Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WIECZNIE PIĘKNA, MAJESTATYCZNA MAKARSKA RIVIERA

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.01.2018 07:48

No i to by było na tyle. Jak widzicie, Dubrovnik widzieliśmy pobieżnie. Odhaczyliśmy punkty obowiązkowe położone nad poziomem morza. Nie weszliśmy na mury, nie wjechaliśmy na wzgórze Srđ. I to są 2 punkty, które chciałabym z Dubrovnika nadrobić. Myślę, że jeszcze będzie okazja…

Jak na wypad z dziećmi to i tak dużo :wink: Przyjdzie czas kiedy maluchy będą chciały oglądać takie miejsca :wink: . Ceny Dubrownika kolejny raz mnie porażają 8O
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 10.01.2018 10:17

beatabm napisał(a):
No i to by było na tyle. Jak widzicie, Dubrovnik widzieliśmy pobieżnie. Odhaczyliśmy punkty obowiązkowe położone nad poziomem morza. Nie weszliśmy na mury, nie wjechaliśmy na wzgórze Srđ. I to są 2 punkty, które chciałabym z Dubrovnika nadrobić. Myślę, że jeszcze będzie okazja…

Jak na wypad z dziećmi to i tak dużo :wink: Przyjdzie czas kiedy maluchy będą chciały oglądać takie miejsca :wink: . Ceny Dubrownika kolejny raz mnie porażają 8O

Z każdym dniem uświadamiam sobie, że jeśli wyjazd do Dubrovnika to jak najwcześniej i z dwoma portfelami 8O
Twoje zdjęcia jak widokówki :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2018 13:47

Dubrovnik to najlepiej jak jest po ręką czyli stacjonowanie w jego okolicy i wtedy można tam wpaść kilka razy o rożnych porach dnia... Polecam takie rozwiązanie, osobiście przetestowane :papa:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 10.01.2018 14:10

khml napisał(a): jeśli wyjazd do Dubrovnika to jak najwcześniej

piekara114 napisał(a):wtedy można tam wpaść kilka razy o rożnych porach dnia...

Tak się zastanawiam, czy nie lepiej zamiast porannego wyjazdu (polecanego) do Dubrownika z Riwiery Makarskiej, wyjechać np. ok. godz. 13-ej by być w Dubrowniku na 16-tą i zwiedzić na szybko stare miasto w 2-3 godz. (bez murów), a później wjechać na Srd i cyknąć fotkę czerwonym dachom. Tylko, że ja nie wiem jak jest po południu na granicy z BiH oraz z miejscami parkingowymi w samym Dubrowniku (w stosunku do poranka czy przedpołudnia). Taki wariant wydaje mi się teoretycznie mniej męczący (z tego co czytałem w wątku o Dubrowniku).
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 10.01.2018 14:24

Trajgul
być w Dubrowniku na 16-tą i zwiedzić na szybko stare miasto w 2-3 godz. (bez murów), a później wjechać na Srd i cyknąć fotkę czerwonym dachom.

Wjechać autem proponuję, bo jeśli wagonikiem, to trzeba założyć ,że godzinę wcześniej musisz stanąć w kolejce do niego :oczko_usmiech:
Ja zostawiłam rano auto na Srd, zjechałam kolejką na dół i po całodziennym zwiedzaniu zaplanowałam zachód słońca z powrotem na górze.Okazało się,że milion ludzi miało ten sam pomysł 8O Nawet zdążyłam wjechać na ostatnie promienie zachodzącego słońca, ale co sobie kadr do zdjęcia wybrałam to mi zawsze jakaś obca łapa ze smartfonem, czy innym urządzeniem się w ten kadr ładowała...Ze stu zdjęć może 5 jest bez Azjatów i ich tabletów..Łatwo nie jest :mrgreen:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 10.01.2018 14:27

Katerina napisał(a):Wjechać autem proponuję

Toć wiem przecież ;).
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 10.01.2018 14:34

piekara114 napisał(a):Dubrovnik to najlepiej jak jest po ręką czyli stacjonowanie w jego okolicy i wtedy można tam wpaść kilka razy o rożnych porach dnia... Polecam takie rozwiązanie, osobiście przetestowane :papa:

Bardzo fajny pomysł. My w tym roku w Tucepi więc musimy dojechać. Dubrovnik jest w planie wakacji i jakoś nie bardzo chcę z niego rezygnować :wink:
Katerina napisał(a):Trajgul
być w Dubrowniku na 16-tą i zwiedzić na szybko stare miasto w 2-3 godz. (bez murów), a później wjechać na Srd i cyknąć fotkę czerwonym dachom.

Wjechać autem proponuję, bo jeśli wagonikiem, to trzeba założyć ,że godzinę wcześniej musisz stanąć w kolejce do niego :oczko_usmiech:
Ja zostawiłam rano auto na Srd, zjechałam kolejką na dół i po całodziennym zwiedzaniu zaplanowałam zachód słońca z powrotem na górze.Okazało się,że milion ludzi miało ten sam pomysł 8O Nawet zdążyłam wjechać na ostatnie promienie zachodzącego słońca, ale co sobie kadr do zdjęcia wybrałam to mi zawsze jakaś obca łapa ze smartfonem, czy innym urządzeniem się w ten kadr ładowała...Ze stu zdjęć może 5 jest bez Azjatów i ich tabletów..Łatwo nie jest :mrgreen:

Ta propozycja była brana pod uwagę :roll: . Niestety po przeczytaniu kilku relacji z Dubrovnika chyba najlepszą opcją pozostaje jednak wyjazd we wczesnych godzinach, aby mieć zapas czasu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2018 15:34

Sama miałam swego czasu plany trzeba tam jechać, koniecznie i cieszę się, że Pan M. mnie stopował i pewnego razu Zupę wybraliśmy na nasz cel (a dokładnie Mlini) i wtedy można było na spokojnie po perle spacerować..
Ostatnio edytowano 10.01.2018 19:13 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 10.01.2018 18:06

piekara114 napisał(a):Sama miałam swego czasu plany trzeba tam jechać, koniecznie i cieszę się, że Pan M. mnie stopował i pewnego razu Zubę wybraliśmy na nasz cel (a dokładnie Mlini) i wtedy można było na spokojnie po perle spacerować..

Czy po pobycie uważasz, że Mlini na dłuższy pobyt ok. 10 dni będzie dobrym miejscem na spędzenie urlopu?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2018 19:13

Ja byłam :D Samo Mlini może nie zachwyca, plaża podobnie, ale ma inne plusy ta lokalizacja.
Tu jest moja reacja on-t41494.html?hilit=mlini (nie zrażaj się początkiem) i jest na forum jeszcze kilka innych, choćbyIgłą pinii Jak coś pytaj się w wątkach, nie róbmy już Agacie tu bałaganu :papa:
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 11.01.2018 09:20

Oczywiście poczytam
Dziękuję i przepraszam Agatę za "bałagan" :smo:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 11.01.2018 11:20

Katerina napisał(a):Ja bym zahaczyła obsługę o tę oliwę...Czy Państwo liczą mnie za oliwę, na której smażyliście rybę?Bo innej nie dostałam... :mrgreen:

Mówiliśmy obsłudze, że nie zamawialiśmy tego i nie będziemy za to płacić, ale nic się nie dało zrobić. Byli nie ugięci, a my już odpuściliśmy, bo nie chcieliśmy robić zadymy w knajpie. Jedno jest pewne - nigdy nie dam się skusić na żarełko w centrum tak popularnego miasta jakim jest Dubrovnik.
beatabm napisał(a):Jak na wypad z dziećmi to i tak dużo :wink: Przyjdzie czas kiedy maluchy będą chciały oglądać takie miejsca :wink: . Ceny Dubrownika kolejny raz mnie porażają 8O

Mam nadzieję, że w końcu nadejdzie taki czas, że dzieciaki bez marudzenia będą zwiedzać :D
khml napisał(a):Z każdym dniem uświadamiam sobie, że jeśli wyjazd do Dubrovnika to jak najwcześniej i z dwoma portfelami 8O
Twoje zdjęcia jak widokówki :wink:

Warto wybrać się z rana, bo wiadomo - wtedy więcej czasu na zwiedzanie. My mieliśmy mało, więc tylko pobieżnie "przelecieliśmy" uliczkami. Gdzieś czytałam w relacjach, że warto zostawić auto na wzgórzu Srđ, gdzie parking jest darmowy i kolejką zjechać do miasta. W sumie dobry pomysł, bo lepiej zapłacić za kolejkę niż za parking.
piekara114 napisał(a):Dubrovnik to najlepiej jak jest po ręką czyli stacjonowanie w jego okolicy i wtedy można tam wpaść kilka razy o rożnych porach dnia... Polecam takie rozwiązanie, osobiście przetestowane :papa:

Też tak myślę, bo z Makarskiej Riviery, to naprawdę kawał drogi i to jeszcze jadranką. Widoki oczywiście cudne, ale jedzie się przez to niezbyt szybko.
Trajgul napisał(a):Tak się zastanawiam, czy nie lepiej zamiast porannego wyjazdu (polecanego) do Dubrownika z Riwiery Makarskiej, wyjechać np. ok. godz. 13-ej by być w Dubrowniku na 16-tą i zwiedzić na szybko stare miasto w 2-3 godz. (bez murów), a później wjechać na Srd i cyknąć fotkę czerwonym dachom. Tylko, że ja nie wiem jak jest po południu na granicy z BiH oraz z miejscami parkingowymi w samym Dubrowniku (w stosunku do poranka czy przedpołudnia). Taki wariant wydaje mi się teoretycznie mniej męczący (z tego co czytałem w wątku o Dubrowniku).

My dokładnie tak zrobiliśmy, z pominięciem wjazdu na wzgórze. Ja jednak wolałabym wyjechać rano i na spokojnie wszystko zwiedzić, bez pośpiechu i na luza. Tak jak napisałam wyżej: można zostawić auto na wzgórzu i zjechać kolejką. Na koniec dnia znów wjechać kolejką na wzgórze i podziwiać zachód słońca :D
Katerina napisał(a):Wjechać autem proponuję, bo jeśli wagonikiem, to trzeba założyć ,że godzinę wcześniej musisz stanąć w kolejce do niego :oczko_usmiech:

A no właśnie, to u Ciebie musiałam czytać o tym pomyśle z wjazdem na Srd i zjechaniem kolejką do miasta. Tylko te kolejki...
khml napisał(a):Dziękuję i przepraszam Agatę za "bałagan" :smo:

Nie ma za co, bo w ogóle mi to nie przeszkadza.
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 18.01.2018 21:09

Będzie ciąg dalszy ? :lol:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 19.01.2018 14:57

khml napisał(a):Będzie ciąg dalszy ? :lol:

Będzie będzie, ale ostatnio troszkę brak czasu bo wzięłam się ostro za szukanie apartamentu na przyszły rok, wiec przeglądam różne stronki, a na relacje czasu brak. Myślę, że po weekendzie dokończe relacje☺
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 19.01.2018 19:22

A wybraliście już cel podróży? Robicie powtórkę czy jednak coś nowego? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

WIECZNIE PIĘKNA, MAJESTATYCZNA MAKARSKA RIVIERA - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone