Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Widziałeś jedno, widziałeś wszystkie?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.01.2011 06:42

Serce w pasy napisał(a):... i to ona mnie przekonała na którejś kolacji, że prawdziwa Chorwacja zaczyna się w Dalmacji. Ona tak pięknie to wszystko opowiadała, oczywiście nie umiem teraz tego powtórzyć, ponieważ Ona opowiadała to z tęsknoty za domem, ale postanowiliśmy sprawdzić. Opłaciło się. Od tamtej pory już nigdy nie pojechałem na Istrię, lecz zawsze do Dalmacji.

Albo ci się kobitka nie podobała, albo ty kobitce, skoro was raz, na zawsze, spławiła z Istrii ... :devil:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.01.2011 08:06

DarCro napisał(a):Gdańsk jako przykład nadbałtyckiego miasta Hanzeatyckiego i nie musisz (?) jechać do innych bo poczuć klimat...

A już miałem jechać do Hamburga...ale chyba masz rację - pojadę do Primośten.

:wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.01.2011 08:33

Ja tam też nie miałem takich dylematów :roll:
Zawsze chciałem zobaczyć jak najwięcej, chociaż n a chwilę zaglądnąć w dane miejsce by móc wyrobić sobie chociaż powierzchowną, ale WŁASNĄ opinię....
Każde miejsce jest na swój sposób inne, ma swoją specyfikę, inny klimat, położone jest w nieco innej okolicy, ma jakiś swój własny, niepowtarzalny zabytek.
To nieprawda, że wszystkie miasta i miasteczka są jednakowe, tak samo kieeeedyś myślałem o chorwackich wyspach, że jedna jest podobna do drugiej..... nic bardziej mylnego :!:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 14.01.2011 09:11

Czy widziawszy jedno na przykład Rovinj w Istrii ... nie możesz sobie powiedzieć, że wiesz jak wygląda chorwackie nadmorskie miasteczko?

doskonale czuję o czym piszesz ...

coś w tym jest, tyle, że nie oszukasz przecież głodu ciekawości, chęci porównania, zdobycia, zaliczenia, sprawdzenia ...

to logiczne, że miasta zakładane w podobnych okolicznościach (czasowych, geograficznych i kulturowych i politycznych - ja np. podboje Imperium Rzymskiego) plus budowane na tym samym planie urbanistycznym - wynikającym z zastosowania zdobyczy cywilizacyjnych itp. będą do siebie podobne ...

ale to tak, jak ze zjadaniem kolejnych lodów (o ile lubisz lody) - zawsze smakują, choć podobnie - jak Ci się przejedzą, to się przerzucisz na sorbety - możesz jednak sobie jeść i te i te ...

ja, po czterokrotnym pobycie w Chorwacji mam ochotę na coś innego; i nie dlatego, że mi siętam nie podoba - chcę po prostu zobaczyć coś nowego

pozdrov, K.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2011 18:29

(Porównanie jaskini do kopalni nie jest najszczęśliwsze, gdyż w wielickiej przynajmniej kopalni akcent jest raczej na dzieła człowieka, niż natury (liczne rzeźby, kapliczki i narzędzia góników), stąd owa część wspólna dla tych obiektów jest nieduża.

cieszę się, że widzisz różnicę:)

Ale wracając jeszcze do Dalmacji, problem o którym tu pisze wynika między innymi z faktu, że czas jaki tam spędzę jest nieuchronnie ograniczony, więc zastanawiam się czy nie lepiej zobaczyć jedno z tych w.w miast, a "zaoszczezone" dni wykorzystać na "skosztowanie" księżycowego krajobrazu Pagu, czy lawendowych pól Hvaru, bo czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

ile byś nie siedział w cro to zawsze będzie za krótko, nie próbuj złapać kilku srok za ogon i zobaczyć od razu wszystko, krój tort w małe kawałki to nie zemdli. Ale widzę, że Ty chyba też się zastanawiasz co wybrać, czy miasta czy dzicz, zastanów się co lubisz bardziej.
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 14.01.2011 19:10

weldon napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):... i to ona mnie przekonała na którejś kolacji, że prawdziwa Chorwacja zaczyna się w Dalmacji.

Istria ma swoje plusy, ale nie da się ukryć, że najbardziej utkwiły mi w głowie dni, kiedy byliśmy w Plitwicach i jechaliśmy wzdłuż Velebitu.

arturac napisał(a):czy miasta czy dzicz, zastanów się co lubisz bardziej.

Obydwa. :(

arturac napisał(a):nie próbuj złapać kilku srok za ogon

E tam kilka - zawsze łapię kilkanaście.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.01.2011 20:03

DarCro napisał(a):Ale wracając jeszcze do Dalmacji, problem o którym tu pisze wynika między innymi z faktu, że czas jaki tam spędzę jest nieuchronnie ograniczony, więc zastanawiam się czy nie lepiej zobaczyć jedno z tych w.w miast, a "zaoszczezone" dni wykorzystać na "skosztowanie" księżycowego krajobrazu Pagu, czy lawendowych pól Hvaru, bo czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

A propos lawendowych pół Hvaru (aby zaoszczędzić Ci rozczarowania)
... wiedz, że lawenda nie kwitnie "na okrągło" nawet na Hvarze (wbrew temu, co sądzi większośc turystów); ale czas jej kwitnienia jest ograniczony i trwa mniej więcej od połowy czerwca do połowy lipca...
DarCro napisał(a): W jednym przewodniku nawet napisali, że Trogir to miniatura Dubrovnika.

A na to odpowiem tak: o ile autor stwierdzenia ma problem z rozróżniem dwóch np. blondynek tylko dlatego, że mają podobny kolor włosów, to można zrozumieć jego tezę.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 14.01.2011 20:15 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 2 razy
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 14.01.2011 20:14

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):ale czas jej kwitnienia jest ograniczony i trwa mniej więcej od połowy czerwca do połowy lipca... Pozdrawiam

Właśnie wtedy tam będę. A chyba jednak krajobraz wygrywa w moim rankingu nad architekturą. :)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.01.2011 20:19

Serce w pasy napisał(a):... prawdziwa Chorwacja zaczyna się w Dalmacji.
... już nigdy nie pojechałem na Istrię, lecz zawsze do Dalmacji.

... a tak w ogóle, jeśli nigdy nie byłeś i nie widziałeś lawendowych pól Hvaru, żałuj... :cry: :papa:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.01.2011 20:48

Może czasem warto patrzeć też sercem a nie tylko oczami.

Fakt, morze, wąskie uliczki, kamienne domy są w zasadzie wszędzie, na całej długości wybrzeża, na wyspach zresztą też, ale to nie znaczy, że są takie same. Każde miejsce, każde miasto ma swój osobisty, niepowtarzalny klimat.

Mówią, że Korcula to mały Dubrownik....architektonicznie może i rzeczywiście tak jest, ale to dwa oddzielne miejsca, dwa różne światy, mimo że to ta sama Chorwacja.

Nie wiem, to moje odczucia. Masz oczywiście mieć prawo inne.
Nigdy nie byłam na Istrii, nie wybieram się, zupełnie mnie nie pociąga. Mówią, że Istria nie ma w sobie wiele z prawdziwej Chorwacji, że ta prawdziwa zaczyna się w Dalmacji. Nie wiem, nie potwierdzam, jak mówiłam nie było mnie tam.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.01.2011 20:52

DarCro napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):ale czas jej kwitnienia jest ograniczony i trwa mniej więcej od połowy czerwca do połowy lipca... Pozdrawiam

Właśnie wtedy tam będę. A chyba jednak krajobraz wygrywa w moim rankingu nad architekturą. :)

Jeżeli tak , to zostaw na razie lewendę i poświęć się dla Dingaca :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.01.2011 21:06

mkm napisał(a):
DarCro napisał(a):

mkm, odpuść sobie :) 8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.01.2011 21:14

DarCro napisał(a): A chyba jednak krajobraz wygrywa w moim rankingu nad architekturą. :)

Ale chyba nie morski?

W końcu morze już widziałeś, a wszędzie woda taka sama ... :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.01.2011 21:27

Bocian napisał(a):
mkm napisał(a):
DarCro napisał(a):

mkm, odpuść sobie :) 8)

Obiecuję :!: ... Ani jednej reklamy więcej 8)
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 14.01.2011 22:03

weldon napisał(a):
DarCro napisał(a): A chyba jednak krajobraz wygrywa w moim rankingu nad architekturą. :)

Ale chyba nie morski?

W końcu morze już widziałeś, a wszędzie woda taka sama ... :wink:

Zaczynam dostrzegać zrozumienie. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Widziałeś jedno, widziałeś wszystkie? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone