Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielka Gra - Wszystko o Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.12.2005 23:16

Pamiętacie taki teleturniej pt "Wielka Gra"?
Był bardzo popularny za komuny a i do niedawna chyba był w TV. Prowadziła go zawsze taka fajna babka (jak ona się nazywała?), co nieźle się trzymała ze 40 lat dopóki nie nadgryzł ją ząb czasu :oops: i chyba dlatego tego programu już nie ma... :cry:

Cóż, nikt nie jest wieczny ale my żyjemy!
A ponieważ Chorwacja już dawno zanami i równie długo przed nami, to w celu umilenia tych szarych, zimnych, wilgotnych dni jesienno-zimowych proponuję zabawę podobną do Wielkiej Gry. Temat recz jasna tylko jeden: WSZYSTKO O CHORWACJI (zgodny z duchem nowego działu)

Zasady gry:
1) Kto chce ten wpisuje tu kolejną zagadkę i funduje jakąś nagrodę temu kto pierwszy poprawnie zgadnie odpowiadając postem.
2) Zagadka to oczywiście pytanie związane z Chorwacją.
3) Odpowiadamy na zagadkę w formie postu
4) Wszelkie chwyty dozwolone :lol:
5) Wszelkie ew. spory rozstrzygam ja :lol: (do negocjacji)
To tyle na gorąco w zakresie regulaminu, jak ktoś chce się bawić w dalsze punkty regulaminu to proszę bardzo

A teraz do dzieła!

ZAGADKA NR 1 (na początek coś łatwego)

Gdzie zrobione jest to zdjęcie i jakie wyspy na nim widać? (wystarczy podać jedną wyspę): http://www.fotogalerie.pl/fotka/2533721133731854656

Kto pierwszy poprawnie odpowie dostaje ode mnie browca :lol:
Kto poprawnie poda więcej niż 1 wyspę będzie mógł sobie wybrać gatuek browca (gatunek domyślny to Żywiec). Kto poda złą odpowiedź stawia browca mi :lol: (Żywiec 0,5 L). Zasady uważam za sprawiedliwe
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 05.12.2005 12:07

Sądząc z rośliności to nie jest Dalmacja. Sądząc z wysokosci to nie jest Istria. Więc Kwarner. Sądząc z ukształtowania wyp to wysepka na pierwszym planie to PRVIĆ, po prawej zaczyna się Krk - wym miejscu linia brzegowa Krka ma zatokę więc widzimy wejście do tej zatoki
Na dalszym planie we mgle majaczy Cres a po lewej z tyłu może Lośnij
Sądząc z serpentym zdjecie zrobione z wjazdu na górę Vratnik tzw Senska Droga od Senj do Karlovacza.
Zgadłem?
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 05.12.2005 12:42

Ojjj niezawodny... coś zawodzisz (albo Twoja pamięć). Dobrze, że jej nie uśmierciłeś ;-)

Wielka Gra
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 05.12.2005 13:14

Kir napisał(a):Sądząc z rośliności to nie jest Dalmacja. Sądząc z wysokosci to nie jest Istria. Więc Kwarner. Sądząc z ukształtowania wyp to wysepka na pierwszym planie to PRVIĆ, po prawej zaczyna się Krk - wym miejscu linia brzegowa Krka ma zatokę więc widzimy wejście do tej zatoki
Na dalszym planie we mgle majaczy Cres a po lewej z tyłu może Lośnij
Sądząc z serpentym zdjecie zrobione z wjazdu na górę Vratnik tzw Senska Droga od Senj do Karlovacza.
Zgadłem?

BRAVO KIR :!: :!: :!:
Odpowiedź znakomita, wymieniłeś wszystkie wyspy widoczne na tym zdjęciu no i oczywiście samo miejsce zrobienia zdjęcia - Przełęcz Vratnik na trasie Karlovac - Senj. W związku z tak doskonałą odpowiedzią otrzymujesz ode mnie 2 duże browce, marki wg twego uznania - oczekuję potwierdzenia przyjęcia nagrody, marki piwa i formy doręczenia :wink:

A propos Vratnika; Ja mam do tego miejsca szczególny sentyment. Kiedy pierwszy raz jako dorosły człowiek przybyłem do Chorwacji w 1998 roku miałem w pamięci obraz z przed 20 lat kiedy to jako dziecko byłem z rodzicami w Jugosławii. Wiele już nie pamiętałem i strasznie byłem ciekaw jak będzie wyglądał Jadran po 20-tu latach. I to właśnie na Vratniku pierwszy raz po 20-tu latach ujrzałem Jadran. Wszystkim jadącym trasą Karlovac-Senj polecam mały przystanek na Vratniku (wysokość ok 1000 m n.p.m.). Jest tam ogromny punkt widokowy, z którego rozpościera się wspaniała panorama na wyspy Kvarneru; Krk, Rab, Cres, Prvić (jeszcze raz brawo Kir!). Miejsce to jest magiczne jak cała Chorwacja; m.in. przechodzi tam granica klimatu śródziemnomorskiego i kontynentalnego, w związku z czym zawsze piździ tam jak Kieleckiem i niestety bardzo często jest tak mglisto jak na moim zdjęciu (żeby ktoś nie myślał że djęcia jest kicha). Jadąc dalej w stronę Senja rozpoczynają się niezłe serpentyny (kawałek widać na zdjęciu) - tzw. jazda bez trzymanki :wink: Z kolei gdy wraca się tą drogą z Chorwacji to przed samym Vratnikiem jest tablica informacyjna: "Posledni pogled na more" i wtedy gulka w gardle rośnie bo to oznacza już koniec wakacji :cry: Prawie zawsze gdy jadę na mój Pag robię tam sobie mały przystanek i co ciekawe nie ma w tym miejscu prawie nikogo bo kto jedzie pierwszy raz ten nie wie że to jest właśnie "to miejsce" a później to już tylko z górki serpentynami aż do Senja... 8) No i jeszcze praktyczna informacja; na Vratniku jest hotel-restauracja z tarasem widokowym, niezłe miejsce, szczególnie na posiłek (hotelu nie testowałem). To tyle o Vratniku.

No to Kir, teraz twoja kolej, daj szansę coś wygrać :lol: - czekam na twoją zagadkę :!:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 05.12.2005 13:19

mama_Kapiszonka napisał(a):Ojjj niezawodny... coś zawodzisz (albo Twoja pamięć). Dobrze, że jej nie uśmierciłeś ;-)

Wielka Gra

No to jestem pod wrażeniem :roll:
Myślałem że tego programu już dawno nie ma a teraz wiem dlaczego.
W sobote o 10.30 to ja jeszcze jestem w łóżku zazwyczaj albo robię coś innego "równie pożytecznego" ale nie jest to TV - czyli mijam się z Panią Ryster (wiedziałem że jakoś tak się nazywa), ciekawe czy nadal tak dobrze wygląda jak kiedyś?

A może tak jakaś nowa zagadka? Twoja kolej Mamusiu :lol:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 05.12.2005 13:36

Voila!

Co dokładnie przedstawia zdjęcie. Z jakiego okresu pochodzą skamieliny? Podpowiem, że jest to wychodnia z Pisaka. ;-)
skamielinki
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 05.12.2005 14:00

mama_Kapiszonka napisał(a):Voila!

Co dokładnie przedstawia zdjęcie. Z jakiego okresu pochodzą skamieliny? Podpowiem, że jest to wychodnia z Pisaka. ;-)
skamielinki

A co można wygrać / stracić :?: :lol:
Bo chyba nie będziemy grać na zapałki :!: :lol:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 05.12.2005 14:08

Możemy grać o aniołka na choinkę bo na czasie.
Albo o 0,25 l nalewki z pomarańczy mojej roboty - będzie na święta ;-)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 05.12.2005 14:17

mama_Kapiszonka napisał(a):Możemy grać o aniołka na choinkę bo na czasie.
Albo o 0,25 l nalewki z pomarańczy mojej roboty - będzie na święta ;-)

No to ja się piszę na tą nalewkę tylko poproszę o jakieś "koło ratunkowe" bo póki co to pytanie jest "tendencyjne" :wink:
Miało być o Chorwacji a jest o geologii... :wink: :roll:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 05.12.2005 14:40

Hmmm...
czyli powinnam swoje pytanie sformułować w następujacyc sposób:
Napisz, gdzie znajduje się prezentowana wychodnia skalna zawierająca ... z okresu ... (... p.n.e.)

Eeee, do bani by to było. Przecież każdy może sprawdzić, że byłam w Pisaku.

A wiesz jakie było zaskoczenie spotkanych na plaży forumowiczów, jak im wręczyłam skamielinki! :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 05.12.2005 14:54

No dobrze Mamuśku :wink:
Jako że geologia to nie jest moja mocna strona wybieram koło ratunkowe pt. "odwołuję się do całego Cro-forum". Czy ktoś zna odpowiedź na "tendencyjne" pytanie Mamy Kapiszonka?

P.S.
W razie wątpliwości czy tak wolno, patrz punkt 4 i 5 regulaminu :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.12.2005 15:24

piszesz wychodnia skameliny-myślę ,że przez ten otwór co widać na dole zdjęcia wychodzą króliki morskie ,ale żeby od razu miliony lat ?
skamelina -skamieniała melina królika w skrócie chyba ?
to tyle co mogę pomóc niezawodnemu :roll:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 05.12.2005 15:49

Kilka dalszych wskazówek (rozumiem, że nie wszyscy muszą mieć podobne do mnie hobby, ale nauka zawsze mile widziana):

Czym jest PALEONTOLOGIA - forum

I dalej: SKAMIELINY

I ostatnia podpowiedź: tym żyjątkom brakuje kolców, których tak bardzo obawiają się turyści.

Jadąc do Cro nawet nie marzyłam o wycieczce paleontologicznej. A ja w zasadzie mieszkałam na tych żyjątkach :lol: Tak wiec nie można powiedzieć, że moje pytanie nie dotyczy Chorwacji ...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 05.12.2005 23:09

mama_Kapiszonka napisał(a):Voila!

skamielinki

Wiedziałem że to będzie za trudne na cro-forum :wink: Nie ma tu paleontologów :?: Przecież to tak powszechna profesja :wink:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 05.12.2005 23:22

Obrazek

Pytanie: w jakiej miejscowosci znajduje sie widoczna figura i jaka wyspę widac?Może ktos wie jakie imie ma dziewczyna ?to poza konkursem

Obrazek
Jak sie nazywa miejscowość ?Nazwa rzeki.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone