Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielkanoc 2015 - Plitvicka jezera, Postojna, Wenecja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Berbel
Croentuzjasta
Re: Wielkanoc 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 16.04.2015 21:24

Czwartek 2 Kwiecień – Poznań/Branisovice

Generalnie to nie mam na co narzekać jeśli chodzi o szczęście. Czasami jest bardziej kulawe niż normalnie, ale generalnie jest ok.
2 kwietnia rano było kulawe.
Od samego rana padał śnieg. Zimno ze aż oczy marzną, a ja stoję na balkonie w kąpielowych gaciach gotowy do wyjazdu od mamusi na te termy i oczom nie wierze. Tak se myślę, dzizus, ja tu na wakacje mam jechać, przecież chmurka mówiła ze Wielkanoc ciepła będzie, przecież ona mnie zameczy. Syn się cieszy, mówi

…Tata zostańmy jeszcze u babci, pojeździmy za domem na nartach.

To wystarczyło, mowie pakować się i jedziemy, śnieg nie taki straszny na pewno dam rade.

Po śniegu nie jeździłem od jakiś 15 lat, teraz miałem szanse nadrobić wszystkie te lata w drodze do Branisovic, bo tam tez zaplanowaliśmy pierwszy postój z atrakcjami.
No i pojechaliśmy. :D

Z Poznania do Leszna tragedii nie było, droga czysta. Wrocław biały ze hej.

Obrazekwroclaw

Na parkingu przed zjazdem na autostradę (chyba to była autostrada) stoją 3 piaskarki i tłum ludzi. Panowie chodzą, szurają nogami po asfalcie i sprawdzają czy już czas na wyjazd. Dziewczyny wysłałem na siku, no bo to przecież już 100 km to czas najwyższy. Wyciągam telefon i robię zdjęcie. Panowie paczom na mnie jak na debila, nie wiedza ze ja tu relacje robię. Aaa, panowie wymienili na nasz temat kilka poglądów z przecinkami, ale nie warto komentować.
W radiu trąbią ze same wypadki i proszą o ostrożność, a ja jak ostatnia koronka (wyraz zapożyczony z chorwackiego: cipka) z letnimi oponami i zimowymi skarpetami na kola pcham się w góry. Przejechaliśmy jakieś 10 km za Wrocław, a tam normalnie inny kraj. Cieplej jakoś i śniegu nie ma. Miałem jechać przez Hradec-Kralove bo lepsza droga i odśnieżona pewnie będzie, ale co tam jedziemy na Kłodzko/Boboszów. W Branisovicach byliśmy o 16, pora dobra na rozpakowanie i szybki rekonesans co, gdzie i jak.

Zatrzymaliśmy się w Krcma u Cisarske Cesty bo jest blisko do AquaLandu Morawia, gdzie mieliśmy spędzić jutrzejszy dzień i przede wszystkim ma restauracje pod pokojami, gdzie możemy usiać i spędzić wieczór a nie kisić się w pokoju 2 na 2.
Sama Karczma to chyba przerobiony na mały hotel budynek starych lochów, bynajmniej do takowych można zajrzeć siedząc na dole w knajpie. Do okoła się jeszcze budowlańcy kończąc ogród i podjazdy. Cale miejsce zrobione jest ze smakiem i duża ilością drzewa co stwarza fajny charakter. Pokoje są duże i jasne, dodatkowo każdy ma swoja łazienkę i wannę dla maluchów. Obsługa bardzo mila, i pojawiają się znikąd kiedy ich potrzeba. A wszystko to, za całkiem przyzwoite pieniądze, 70E za 4 osoby, apartament dwu pokojowy i śniadanie w formie bufetu.
ObrazekWP_20150402_19_28_28_Pro

ObrazekWP_20150402_19_28_00_Pro

Ale najlepsze proszę Państwa jest jedzenie serwowane na dole w pubie, jest po prostu boskie. Porcje są ogromne i pyszne, piwo zimne i lokalne. W pierwszy dzień zamówiliśmy 4 zestawy obiadowe (zupa, drugie i napój), polowy nie daliśmy rady zjeść, nie mówiąc już o obiecanych deserach. Jeśli planujecie zatrzymać się gdzieś po drodze z Cro lub do Cro, to szczerze polecam. Bardzo przyzwoite miejsce do spania, dobre jedzenie i miejsce do relaksu czyli wszystko czego człowiekowi w podroży potrzeba.
ObrazekWP_20150402_19_34_57_Pro

Obrazekmoravia (6)
Ostatnio edytowano 02.05.2015 08:48 przez Berbel, łącznie edytowano 1 raz
Berbel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 16.04.2015 21:35

dudek_t napisał(a):Ekmh ten tegooo…. zamiana szusowania w Alpach na 5 dni u "mamuni"… no jestem pełen podziwu :twisted:

PS. Zapowiada się doskonale, czekamy na więcej :)

Jakos nie mialem wyboru :(

anakin napisał(a):
Berbel napisał(a): - Nie jedziemy w Alpy

Pireneje się nie pojawiły? :oczko_usmiech:

U mnie to raczej odwrotnie bylo, nasze Alpy, znaczy moje to zanikaly. :oczko_usmiech:
:papa:
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 17.04.2015 08:33

Lepiej późno niż wcale, siadam do wycieczki
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 17.04.2015 08:46

Bardzo fajnie opisujesz, czekam na więcej 8)
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 17.04.2015 11:44

Zasiadam i ja aby śledzić wasze podboje Wielkanocne :)
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 17.04.2015 11:59

Obecna :papa:
Milka55
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Milka55 » 17.04.2015 15:36

Dobrze się czyta, pozdrawiam :D
piotr. z
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr. z » 17.04.2015 19:33

To i ja się dosiądę. Zapowiada się nieźle :-)
Berbel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 18.04.2015 10:44

Nie mam pojecia jak Was wszystkich wyszczegolnic w jednym poscie, wiec

Witam wszystkich czytaczy.

Dzieki za zainteresowanie i bardzo mi milo ze ktos chce czytac moje wypociny. :o
Kolejny odcinek juz gotowy, musze tylko uszykowac zdjecia i wieczorkiem powinno byc gotowe podbijanie Aqualandu.
Teraz z ogromna checia i przyjemnoscia :evil: ide na ogrod kopac, pelic itp, no bo co lepszego mozna robic w weekend kiedy np. sa wyscigi F1, przeciez nie ogladac. :roll:

Do poczytania wieczorem :papa:
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 18.04.2015 11:12

wyczekujemy z niecierpliwością Wielkanocnej relacji :D
Berbel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 18.04.2015 19:42

Piątek 3 Kwiecień Aqualand Moravia

4 rano, hałas ze ja cię kręcę. 8O

….Co ty robisz, daj pospać, są wakacje. Jezu jeszcze ciemno, przestań hałasować.
To nie ja, to na dworze. Szczelaja czy cos. Kurna to chyba budowlańcy.
Co ty pleciesz, kto strzela, budowlańcy? W nocy? Kładź się spać….

Co mi tu kobita będzie klepać jak wiem ze szczelaja :boss: , wyglądam przez okno i widzę grupę dzieciaków (chłopców) pchających jakieś stelaże podobne do taczki, które klekocą. Stali tak chyba ze 15 minut pod oknami, hałasując co niemiara.
ObrazekDSC_0010

Poszli do naroznika i zaraz wracali.

ObrazekDSC_0013

Jak się później okazało to taka ichnia Wielkanocna tradycja. Chłopcy w wieku od 5 do 10 lat chodzą z tymi klikaczami od domu do domu i hałasują tak długo, aż ich ktoś nie przegoni. Robią tak 3 razy dziennie, 4 rano, południe i 18. Zaczynają w czwartek i po 3 dniach kończą. W wielka sobotę na koniec dnia, każdy u kogo byli i zostali przegonieni, daje chłopakom słodycze lub pieniądze aby się „wykupić” od hałasu.

Druga pobudka przed 8, szybkie śniadanie i jedziemy do Aqualandu Moravia. Aqualand Moravia znajduje się w miejscowości Pasohlávky, niecałe 20 km od Brna i jakieś 8 km od Branisovic. 3000m2 basenów, 2500m2 spa, ponad 1000m zjeżdżalni i mnóstwo radochy dla dzieciaków. Tłumów nie ma miejscowi wola pływać w lokalnym basenie. Grupa Czechow, kilka aut ze Słowenii, kilka z Austrii i my. Tutaj ciekawostka, Czesi wchodzą do tego przybytku bez kolejki, wpychając się prosto do kasy przed wszystkich za przyzwoleniem obsługi i innych gości. Nie mam pojęcia czy to normalne u nich, ale z 50 osób które tam stały do 4 kas, nikt nie zaprotestował i raczej podszedł do tego jakby tak miało być. Panie w okienku mówia płynnie po czesku i czesku, pomimo ze większość info jest po angielsku i niemiecku, natomiast cala reszta obslugi na basenie smiga po angielsku. Bilet wstępu dla całej rodziny 2+2 na cały dzień kosztuje 900 czeskich koron i obejmuje wszystkie sauny i spa, baseny i zjeżdżalnie. Jeśli ktoś chciałby skorzystać ze spa terapii, to trzeba je zamówić od rana na konkretna godzinę. Spa jest wliczone w cene biletu, ale masaże i zabiegi kosmetyczne są dodatkowo płatne. My niestety nie wiedzieliśmy ze trzeba zamawiac, i zona była rozczarowana a dodam ze mial to byc jej dzien w spa :oops: . Do sauny i całego spa wchodzi się na golasa. 8O :oops:
W środku fajnie i czysto. Podłogi są delikatnie karbowane i tępe, także dzieciaki się nie ślizgają. Wchodząc dostajemy klucz na rękę jak zegarek, którym otwieramy zamykamy szafki, kupujemy wszystko w kawiarni i restauracji. Pomimo ze knajpka jest na pływalni to ceny dalej przyzwoite. Za 2x ćwiartkę kurczaka z knedlami i kapusta, naleśniki z owocami, ryz z gulaszem, 4 desery, 2 x piwo (do obiadu daja piwo 8O :coool: ) i 2 soki zapłaciliśmy niecałe 700 koron.
Dla dzieci raj na ziemi, weszliśmy o 9 i z oporami wyszliśmy o 17. Nasze dzieci maja 8 i 12 lat i bez problemu mogły korzystać ze wszystkich zjeżdżalni same, wszędzie jest obsługa i naprawdę pilnują żeby nikt nie pajacował. W tym akurat przypadku nie było to problemem, jako ze my mieliśmy większa radoche ze zjeżdżania niż one same. Samych zjeżdżalni jest chyba ze 30, można na doopie, na pontonach 1,2,3 osobowych lub na specjalnych ślizgach co by było szybciej. Super.

ObrazekDSCF1727

ObrazekDSCF1707

ObrazekDSCF1704

ObrazekDSCF1699

ObrazekDSCF1686

ObrazekDSCF1685

ObrazekDSCF1683

ObrazekDSCF1682

Wieczorem po powrocie poszlismy na dol na Velikonocni Hostina, okazuje sie ze Czesi zaczynaja Wielkanoc w piatek wlasnie od obiado/kolacji.

ObrazekWP_20150403_18_20_41_Pro

Obrazekmoravia (5)

Pobyt na Morawach byl fajny, Karczma bedzie naszym stopem do i z Cro w kolejnych wypadach, a jutro juz……. Plitvice tadam

Do poczytania :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.04.2015 23:42

Kąpanie super, choć zdjęć mało :wink: z Plitwic wielkanocnych proszę o więcej :idea:
Berbel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 19.04.2015 00:59

Janusz Bajcer napisał(a):Kąpanie super, choć zdjęć mało :wink: z Plitwic wielkanocnych proszę o więcej :idea:

Wedle zyczenia, bede wklejal wiecej zdjec.
Tak na dzien dobry, inne malo zielone Plitvice.

ObrazekDSC_0506

ObrazekDSC_0459
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.04.2015 13:16

Kurcze, rzeczywiście zupełnie inne Plitvice....ale wcale nie mniej piękne :) Każda pora roku ma tam swój niepowtarzalny urok.
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 19.04.2015 19:31

Przysiadam się na dalszej grzędzie, myślę sobie, że dobrze mi tu będzie :)

Plitwice niezielone jak z innej bajki wyjęte - ale woda dalej ma swoją magię!

Ciekawa jestem wyjazdy wielkanocnego do Chorwacji :)
Znam wprawdzie niezieloną, powojenną zimową, bo Sylwestrową, ale że to tak daaawno było, to chętnie spojrzę Twoim okiem, zwłaszcza, że piszesz bardzo ciekawie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wielkanoc 2015 - Plitvicka jezera, Postojna, Wenecja - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone