Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wieków potrącanie czyli Czeska Majówka (2008)

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.05.2009 17:52

Pięknie opowiedziane i pięknie zakończone.
Bamberg odebrałem 10 lat temu (!- upps :? )dokładnie tak samo. Do profanum dokładały się jeszcze rzeźby nagich kobiet o rubensowych kształtach na głównym deptaku. I smak zimnego pszenicznego piwa :)
Pozdrawiam i do następnego spotkania 8)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 28.05.2009 18:09

Bardzo ładne. Wiesz, że zdanie składa się ze słów i umiesz to wykorzystać. Na pewno nie przeoczę Twojej następnej relacji.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.05.2009 19:26

Joanno, dziękuję za podróż do średniowiecza :) . W moich wędrówkach też czasem trafiam na Czternasnastu Wspomożycieli, chociaż najczęściej tylko na jednego z nich. Z wszystkimi naraz to chyba tylko raz udało mi się spotkać - w Ulanowicach pod Lubawką. Obecnie tamtejszy kościół jest pod wezwaniem tylko jednego z Czternastu, św. Krzysztofa - ale pod koniec XVII wieku krzeszowski opat Bernard Rosa ufundował tam miejsce pielgrzymkowe związane właśnie z kultem Czternastu Świętych Wspomożycieli. Wewnątrz świątyni do dziś można podziwiać polichromie ścienne i obrazy ołtarzowe z wizerunkami Czternastu...

Jo_Anna napisał(a):Na głupi więc dowcip Historii, zakrawa fakt, ze jego postać najbardziej się kojarzy z postacią złego Księcia Pana z "Rumcajsa"

Przez całe życie wierzył w gwiazdy, kabałę i przeznaczenie (przybliżoną datę Chebskiej Tragedii - chociaż oczywiście bez jej konkretów- też mu wywróżyli astrolodzy), to musiał trafić do świata legend, albo zastępczo :roll: do świata bajek... Mnie Wallenstein, bardziej niż z "Rumcajsem", kojarzy się z pałacem, jaki zostawił po sobie w Pradze, a którym chciał przyćmić Hradczany...

No i dzięki za Mariańskie Łażnie, których mi brakowało do mojej kolekcji :wink: zachodnioczeskich uzdrowisk.

Życzę Ci miłego wypoczynku, a sobie potem wspaniałej lektury, jaką z pewnością nas uraczysz po powrocie z Istrii :papa:
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 30.05.2009 05:30

Tymona napisał(a):Całe szczęście, że zachciało Ci się porządków :D Już myślałam, że kolejnej podróży w czasie nie będzie, a tu taka miła niespodzianka.

Dzięki za relację i do następnego razu
:D :D :D

No, czasem przy porządkach znajdzie się coś zapomnianego ;) Dziękuję za towarzyszenie i też mam nadzieję na następny raz :)

Janusz Bajcer napisał(a):Dzięki za relację ....... i czekamy na tegoroczną Istrię :lol:

Noo, nie wiem, czy ośmielę się relacjonować Istrię, tyle już tu o niej od starszych (stazem ;)) i wytrwalszych i dociekliwszych. Pozdrawiam, Januszu :)

JacYamaha napisał(a):Wszystko co fajne szybko się kończy ale jest też nadzieja na nowe. Tak więc czekam.

Taaak, coś się kończy, coś się zaczyna - tylko to mnie pociesza, gdy wracam z jakiegoś wyjazdu, czy wyprawy. Miło mi było Cię tu gościć :)

plavac napisał(a):Pięknie opowiedziane i pięknie zakończone.
Bamberg odebrałem 10 lat temu (!- upps :? )dokładnie tak samo. Do profanum dokładały się jeszcze rzeźby nagich kobiet o rubensowych kształtach na głównym deptaku. I smak zimnego pszenicznego piwa :)
Pozdrawiam i do następnego spotkania 8)

O! A ja nie widziałam tych kobiet! Widocznie już tylko szparagi były mi w głowie ;) Te rzeźby na fasadach czy solo? A i piwa nie piłam, chyba białe wino, ale już nie pamiętam... Szparagi przyćmiły inne smaki ;) Cieszę się, że odwiedzałeś mnie w tym wątku :)

jan_s1 napisał(a):Bardzo ładne. Wiesz, że zdanie składa się ze słów i umiesz to wykorzystać. Na pewno nie przeoczę Twojej następnej relacji.

Dziękuję! To bardzo ładnie napisane. I mobilizuje. Pozdrawiam :)

dangol napisał(a):Joanno, dziękuję za podróż do średniowiecza :) . W moich wędrówkach też czasem trafiam na Czternasnastu Wspomożycieli, chociaż najczęściej tylko na jednego z nich.

Przez całe życie wierzył w gwiazdy, kabałę i przeznaczenie (przybliżoną datę Chebskiej Tragedii - chociaż oczywiście bez jej konkretów- też mu wywróżyli astrolodzy), to musiał trafić do świata legend, albo zastępczo :roll: do świata bajek... Mnie Wallenstein, bardziej niż z "Rumcajsem", kojarzy się z pałacem, jaki zostawił po sobie w Pradze, a którym chciał przyćmić Hradczany...

No i dzięki za Mariańskie Łażnie, których mi brakowało do mojej kolekcji :wink: zachodnioczeskich uzdrowisk.

Życzę Ci miłego wypoczynku, a sobie potem wspaniałej lektury, jaką z pewnością nas uraczysz po powrocie z Istrii :papa:

Dangol, siostro! Dzięki za uzupełnienie historii. Ciekawa rzecz z tymi 14 - nawiasem mówiąc to taka nietypowa liczba. Ciekawe dlaczego akurat 14? A wracając do Wallensteina i wiedząc o nim co nieco i znając portrety, zawsze niestety widzę oczami wyobraźni Księcia Pana... Hehe, zakodował się ulubiony serial dzieciństwa ;)
Dziękuję za życzenia, mam nadzieję, że odkryję jeszcze coś dla siebie nowego na Istrii, ale czy się odważę napisać - nie wiem ;)

Pozdrawiam serdecznie :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2009 10:14

Jo_Anna napisał(a):Noo, nie wiem, czy ośmielę się relacjonować Istrię, tyle już tu o niej od starszych (stazem ;)) i wytrwalszych i dociekliwszych. Pozdrawiam, Januszu :)

Dasz radę, liczę na Ciebie :lol:

Życzę miłego pobytu i wielu wrażeń, bo Twój wyjazd zbliża się wielkimi krokami.

Pozdrav.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.05.2009 10:45

Jo_Anna napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Wszystko co fajne szybko się kończy ale jest też nadzieja na nowe. Tak więc czekam.

Taaak, coś się kończy, coś się zaczyna - tylko to mnie pociesza, gdy wracam z jakiegoś wyjazdu, czy wyprawy. Miło mi było Cię tu gościć :)

A mnie czytać :)
Pozdrawiam
Jacek
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 30.05.2009 17:49

Też tu byłem Becherovkę piłem :D ....
Dziękuję Jo_Asiu i poproszę o jeszcze :D
:papa:

:oops: :oops: :oops: :D :D :D
Obrazek
Ostatnio edytowano 31.05.2009 08:20 przez wojan, łącznie edytowano 2 razy
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 30.05.2009 17:57

wojan napisał(a):Też tu byłem Beherovkę piłem :D ....
Dziękuję Jo_Asiu i poproszę o jeszcze :D
:papa:

Na zdrowie, Wojan! Postaram się - jeszcze ;)

pozdrav :)
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 30.05.2009 19:43

Z wielką przyjemnością bujałem się po w Twoich opowieściach po czeskich uzdrowiskach.
Malujesz słowem, a one potrafią pokazać "prawie" wszystko.
Pozdrawiam
Rafał
vicealigator
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vicealigator » 02.09.2009 12:10

Nie tylko Czechy, ale od tego kraju zaczalem

http://vicealigator.geoblog.pl/podroz/2 ... ry-stolice
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 14.11.2010 17:49

Bardzo barwny styl :) Aż miło się czyta :)))

Jeśli ktoś nie przepada za campingami to gdzie się jeszcze można zahaczyć w tamtych stronach? Czy są tam w modzie prywatne apartamenty... jak w Cro? :roll:
Poprzednia strona

Powrót do Czechy - Česko

Wieków potrącanie czyli Czeska Majówka (2008) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies