczyć wszystko :roll: Zwłaszcza, że Triest dosłownie przebiegliśmy. Śpieszyło nam się do pewnego spokojnego, kameralnego miasteczka :)

Pääkäyttäjä napisał(a):ak na ironię, widzieliśmy teatr ale na wzgórzu San Giusto nie byliśmy - pomimo, że teatr znajduje się u jego stóp a w Trieście byliśmy cztery razy... :roll:

Nadrobicie przy piątej wizycie ;)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 22.05.2017 08:46

Jak długo idzie się z centrum na wzgórze San Giusto? Patrząc na mapę byłam przekonana, że to dobre pół godziny drogi ( w dodatku pod górkę) i nawet rozważałam podjechanie tam autobusem...
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 22.05.2017 13:07

Do Triestu jakoś nigdy nie było mi po drodze. Chyba najlepszą dla nas opcją będzie odwiedzić to miasto podobnie jak Wy - przy okazji pobytu w Słowenii. Jeden dzień chyba w zupełności wystarczy?

pozdrawiam,
M
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Wielkanoc w zielonej Słowenii - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies