Re: Wiedeń-Wenecja-Dubrovnik-Tucepi
napisał(a) db78 » 09.08.2013 18:48
cd ...
CZ.3 – TUCEPI
Wyjazd o 20. Z Lido Di Jesolo do Tucepi jest 680 km
Trasa: A4(Włochy)-Zjazd na Basovizza-E61-E61(30 km Słoweni)-A7(Chorwacja)-A6-A1
Uwaga: Zjazd na Basovizza i wjazd na E61 jest trochę zakręcony, szczególnie w nocy można się pogubić. Polecam „przejechać” odcinek w google street view
Na granicy Slo-Cro pustka i bez sprawdzania dokumentów. Do samego Tucepi jechało się świetnie, uwielbiam jazdy nocą szczególnie autostradami. Na miejscu (Tucepi ulica Kamena) jesteśmy o 5. Pisałem gospodarzom, że będziemy po południu, więc nikogo nie budziłem i poszliśmy na plażę. O 6 wróciłem aby na tarasie wbić się w wifi i sprawdzić pocztę, bo od 2 dni tego nie czyniłem. Jakież było moje zdziwienie jak od gospodarzy dostałem wiadomość z wczoraj, że goście przedłużyli pobyt i nie mają dla mnie pokoju, ale postarają się coś mi poszukać.
Ciśnienie 500/700.
Nagle wychodzi ktoś z tego domu. Okazało się, że to zaspana gospodyni idzie do pracy. Po krótkiej konwersacji (słowo delikatne, nasza rozmowa po angielsku i wyraźnymi przerywnikami w języku polsko-podwórkowym, której nie będę cytował obudziła wszystkich śpiących, lecz widząc moją ogoloną na łyso głowę i minę kibica przed derbami, pochowali się w pokojach) gospodyni szybko zbudziła męża, ten wybiegł, rzucił krótkie sorry i poleciał do sąsiedniej chaty. Wrócił po 2 minutach i zadowolony oznajmił, że ma dla nas pokój.
Pokój okazał się lepszy. Ładny widok z balkonu na Jadran, z klimą, łazienką, z kuchnią ogólnodostępną za 50 € za pokój. Do plaży 55 kroków bez żadnych schodów.
cdn...