Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Widziałeś jedno, widziałeś wszystkie?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.01.2011 21:20

Zacząłem planowac wyjazd do Dalmacji po pobycie w Istrii i Kvarnerze http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30628 i przeglądając przwodniki i zdjęcia z Dalmacji, przyszła mi do głowy poniższa refleksja.

Dubrovnik, Szybenik, Korcula, Trogir, Zadar - czy to nie są po prostu wariacje na ten sam temat? Czy widziawszy jedno na przykład Rovinj w Istrii http://yesdarek.miracle.pl/travelwebsite/istria/index_istria_1.htm , nie możesz sobie powiedzieć, że wiesz jak wygląda chorwackie nadmorskie miasteczko?

Półwysep, albo wyspa, otoczone murami choć zdarza się, że nie; w środku przynajmniej jedna główna budowla sakralna i kilka pomniejszych, promenada nad morzem, targ rybny, kręte uliczki pod górkę, albo nie, itp.

Do czego zmierzam? Może planując wakacje trzeba się zastanowić czy w danym kraju nie ma czegoś czego się nie widziało jeszcze w zyciu zamiast powielać jedna atrakcję w kilku miejscach...

Macie takie dylematy? :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.01.2011 21:41

DarCro napisał(a):Dubrovnik, Szybenik, (...) Trogir (...) - czy to nie są po prostu wariacje na ten sam temat?

Nie.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 13.01.2011 21:43

DarCro napisał(a):
Macie takie dylematy? :D

Nie. :D
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.01.2011 22:05

weldon napisał(a):
DarCro napisał(a):Dubrovnik, Szybenik, (...) Trogir (...) - czy to nie są po prostu wariacje na ten sam temat?

Nie.

Zatem co je ZASADNICZO różni?

Oczywiście jakieś róznice muszą być, ale czy 70% tego co sie widzi nie jest tym samym?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.01.2011 22:14

Kobitki niby też są takie same, przynajmniej konstrukcyjnie, a jednak dostrzegasz różnice.

Natomiast, tak między nami, jeżeli ty nie widzisz różnic,
pomiędzy Szybenikiem, Trogirem a Dubrownikiem, to masz problem.
Poważny problem ... :?

:lol:
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.01.2011 22:18

Ale ja tam się dopiero wybieram, a z opisów i zdjęć wyglądają podobnie...

Co do kobiet, to tu działają emocje, a rozum śpi. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.01.2011 22:25

No właśnie ... oglądaj duszą i sercem ...

Zdradzę ci tajemnicę, która skłoniła mnie do odwiedzenia tych trzech, wymienionych przeze mnie miast:
Szybenik nigdy nie był, Dubrownik już nie jest, a Trogir nadal jest - wyspą :D

A, tak gwoli ścisłości, to one i są takie same i jednocześnie bardzo się różnią.

Jak Warszawa i Kraków, jak Poznań i Gdańsk ... Popatrz na nas.
Też jesteśmy tacy sami, a jak się różnimy ... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2011 22:35

spróbuję przez chwilę iść Twoim tokiem rozumowania....jesteś z Wieliczki, więc pewnie w kopalni soli byłeś...takie tam sople z góry, sople od dołu, wagoniki, podziemne korytarze, ciemno, zimno i wilgotno...znam podobne (ważne słowo-podobne) miejsce w Postojnej, które część CroManiaków zalicza w drodze do lub z Chorwacji...jeśli tam nie byłeś to polecam w drodze do Chorwacji, jeśli nie zobaczysz różnicy między Postojną a Wieliczką, to albo tam zostań i czuj się jak w domu albo szybko wracaj i szukaj dobrego specjalisty:)
reasumując diabeł tkwi w szczegółach ( weldon to widzi), czasem najlepsze zdjęcia i relacje (choć są na tym forum mistrzynie i mistrzowie, którzy to potrafią) nie oddają tego co się czuło będąc w Trogirze, Splicie, Dubrowniku, czy nawet w Sucuraju:) i po to coś, co zostaje w serduchu się jeździ do Cro:)
a że wszędzie tak samo: słońce,jardan, budynki z kamienia i na dodatek uśmiechnięci ludzie...nudne to strasznie, prawie jak nasz eternit, blokowiska, szare twarze na przystankach i promocje na PKP w stylu -dwa razy dłużej :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 13.01.2011 22:45

DarCro napisał(a):Ale ja tam się dopiero wybieram, a z opisów i zdjęć wyglądają podobnie...

Co do kobiet, to tu działają emocje, a rozum śpi. :D

Dopiero na miejscu się przekona ... sto ona je za dusu :D
Najlepszy przewodnik dla Ciebie ...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.01.2011 22:48

mkm napisał(a):Dopiero na miejscu się przekona ... sto ona je za dusu :D

Na Istrii już był ... Nie załapał ...Teraz się zastanawia, czy do Cro, czy do Toskanii ...

Ciężki przypadek może być :?

:wink:
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.01.2011 22:52

weldon napisał(a):No właśnie ... oglądaj duszą i sercem ...
one i są takie same i jednocześnie bardzo się różnią.
Jak Warszawa i Kraków, jak Poznań i Gdańsk ... Popatrz na nas.
Też jesteśmy tacy sami, a jak się różnimy ... :wink:

Gdańsk jako przykład nadbałtyckiego miasta Hanzeatyckiego i nie musisz (?) jechać do innych bo poczuć klimat, Kraków jako środkowoeuropejskie miasto z zabudową gotycką i renesansową (trochę romańskich też jest) i nie musisz jechać do innych (?), itd.

Co do przykładu z jaskinią, to tu na forum znalazłem zdanie o jaskini w Wielkiej Paklenicy, że jak ktoś ją zwiedzi, a był na przykład w Jaskini Wolności na Słowacji, to będzie roczarowany. Zapewne gdyby zmienić kolejność, efekt by nie nastąpił.

Inny przykład: jeśłi byłeś w Pompejach, to inne rzymskie ruinki nie zrobią już większego wrażenia (nie mówię tu o poszczególnych obiektach które imponuja wielkością, np. Kolosseum), bo w tym typie budowli, Pompeje nie mają sobie równych.

(Porównanie jaskini do kopalni nie jest najszczęśliwsze, gdyż w wielickiej przynajmniej kopalni akcent jest raczej na dzieła człowieka, niż natury (liczne rzeźby, kapliczki i narzędzia góników), stąd owa część wspólna dla tych obiektów jest nieduża.

Ale wracając jeszcze do Dalmacji, problem o którym tu pisze wynika między innymi z faktu, że czas jaki tam spędzę jest nieuchronnie ograniczony, więc zastanawiam się czy nie lepiej zobaczyć jedno z tych w.w miast, a "zaoszczezone" dni wykorzystać na "skosztowanie" księżycowego krajobrazu Pagu, czy lawendowych pól Hvaru, bo czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

W jednym przewodniku nawet napisali, że Trogir to miniatura Dubrovnika.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 13.01.2011 23:00

Musze przyznać , że nad takim '' przewodnikiem'' jeszcze nigdy nie pracowałem :wink:
WojteC5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojteC5 » 13.01.2011 23:46

Widzę, że nie bardzo jesteśmy Cię w stanie przekonać do "różnic" jakie w każdym z tych miast można zauważyć, więc proponowałbym Ci odwiedzić je wszystkie, po czym, swoimi spostrzeżeniami, jeżeli oczywiście będzie Ci się chciało opisać, a te miejsca będą tego warte, podzielić się na forum.

Fakt faktem, wszystkie te miasta można by było "na upartego" zaklasyfikować do tego samego dalmatyńskiego stylu, ale możesz mi wierzyć lub nie, one są zupełnie inne a jednocześnie ... tak samo piękne. Idąc "dalej", w Czarnogórze znajdziesz również podobne miasta, więc po co tam jechać? Jednak sam się przekonałem że warto.

Reasumując, idąc twoim tokiem rozumowania w zasadzie wszystko można wrzucić do jednego wora, i jak wcześniej zaznaczył Weldon, dopiero "oglądanie duszą" powoduje że pozornie takie same rzeczy mają zupełnie inne wygląd.

Wiec w odpowiedzi na Twoje pytanie

DarCro napisał(a):Macie takie dylematy? :D

Zdecydowanie nie!!!

Pozdrawiam
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 14.01.2011 00:22

WojteC5 napisał(a):Widzę, że nie bardzo jesteśmy Cię w stanie przekonać do "różnic" jakie w każdym z tych miast można zauważyć

Zadaniczo próbowaliście mnie przekonać w ... oderwaniu od tych miast, z wyjątkiem rozróżnień wyspiarsko-półwyspowych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2011 01:21

Pierwszy raz jadąc do Chorwacji pojechałem z tych samych względów co Ty na Istrię. Mieszkaliśmy w apartmanie gdzie gospodarz był z Istrii a jego małżonka z Dalmacji i to ona mnie przekonała na którejś kolacji, że prawdziwa Chorwacja zaczyna się w Dalmacji. Ona tak pięknie to wszystko opowiadała, oczywiście nie umiem teraz tego powtórzyć, ponieważ Ona opowiadała to z tęsknoty za domem, ale postanowiliśmy sprawdzić. Opłaciło się. Od tamtej pory już nigdy nie pojechałem na Istrię, lecz zawsze do Dalmacji.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone