Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielkanoc w Mieście Stu Wież

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 10.05.2015 16:27

Po 17-tej na Złotą Uliczkę można wejść za free.
Myślę, że warto ją zobaczyć ... ale całość nie powala.
Ot malownicza ...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.05.2015 18:52

Buber napisał(a):Po 17-tej na Złotą Uliczkę można wejść za free.
Myślę, że warto ją zobaczyć ... ale całość nie powala.
Ot malownicza ...

Przed wyjazdem czytałam, że zdarza się, że wieczorami można wejść za darmo. Ale złożyło się tak, że byliśmy w tym miejscu przed 16:00.

Nie planowaliśmy dokładnie, o jakiej porze będziemy w konkretnym miejscu. Nogi same nas niosły ;) A wracać czasami nam się nie chciało, bo przecież mieliśmy do zobaczenia tyle innych ciekawych miejsc :)
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 10.05.2015 23:14

Połknęłam w całości :) Dotarłam tu dopiero teraz, na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że o kulach wolniej jednak się bryka :wink:
Praga piękna :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.05.2015 18:31

AniaJ. napisał(a):Połknęłam w całości :) Dotarłam tu dopiero teraz, na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że o kulach wolniej jednak się bryka :wink:

W takim razie jesteś usprawiedliwiona ;)

Zostało jeszcze duuużo do opisania, więc usiądź wygodnie :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 11.05.2015 18:50

maslinka napisał(a):Zostało jeszcze duuużo do opisania...

To bardzo się cieszę, poprzednie odcinki przeczytałem/obejrzałem z wielką przyjemnością. :)
Czekam na więcej. :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.05.2015 19:14

Przepraszam, że się wtrącę, ale Praga od wielu lat stanowiła dla mnie coś ważnego. Jeszcze w czasach studenckich wpadaliśmy tutaj, pomieszkując na kempingu nad Wełtawą, przy zajezdni tramwajowej i zwiedzaliśmy miasto. I tu coś wtrącę, cholernie podoba mi się literatura czeska, a moim przekochanym pisarzem, jest, no był, bo nie żyje Bohumil Hrabal. Mam prawie wszystkie jego książki, jasne, literatura niepokorna, genialna, przepojona praskimi klimatami i piwem tzw. 11-tką.

Przepraszam, teraz zacytuję:

Po południu, 3 lutego 1997 roku pacjenci praskiego szpitala na Bulovce zawiadomili lekarzy, że z piątego piętra szpitalnego oddziału wypadł człowiek. Po kilku minutach okazało się, że nagła śmierć dosięgła jednego z najwybitniejszych czeskich a zarazem światowych prozaików XX wieku – Bohumila Hrabala. Lekarze badający okoliczności śmierci uznali, że pisarz wychylił się zanadto za parapet dokarmiając gołębie. Taka wersja była im na rękę, ponieważ odpowiadali za leczącego się tam Hrabala. Także policja wykluczyła samobójstwo. Przyjaciel pisarza Vaclav Kadlec zanotował - „ Kiedy 3 lutego 1997 roku nadawano wiadomość o jego upadku z okna, od razu dziennikarze rozpowszechnili legendę o karmieniu gołąbków i nieszczęśliwym wypadku. Wyobrażenie, że niezdolny do poruszania się starzec dowlókł się do okna, tu wszedł bez niczyjej pomocy na wysoki parapet i sypał ziarenka ptaszkom, było od pierwszej chwili absurdalne, a przecież pewnie przejdzie do podręczników. Wielki mitotwórca dobrze wiedział jak szokować czytelników.” Ceremonia pogrzebowa była prosta, choć Prezydent Havel przysłał wieniec a parlament uczcił śmierć pisarza minutą ciszy. Dla zmarłego i kilkudziesięciu zgromadzonych na pogrzebie przyjaciół zagrała tylko orkiestra cygańska, po czym żałobnicy zabrali urnę z prochami do gospody „Pod Złotym Tygrysem” na ostatnie piwo. Pisarza pochowano w dniu jego 83 urodzin w rodzinnym grobie w Hradistku koło Kerska.

I teraz wyjaśnię. W trakcie ostatniego pobytu realizowaliśmy z przyjaciółmi "zwiedzanie Pragi szlakiem geniuszu Hrabala"

I tego wam życzę, cudowna trasa, na pewno jej nie powtórzymy, ale na mapie, w każdej odwiedzonej piwiarni zakreślaliśmy krzyżyk.
Niestety mapa zaginęła. A szkoda.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 11.05.2015 19:40

na Złotą Uliczkę trafiliśmy właśnie w darmowych godzinach - po zmroku też fajnie się prezentuje

AIMGP7636.jpg

bardziej kameralną wersją jest ulica Nowy Świat, z nieco większymi domkami :wink:

AIMGP7592.jpg

(zdjęcia z marca 2012 roku)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.05.2015 18:06

Grzegorz Ćwik napisał(a):I teraz wyjaśnię. W trakcie ostatniego pobytu realizowaliśmy z przyjaciółmi "zwiedzanie Pragi szlakiem geniuszu Hrabala"

Jeśli chodzi o Hrabala, czytałam tylko "Zbyt głośną samotność"; dawno temu, jeszcze na studiach ;) Ale bardzo podobał mi się klimat tej książki :)

Grzegorz Ćwik napisał(a):I tego wam życzę, cudowna trasa,

Dzięki :)
Czekam na moment, kiedy będę "spełnioną praską turystką", która nie musi już oglądać tych wszystkich "must see". Wtedy skupię się na wędrowaniu mniej popularnymi szlakami. Ale żeby poczuć tę wolność i już nic nie musieć, najpierw muszę ;) zobaczyć wszystkie zabytkowe miejsca :)

Kasia i Krzyś napisał(a):na Złotą Uliczkę trafiliśmy właśnie w darmowych godzinach - po zmroku też fajnie się prezentuje

Nawet bardzo fajnie :D
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 16.05.2015 11:50

Chyba utknęliśmy na tych bramkach przy złotej ulicy. :roll:
Przewodniczkę wcieło. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.05.2015 12:12

GOLDEN napisał(a):Chyba utknęliśmy na tych bramkach przy złotej ulicy. :roll:
Przewodniczkę wcieło. :wink:

Już jestem :mrgreen:

3 kwietnia (piątek): Vojanovy Sady i Kampa

Nasze kroki kierujemy do najstarszego parku w Pradze. Pierwsza wzmianka o znajdujących się w tym miejscu przyklasztornych sadach owocowych pochodzi z 1248 roku. Vojanovy Sady są spokojnym miejscem, które od zatłoczonego mostu Karola dzieli zaledwie pięć minut spaceru. Dużo ładniej będzie tutaj za jakieś dwa tygodnie, kiedy świeża zieleń zacznie bić po oczach swoją intensywnością.

Ale cieszymy się z tego, co mamy :)

044345.jpg

044703.jpg

Magnolie już prawie, prawie:

045098.jpg

Dużą atrakcją parku są pawie. Naliczyliśmy ich siedem. Paw-akrobata:

045533.jpg

Jeden z pawi zaczyna pokazywać swoje wdzięki. Najpierw widzimy jego tył ;):

046086.jpg

Ale zaraz pokazuje się nam w całej okazałości:

046499.jpg

Stroszy piórka, potrząsa nimi, krzyczy... Cały spektakl tylko dla nas :D

Wkrótce chyba traci zainteresowanie i idzie sobie. No to my też ;)

Z Mostu Karola można (nieco wcześniej, zanim dojdzie się do Wieży Małostrańskiej) zejść na Kampę - małą wyspę na Wełtawie, którą od Małej Strany oddziela Čertovka (Czarci Potok). Czasami używa się romantycznego określenia "Praska Wenecja" - dzięki grupie kamienic usytuowanych bezpośrednio nad wodą pomiędzy Mostem Karola a ujściem Čertovki do Wełtawy.

Trochę romantyzmu ;) - barka na Čertovce:

047773.jpg

Zejście z Mostu Karola na Kampę:

048171.jpg

Plac Na Kampe i wszechobecne segwaye:

048575.jpg

To tutaj nakręcono pierwsze sceny z filmu "Mission impossible" ;)

Budki wielkanocnego jarmarku:

049165.jpg

i kolejny świąteczny akcent:

049559.jpg

Zmierzamy w stronę parku "w centralnej części" wyspy.

049989.jpg

Istnieje tu wiele zagrożeń ;):

050497.jpg

W parku rośnie piękny dwustuletni platan, który osiągnął już wysokość 34 metrów:

050943.jpg

A tuż obok - kolejna instalacja Davida Černego, czyli "Miminka II" - rzeźby bobasów z kodem kreskowym zamiast twarzy:

051437.jpg

To te niemowlaki, które wspinają się na wieżę telewizyjną w Žižkovie. Tutaj można się im przyjrzeć z bliska.

Oczywiście na Kampę warto też przyjść dla widoków na drugą stronę Wełtawy:

051993.jpg

które ostatnio zostały nieco zakłócone przez... rząd żółtych pingwinów 8O

052547.jpg

052906.jpg

Widząc to "dzieło", jestem pewna, że to sprawka Černego, który zakpił sobie z praskiego landszaftu.
Właściwie nadal nie mam pewności, kto jest odpowiedzialny za ustawienie pingwinów nad brzegiem Wełtawy. Internet nie daje jednoznacznej odpowiedzi ;)
A może Wy umiecie lepiej hledać :?: ;) :P

Co ciekawe, jutro przekonamy się, że w nocy pingwiny te świecą 8O :lol:

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 08.01.2021 15:07 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 17.05.2015 18:35

:lol: Melduję, że nadal śledzę praską relację i mam nadzieję na kolejną (za nami przecież weekend majowy, czy mam dobre przeczucia, że był wyjazdowy?) Pozdrawiam i będę zaglądać
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2015 18:50

Pingwiny nie są dziełem Czarnego :wink:
Postawiono je w 2008 roku

Pingwiny to dzieło Art Group Cracking :!: Grupa składa się z artystów o nazwiskach:
Renzo Nucara, Marco Veronese, Carlo Rizzetti, Alex Angi Kicco, William Sweetlove :roll:
http://www.turistika.cz/mista/zluti-tucnaci-na-vltave
http://www.crackingartgroup.com/it/inst ... zioni.aspx
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2015 13:58

Baaardzo ciężki tydzień za mną, a następny wcale nie zapowiada się lepiej :( Ale spróbuję dzisiaj wrzucić nowy odcinek...

Sara76 napisał(a)::lol: Melduję, że nadal śledzę praską relację i mam nadzieję na kolejną (za nami przecież weekend majowy, czy mam dobre przeczucia, że był wyjazdowy?) Pozdrawiam i będę zaglądać

Był wyjazdowy, był, ale ja już mam problem ze skończeniem tej relacji, a co tu mówić o rozpoczynaniu nowej...

Lednice napisał(a):Pingwiny nie są dziełem Czarnego :wink:
Postawiono je w 2008 roku

Pingwiny to dzieło Art Group Cracking :!: Grupa składa się z artystów o nazwiskach:
Renzo Nucara, Marco Veronese, Carlo Rizzetti, Alex Angi Kicco, William Sweetlove :roll:
http://www.turistika.cz/mista/zluti-tucnaci-na-vltave
http://www.crackingartgroup.com/it/inst ... zioni.aspx

Dzięki za informacje :)

Pingwiny (tučniaki ;)) zobaczymy jeszcze. Będą nawet te żywe 8O :mrgreen:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 22.05.2015 14:45

maslinka napisał(a):Pingwiny (tučniaki ;)) zobaczymy jeszcze. Będą nawet te żywe 8O :mrgreen:

Znaczy się praskie zoo odwiedziliście :?: :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2015 19:34

Nefer napisał(a):
maslinka napisał(a):Pingwiny (tučniaki ;)) zobaczymy jeszcze. Będą nawet te żywe 8O :mrgreen:

Znaczy się praskie zoo odwiedziliście :?: :)

Zgadza się :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko